Älykkäässä kodissa laitteet ja ihmiset osana nettiä

28.11.2016, klo 08:38Kommentteja 0

Futuristi Elina Hiltunen uskoo tekniikkaan ja kehitykseen kohti älykästä kotia. Hiltunen uskoo laitteiden ja jopa ihmisten olevan kotona osana nettiä. Nyt hän tutustuu miten Siemensin uudet nettiin liitettävät kodinkoneet auttavat jokapäiväisessä elämässä.


– Laitteiden yhdistäminen nettiin tapahtuu kahdestakin syystä; teknologia kehittyy ja halpenee ja toisaalta verkossa olevat laitteet helpottavat elämäämme, Hiltunen arvioi.

– Olen hyvin kiinnostunut tekniikasta. Olen kirjoittanut mieheni kanssa teoksen Teknoelämää vuonna 2035, miten teknologia muuttaa tulevaisuuttamme.

– Olen koulutukseltani insinööri ja sen verran teknofriikki, että minulla on siru kädessä, joka toimii avaimena. Kotiin mennessä heilutan kättä ja sähkölukko tunnistaa minut nsc-sirusta.

– Ehkä tästä syystä olen myös sopiva henkilö pohtimaan miten kodinkoneet tulevaisuudessa toimivat. Olen kyllä kouluttanut mieheni niin hyvin että hän pääosin käyttää kodinkoneitamme eli perinteinen naisen rooli kodinkoneiden käyttäjänä ei meillä toimi.

Tulevaisuuden arki on erilainen

Miten tulevaisuuden arki muuttuu? Tulevatko kodinkoneet laajasti osaksi nettiä?

– Tulevaisuutta katsottaessa on aina mielenkiintoista mennä historiaan, miettiä mitä historiassa on tapahtunut esimerkiksi kodinkoneiden suhteen. Muistan vanhempieni kertoneen ettei heidän yhteen muuttaessa ollut jääkaappia. Ajattelin että kauheaa, minun ikäiselleni eläminen ilman jääkaappia tuntuu aivan järkyttävältä. Se oli kuitenkin yleinen juttu.

Jääkaapista tuli yleinen vasta 70-luvulla. Pakastinta ei vielä silloin ollut yleisesti kotona. Pakastin tuli myöhemmin ja astianpesukonekin koettiin luksukseksi. Astianpesukonekaan ei yleistynyt nopeasti. Pyykinpesukone ja jääkaappi sen sijaan yleistyivät markkinoille tullessaan nopeasti. Mikroaaltouuni taas junnasi kymmeniä vuosia ennen kuin yleistyi 80-luvulla.

80-luvulla tulivat ensimmäiset tietotekniset laitteet mutta internet tuli vasta vuonna 1998. Nettiaikaa on eletty vasta 20 vuotta.

– Missä me nyt ollaan netissä? Käytännössä melkein kaikki käyttävät sitä. Kannattaa katsoa lapsia kun yrittää nähdä tulevaisuuteen. Heille netti liitännäisineen on itsestäänselvyys. Heillä on aivan eri systeemi elää digimaailman kanssa kuin meillä aikuisilla. He melkein syntyvät matkapuhelimet ja päätelaitteet kädessä, kun me aikuiset olemme tutustuneet nettiin ja sen laitteisiin vasta varttuneina.

Kaikki osana nettiä, vimpainten verkkoa

Elina Hiltunen näkee että menemme enemmän älykkääseen yhteiskuntaan. Ihmiset, esineet, kaupunki, liikenne ja koti tulevat olemaan osa nettiä. Kaikki tulee olemaan liitettynä nettiin. Voidaan puhua todellisesta esineiden netistä, vimpainten verkosta, kuten yksi Nokian johtajista oli kääntänyt sanonnan internet of things. Meillä on jo nyt 6,4 miljardia esinettä kiinni netissä ja määrä tulee vuoteen 2020 mennessä nousemaan huimasti ylöspäin.

Valtaosa suomalaistakin kodeista on liitetty nettiin. – Ensin ajattelin ettei koti ole netissä, mutta kun ryhdyin miettimään on televisio netissä ja tietenkin tietokoneet on netissä. Monella on turvajärjestelmä, jota voi seurata matkapuhelimella. Aktiivirannekkeet on netissä ja tajusin myös että minulla on sänky netissä. Sängyssä on BedIt -unimittari, joka lähettää koko yön tieto nettiin unesta ja nukkumisesta.

– Me elämme jo aikaa, jossa me ja osa laitteistamme on jatkuvasti kiinni netissä. Kun vielä miettii mitä asioita ja palveluita meillä on bitteinä netissä, löytyy paljon asioista.

Rahat pankissa ovat bitteinä netissä, kauppakuitit voivat olla netissä, takuutodistukset löytyvät jo usein netistä sekä myös terveystiedot ja lääkereseptit. Netissä ovat usein myös valokuvat, asiakirjat, kirjat, elokuvat ja musiikki.

Elämme jo älykkäässä yhteiskunnassa

– Elämme jo aika paljon älykäs yhteiskunta -käsitettä ja se on aika luonnollista että menemme eteenpäin. Pitää kuitenkin myöntää että ajatus kodinkoneista netissä oli ensin vieras. Pitääkö kaikkea pistää nettiin?

– Tämä on kuitenkin innovaatio, uusi tapa tehdä asioita. Siinä olemassa olevat asiat yhdistetään uudella tavalla. Ne herättävät aluksi epäilyjä ja kysymyksiä. Samoin oli matkapuhelimien kanssa. Jopa futuristina mietin, mihin tarvitsen matkapuhelinta kun on puhelinkopit, myöntää Hiltunen.

– Asiat alkavat kuitenkin levitä ja nykyisin melko nopeasti. Innovaatiot muuttavat ihmisten käytöstä. Voin jo kuvitella että esimerkiksi kamera jääkaapissa on hyvä, kun voin kaupassa kiireessä katsoa etten osta viidettä litran jugurttipurkkia oveen tai muuta vastaavaa.

Tekniikka tuo apua päivään

Elina Hiltunen toivoo aina apua uusissa asioissa. Ajatus siitä että jääkaappi pystyisi joskus kertomaan että sinulla on nämä raaka-aineet kotona, hae vain kaupasta tämä niin pystyt tekemään päivän ruuan.

– Näin varmasti vähenisi myös vanhenemisen vuoksi hukkaan menevän ruuan määrä. Samalla saisi itse ohjeet ja uuni valmistaisi ruuan automaattisesti oikein kun itse sekoittaisi vain raaka-aineet ja asettaisi uuniin. Silloin ei lasten tarvitsisi enää sanoa että meillä tietää ruuan valmistumisen siitä kun palovaroitin alkaa soimaan. Valitettavasti tämä ei ole edes vitsi, tosin nyt palovaroitin on poistettu keittiöstä, tunnustaa Hiltunen.

– Olisi ihanaa kun uuni kertoisi kun ruoka on valmis. On myös hienoa jos huolto voi katsoa koneen etänä ja voi tulla suoraan oikean varaosan kanssa.

– Pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen voisi myös laittaa päälle hieman aiemmin kun saapuu kotiin ja noukkia puhtaat vaatteet ja astia pois heti ohjelman päätyttyä.

Hiltunen uskoo tekniikan myös helpottavan vanhempien omaisten valvomista ja varmistumista siitä että heillä on kaikki kunnossa. - Samalla lailla voisi myös valvoa onko vanhemmilla ruokaa jääkaapissa ja käyttävätkö he sitä.

Myös jotain outoa

– Näiden lisäksi tulee kaikkea muuta outoa. En pysty sanomaan mitä kaikkea teen internetissä olevilla kodinkoneilla ennen kuin olen käyttänyt niitä. Siinä varmasti keksii jotain outoja käyttötapoja. Näin yleensä tapahtuu aina ja kehitystyö jatkuu koko ajan.

Ovatko tulevaisuuden kodinkoneet netissä? - Uskon että me menemme siihen, koska se helpottaa meidän elämää. Riippuu tietenkin tuotteiden hinnasta, saatavuudesta ja toimivuudesta sekä kumppanuuksista. Tulisivatko esimerkiksi kauppaketjut mukaan ja kertoisiko jääkaappi viimeiset käyttöpäivämäärät. Laitteiden pitää olla myös helppokäyttöisiä. Aika näyttää miten nettiin kiinnitettyjen kodinkoneiden käy. Kestää aikansa kun vallankumous tulee, mutta ensimmäinen askel on nyt otettu.

Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää