Chilihillo valmistuu helposti kodin pienillä sähkölaitteilla
23.08.2018, klo 11:06•Kommentteja 0
Kesän sadosta riittää iloa vielä pitkään. Tulinen chilihillo valmistetaan nopeasti ja edullisesti kodin pienillä sähkölaitteilla. Kätevä työkalu on esimerkiksi sauvasekoitin. Chilihillo on myös mukava antaa vaikka lahjaksi.
Chililajikkeita on paljon ja niiden tulisuusaste vaihtelee. Toisin kuin moni luulee – vesi ei helpota chilin aiheuttamaa poltetta, koska chilin sisältämät kapsaisinoidit ovat rasvaliukoisia. Poltetta lievittävät rasvaiset maitotuotteet tai leipä. Myös kädet kannattaa suojata chilejä käsitellessä. Chilien tulisin osa on siemenkiinnikkeissä.
Monet ovat hulluina chiliin ja kasvattavat chiliä myös itse. Syksyn sato kasvaa vielä monen kotitalouden puutarhassa tai parvekkeella. Kesän auringosta ja helteestä nauttimaan päässeet chilit, tomaatit ja omenat voi valmistaa monenlaiseksi herkuksi.
Chilit ovat peräisin Etelä-Amerikasta, jossa niitä on viljelty ja jalostettu lähes 10 000 vuoden ajan.
Kaupalliseen viljelyyn on valikoitunut viisi yleisempää lajia, joista on saatavilla satoja, jopa tuhansia eri lajikkeita. Villichililajeja tunnetaan lähes kolmekymmentä. Chili on valloittanut myös suomalaisten keittiöt ja jopa hernekeitonkin säväyttäjäksi sitä on käytetty.
Tulista ja makeaa
Saisiko olla kotitakoista paholaisen hilloa, chutney-tyyppistä hilloa tai vaikkapa voimakkaan paahteista chilihilloa? Chili on oiva mauste ja raaka-aine kaikenlaisiin ruokiin.
Chilit ovat monipuolinen lisuke ruuanlaittoon. Niillä voi maustaa niin liha-, kala- ja kasvisruuat kuin salaatit ja jälkiruuat. Jos et ole niin tottunut tulisiin ruokiin, kannattaa kokeilu aloittaa miedoimmista chileistä.
Pataruuat ja keitot saavat chileistä täyteläisyyttä. Chilien maku voimistuu pitkän kypsytyksen aikana. Chilit voi myös noukkia ruuasta pois kypsennyksen jälkeen, jos niitä ei halua syödä. Myös suklaa ja chili ovat lyömätön yhdistelmä.
Chiliripaus tuo kutkuttavaa tulisuutta esimerkiksi höyryävään kaakaoon.
Chilihillo antaa esimerkiksi vuohenjuustolla täytetylle patongille hurmaavan ja ylellisen maun.
Omppu-chilihillo
Noin 1 litra
Ainekset
1 kg kuorittuja omenoita pilkottuna
2-4 punaista chiliä
½ dl vettä
500 g (6 dl) hillosokeria
1. Halkaise chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Laita omenat ja vesi kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes omenapalat pehmenevät ja soseuta ne. Sekoita chili ja hillosokeri soseeseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen noin 15 minuuttia. Sekoita silloin tällöin.
2. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Säilytä viileässä.
Paahteinen chili-tomaattihillo
Noin 1,5 kg säilykettä
Ainekset
1 kg (miniluumu) tomaatteja
2 punaista chilipaprikaa
4 valkosipulinkynttä
200 g sipulia
1 dl ruokokidesokeria
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
kourallinen tuoreita basilikan lehtiä
1 limetin raastettu kuori ja mehu
1 rkl raastettua inkivääriä
½ dl balsamietikkaa
1 pkt (330 g) hillomarmeladisokeria
1. Halkaise miniluumutomaatit tai lohko tomaatit ja poista kannat. Halkaise chilit, poista siemenet. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet.
2. Lado kasvikset uunipannulle. Ripota päälle sokeri ja suola. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Peitä pannu foliolla ja anna jäähtyä. Poista vain isoista tomaateista kuoret, minikokoisissa se on tarpeetonta.
3. Kumoa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Soseuta sauvasekoittimella ja keitä hiljalleen 10 minuuttia. Kaada seos puhtaisiin kuumiin tölkkeihin. Tarjoa liharuokien kanssa.
Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Scanstockphoto ja Dansukker