Helposti herkullista

28.05.2017, klo 17:18Kommentteja 0

Oletko joskus miettinyt miten huippuravintoloissa onnistutaan aina luomaan maukkaita annoksia ja juuri sopivan kypsinä. Ammattitaitoa, kyllä sitäkin, mutta myös oikeat apuvälineet.

Monet ammattikokit kypsentävät lihat, kalat, vihannekset ja muut tarkkuutta vaativat aineet tyhjiössä. Ranskassa puhutaan hienosti sous videsta, joka tarkoittaa tyhjiössä. Menetelmässä ruoka pakataan tiiviisiin tyhjiöpakkauksiin ja ne kypsennetään pitkään tasaisen alhaisessa lämpötilassa vesihauteessa.

Saimme kokeiltavaksi Melissan sous vide -kiertolämmittimen ja Unold tyhjiöpakkaajan. Tyhjiöpakkaaminen ja ruuan valmistaminen sous vidella on helppoa ja yksinkertaista. Pitkä kypsennys tasaisessa alhaisessa lämpötilassa säilyttää ruuan mehevänä ja maukkaana.

Raaka-aineet pakataan mausteineen tyhjiöpussiin, joka tyhjiöidään tyhjiöpakkaajalla. Tiiviissä tyhjiöpakkauksessa ruoka kypsyy omissa nesteissään yhdessä lisättyjen mausteiden ja marinadien kanssa. Menetelmällä kypsennettäessä säilyvät ruuan vitamiinit, mineraalit sekä mehut ja ruuan maku paranee. Lopputulos on perinteistä ruuanvalmistusta terveellisempää ja maukkaampaa.

Sous vidella kypsennetty liha on mureampaa. Menetelmällä saa myös hieman edullisemmista lihoista, kuten lavasta, potkasta tai kyljestä maistuvaa ja mureaa. Nämä kehonosat ovat usein myös maukkaampia kuin kalliimmat osat, kunhan ne saa kypsennettyä mureaksi, juuri oikeaan kypsyysasteeseen.


Helppokäyttöinen ja vaivaton

Sous vide -kiertolämmittimen käyttö on helppoa. Lisäät vain isoon kattilaan vettä, asetat Sous videen lämpötilan ja kypsennysajan, lisäät veteen tyhjiöpakatun lihan, kalan, vihannekset tai hedelmät. Voit kypsentää samaan aikaan kaikki ruoka-aineet, joiden kypsennyslämpötila on sama.

Sous vidella on vaikeaa ylikypsentää ruokaa, joten lopputulos on pääsääntöisesti erinomainen. Kypsennyksen jälkeen esimerkiksi liha käytetään lyhyesti pannulla tai grillillä, jotta se saa myös maukkaan värin. Liha sopiikin erinomaisesti sous vide -kypsennykseen.

Sous vide -kypsennystä voi suositella naudan-, vasikan- ja porsaanlihalle sekä riistalle, kanalle, kalkkunalle ja ankalle, kalalle, hummerille ja simpukoille, useimmille juureksille ja vihanneksille sekä hedelmille.


Tyhjiöpakkauksessa säilytät

Sous vide -kiertolämmitin vaatii rinnalleen tyhjiöpakkaajan. Tyhjiöpakkaaja on monipuolinen keittiönone, jonka avulla parannat myös ruuan säilyvyyttä. Poistamalla happi pakkauksesta, säilyvät monet ruoka-aineet kauemmin ja turha ruokahävikki vähenee.

Luonnossa marjastavat, sienestävät ja metsästävät saavat luonnonantimet säilöön jo vaikka mökillä. Esimerkiksi mustikat säilyvät tyhjiöpakattuina jääkaapissa kaksi viikkoa. Tyhjiöpakkaaminen säästää myös tilaa pakastimessa.

Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää