Herkulliset ja helpot uuniomenat
12.09.2017, klo 07:33•Kommentteja 0
Nyt kannattaa hyödyntää syksyn sato kaikin tavoin. Aina ei kuitenkaan oma sato riitä ja silloin vain kaupan kautta kotiin. Herkulliset uuniomenat maistuvat illanistujaisissa ja kotiväelle. Valmistus käy kätevästi uunissa.
Uuniomenien viettelevän maun voi tuntea jo ihan makuhermoissa. Lyömätön makuyhdistelmä on keittiömestari Ulla Liukkosen mukaan omena, kaneli, kaura ja sokeri. Ja ripaus voita viimeistelee maun.
– Yksinkertaiset ja perinteiset herkut pitävät pintansa ja tämä syys- ja talviajan klassikko on helppo valmistaa uunissa.
Liukkonen kertoo, että uuniomeniksi ei valikoida makeita lajikkeita, sillä ne päätyvät yleensä kuumetessa möyhyksi eli eivät säilytä ryhtiään.
– Sopiva omena on kovahko ja hapokas ja saahan omena olla suhteellisen reilun kokoinenkin.
Omenasta saa kodan irti näppärästi siihen tarkoitetulla keittiövälineellä ja koloon laitetaan kaurahiutale- ja kanelin sekä sokerin sekoitus ja nokare voita. Omenat ”raidoitetaan kevyesti ” siirapilla tai hunajalla. Omenaa ei kuorita, mutta jos uuniomena valmistetaan tuontiomenoista, niin ne pestään huolellisesti ennen valmistusta.
– Ei tarvitse turhaan ostaa kalliita erikoissiirappeja vaan perinteinen kotitaloussiirappi käy mainiosti ja on riittoisaa muuhunkin käyttöön. Siirapin sijasta voi käyttää hunajaakin, mutta idea on siinä, että makumaailmassa kohtaavat hapokas omena ja makea täyte ja ”liemi”.
Omenat laitetaan uuniin noin puoleksi tunniksi ja sopiva asteluku on noin 175. Välillä voi lientä vähän valella omenoiden päälle. Esimerkiksi matalareunainen uunivuoka on passeli uuniin.
– Omenat kannattaa siis maustaa oman maun mukaan ja myös niiden kypsyysaste on jokaisella vähän omanlaisensa. Itse tykkään hiukan rapsakammasta omenasta.
Uuniomenoiden kanssa Liukkonen suosittelee perinteistä vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta.
Jos omenoiden kanssa haluaa oikein hifistellä niin ei muuta kuin töpseli seinään ja erilaisia jälkiruokavaahtoja valmistamaan – vaikkapa italialaistyyppistä mascarponea.
Omena on monipuolinen raaka-aine ja Liukkosen mukaan se sopii salaatteihin ja myös helposti uunissa valmistuva omena-kaurapaistos on vaikkapa mukava välipalaherkku. Syksy on myös hilloamisen aikaa.
Työt pitävät Liukkosen kiireisenä, mutta vapaallekin jää aikaa.
– Löysin lähimaastosta ihania pieniä kantarelleja ja marinoin ne. Ne sopivat monen ruoan lisukkeeksi ja syötäviksi koristeiksi.
Suomen ruokakulttuurissa pitäisi hänen mukaan vielä paremmin hyödyntää nämä ainutlaatuiset neljä vuodenaikaa ja luonnon ainutlaatuiset antimet.
Ulla Liukkonen
Ulla Liukkonen on Etelä-Karjalan ruokavaikuttaja, paikallisen ruoan puolestapuhuja ja suomalaisten keittiömestareiden näkyvä vaikuttaja.Hänet palkittiin kuluneena kesänä ja ensimmäisenä eurooppalaisena korkea-arvoisilla käädyillä Keittiömestareiden maailmanliiton toimesta.
Liukkonen työskentelee Lappeenrannassa lounasravintola Myllärin Kulmassa ja Linnoituksen Krouvissa. Hän on kiertänyt turuilla ja toreilla jo kolmisenkymmentä vuotta, tehnyt kirjoja, kertonut elämästään ja keittiöalasta lehtijutuissa sekä vieraillut tv-ohjelmissa ja tullut niiden myötä tutuksi koko kansalle.
Jokaisessa roolissaan hän muistaa aina puhua rakkaudestaan kotiseutuunsa Etelä-Karjalaan. Syksyllä energisen Ullan näkee TV5:n Komediakeittiössä, uudessa viihdeohjelmassa, jossa yhdistyvät hauskuus ja keskinkertainen kokkaus. Koomikkokapteenit Sami Hedberg, Jukka Rasila ja Sanna Stellan vuorottelevat älyvapaassa keittiössä vierainaan suomalaisia julkkiksia.
Kapteenit saavat joka jaksossa katsottavakseen videoita, joissa ammattikokit valmistavat teemaan sopivia annoksia. Pikaisen katselun perusteella kapteenien täytyy ohjeistaa joukkueensa reseptin ja kokkauksen saloihin. Ulla Liukkosella on ohjelmassa Suomi 100 v vuoteen liittyvä menu.
Kaiken lisäksi hommaa häiritään erilaisilla haasteilla, joilla harvoin on mitään tekemistä itse ruoanlaiton kanssa. Mikä tahansa voi palaa pohjaan, ensimmäisenä yleensä äly.
Teksti: Mirkka Kortelainen