Juuresmehuja arkeen ja juhlaan
28.09.2015, klo 10:02•Kommentteja 0
Onnekkaita ovat ne, jotka nauttivat kasviksista ja juureksista osana ateriaa. Suositusten mukaista annosta tavoittelevat voivat nauttia kätevästi syksyn mehevimmät vitamiinipommit myös kasvis- ja juuresmehuina.
Saisiko olla porkkana-mangomehua, entäpä aamun vitamiinipommi punajuurista tai sellerimehua iltapäivän vireystilaa kohottamaan?
Itse tehdyissä mehuissa on se mainio puoli, että vihanneksia, juureksia ja hedelmiä voi kokeilla erilaisina makuyhdistelminä ja löytää kokeilujen kautta mieleiset maut.
Makeaa ja hapanta on myös mukava yhdistellä ja löytää näin maun tasapaino.
Ja vaikka maku olisi vähän tiukempikin, niin antaa mennä vaan – lasissa kun on elimistön hyvinvoinnille tuiki tärkeä vitamiinien annos.
Linkoa oma mehusi
Mehulinkoa tai mehupuristinta voi käyttää tuoremehun valmistamiseen. Mehulinko raastaa ainekset hienoksi ja ”linkoaa” raasteesta mehun. Mehulinko sopii hyvin siis koville hedelmille ja kasviksille sekä juureksille.
Mehulinkoon voi laittaa pestyt juurekset ja hedelmät kuorineen ja siemenkotineen. Esimerkiksi persikoista ja luumuista laitetaan vain itse hedelmä. Suuri osa terveellisistä aineksista on sitoutunut hedelmän kiinteisiin osiin. Niin sanotulla ”pintapuristuksella” jää terveellinen aines helpommin pois.
Syyssadosta saa mainion juoman esimerkiksi linkoamalla noin puolitoista kiloa omenoita ja siihen kyytipojaksi noin 200 grammaa juuriselleriä. Lisäksi makua voi tehostaa ripauksella basilikaa ja rosmariinia. Yrteillä saa mukavasti makuvivahteita myös makeisiin juomiin ja myös ihanaa tuoksua. Yrteillä voi korvata myös suolan käyttöä.
Pehmeitä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä voi hienontaa mainiosti mehupuristimen alhaisella pyörimisnopeudella.
On hyvä muistaa, että tuoremehut kannattaa juoda parin päivän sisällä, koska niiden ravintoainepitoisuus ei säily pitkään. Mehuja voi myös pakastaa kätevästi. Pakastepusseihin on hyvä laittaa mehujen sisältö vaikkapa teemoittain eli vireyteen, vatsan toimintaan ja niin edelleen.
Esimerkiksi porkkanamehua voi hyödyntää maukkaan porkkanakakun kanssa. Myös salaateissa voi hyödyntää mehuja.
Sadonkorjuun aikaan kannattaa suosia vihermehuissa tuoreita villivihanneksia. Jos mehuista tulee mielestäsi liian paksuja, lisää joukkoon vettä.
(Resepti ja kuva Jolie/Molla Jelkänen)
SAMETTINEN PUNAJUURI
(4 drinkkilasillista)
4 punajuurta
2 omenaa
200 g mustikoita
jäiset huoneenlämmössä sulatettuna
1 cm siivu tuoretta inkiväärinjuurta
Kuori ja siisti punajuuret, halkaise kahtia. Huuhtele omenat ja paloittele muutamaan osaan.
Mehusta ainekset, siivilöi kerran ja hörppää antioksidanttipommista samettinen huikka. Jäät positiivisesti koukkuun.
Teksti: Mirkka Kortelainen