Kesäkeittiöstä savustimeksi
26.09.2017, klo 15:34•Kommentteja 0
Sähkögrillitestissämme hyvin pärjännyt Muurikka-kesäkeittiö muuntuu moneen. Kesäkeittiöön suunniteltu savustusastia tekee sähkögrillistä savustettujen herkkujen valmistukseen sopivan keittiön.
Kala on perinteinen ja kevyt savustettava herkku, mutta savustamalla valmistuvat myös monet muut ruuat. Suoraan savustimesta ruokapöytään nostettu kala on todellista herkkua, mutta kannattaa kokeilla savustimen monipuolisempaa käyttöä.
Savustimeen sopivat kalan lisäksi äyriäiset ja ravut, kanalinnut, sian- ja naudanliha, lampaanliha sekä makkarat. Kesäkeittiön savustusastiassa voi valmistaa myös perunat ja vihannekset eli savustusastialla kesäkeittiö muuntuu monipuoliseksi pihauuniksi. Lisäksi ruokaan saa hienon savuaromin, jolla saa ruualle uutta ulottuvuutta vaivattomasti.
Savustusastia laajentaa kesäkeittiön käyttömahdollisuuksia. Ruokaa voi valmistaa monipuolisesti yhdellä laitteella. Savustaminen ei vaadi myöskään kokilta jatkuvaa ruuan vahtimista vaan ruuan valmistusta voi odottaa rennosti muiden ruokailijoiden kanssa.
Helppokäyttöinen lisävaruste
Savustusastia on erittäin helppokäyttöinen lisävaruste. Kalaa savustaessa pohjalle asetetaan savustuspurut, päälle nostetaan rasvalautanen sekä sen päälle ritilä, johon kala asetetaan. Sen jälkeen astian voi nostetaan paikalleen kesäkeittiön vastusten päälle ja kansi suljetaan.
Nyt käännetään vain termostaatista päälle mieto lämpö ja laite hoitaa loput itsekseen. Muurikan savustusastia on mukavan kookas, sinne mahtuu hyvin esimerkiksi lähes kaksikiloinen lohi.
Kokeile lihan savustamista
Savunmaku sopii erinomaisesti myös lihalle. Porsaan sisäfile, broilerin- ja kalkkunan rintafileet ja riistalihat saavat savusta maistuvan lisäaromin.
Lihan savustamisessa liha laitetaan 5 – 8 minuuttia esikuumennettuun, tyhjään savustusastiaan. Savustin toimii aluksi 15 – 20 minuuttia uunina, jonka jälkeen savustimen pohjalle lisätään kourallinen leppälastuja. Kypsennys jatkuu vielä 10 – 15 minuuttia savun kera.
Näin lihan omaa makua ei peitetä, vaan lihaan saadaan hieno savunmaku. Halutessa lihaan saa voimakkaamman savunmaun, savustuspurut voi lisätä aiemmin. Kesäkeittiöön lisättävää savustusastiaa voi hyvin käyttää ympäri vuoden. Sopiva kypsennysaika ja etenkin savunantoaika kannattaa kokeilla ja löytää itselle sopiva makuvivahde.
Savustusreseptejä löytyy täältä
Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa