Kesän makua keskellä talvea
21.02.2018, klo 08:17•Kommentteja 0
Erilaisia terveys- ja proteiinirahkoja on mukava ja helppo valmistaa itse. Vain blenderin tai sauvasekoittimen maaginen teho ja mainio rahka on valmista.
Talvilomakausi on parhaimmillaan ja monella kotitaloudella se tarkoittaa reipashenkistä ulkoilua, urheilua ja vaikka talvilomaa ei olisikaan, niin virkistävä rahka maistuu joulunajan kenties raskaiden ”mättöjen” jälkeen.
Muutoksia voi ruokailussa aina tehdä parempaan suuntaan ja jokainen terveellinen vaihtoehto on aina plussaa eteenpäin.
Rahkaisa retki
Rasvattomasta jugurtista ja maustamattomasta maitorahkasta on helppoa valmistaa itse välipala tai retkelle mukaan otettava rahka.
Ruokaisampaan versioon voi lisätä raejuustoa ja hienonnettuja pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Näin herkullinen rahka muistuttaa myös hiukan mysliä, mutta on raikkaampaa.
Mansikat ja mustikat ovat etenkin lapsiperheiden mieleen ja hyvinä vaihtoehtoina ovat myös puolukat ja tyrni. Pakastimen satoa kannattaa hyödyntää ja koristeeksi sopivat myös ulkomaiset marjat ja itse tehty pähkinä- ja kuivahedelmärouhe.
Kuivata oma mysli sähköuunissa
Uunissa voi kätevästi myös itse kuivattaa hedelmiä – omenaa, banaania ja paljon muutakin. Kuivatukseen kannattaa perehtyä huolella, mutta sähköuunikin käy mainiosti kuivaukseen. Omenansiivujen kanssa voi paistaa myös siemeniä ja hiutaleita. Rahkan voi viimeistellä rusinoilla ja päälle laittaa hunajaraidan.
Mansikka on myös aina mansikka ja tuo kesän mieleen. Mansikkarahka on nopea ja helppo valmistaa ja jos makeammasta tykkää niin maustamattoman rahkan sijaan voi laittaa esimerkiksi kuningatar- tai vaniljan makuista rahkaa.
Marjainen mansikkamalja
2 dl mansikoita ja / tai mustikoita, vadelmia
1 prk maustettua rahkaa (kuningatar)
¾ dl vaahtoutuvaa 9 % vaniljakastiketta (esim. Valio).
Pinnalle voi laittaa esimerkiksi 1 dl paahdettuja manteleita rouheena, pähkinöitä.
Valmistusohje
Survo mansikoita kevyesti, jos käytät niitä. Jäiset mansikat saa nopeasti ja vaivatta murskattua blenderissä tai sauvasekoittimellakin.
Makeuta marjat kevyesti sokerilla tai juoksevalla hunajalla.
Jaa marjat esimerkiksi jalallisiin annoslaseihin. Lusikoi päälle rahka.
Vatkaa vaniljakastike sähkövatkaimella vaahdoksi. Rouhi mantelit ja paahda ne kuivalla, puhtaalla pannulla keskilämmöllä.
Voit lusikoida annosten päälle halutessasi vaniljavaahtoa. Ripota pinnalle paahdettua mantelirouhetta.
Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Valio ja Mirkka Kortelainen