Makeansuolaiset ja maistuvat makupalat valmistuvat uunissa helposti
22.01.2018, klo 09:36•Kommentteja 0
Joskus vain tulee tunne, että herkkuhetkeen kaipaa samaan aikaan makeaa ja suolaista. Ihanan rapeat ja makeansuolaiset bataattiranskalaiset valmistuvat helposti uunissa ja kotitekoisilla dipeillä makumaailmaa voi elävöittää.
Käyttämällä erilaisia mausteita ja yrttejä saa bataattiranskalaisiin ihania makuvivahteita.
Lempeä kaupan vihannesosaston jättiläinen – bataatti on lyhyessä ajassa valloittanut myös suomalaisten sydämet. Hiukan makea maku, kaunis kellertävä väri ja helppo käsiteltävyys on vienyt bataatin myös ravintoloiden ruokalistoille. Lempeään jättiin saa hienostunutta makuvivahdetta yrteillä, maustevoilla tai vaikkapa aurajuusto- tai inkivääri-hunajadipillä. Kotikokille mukavin tieto on siinä, että bataatti on edullinen ja vaikkapa ranskalaisten valmistus käy kätevästi uunissa.
Bataattia työstämään
Bataatti kuoritaan ja huuhdella hyvin. Bataatin puolittaminen käy helposti vähän tukevammalla veitsellä ja sitten vain ohuita tikkuja pilkkomaan. Maalaisranskalaisia jos halutaan, niin sitten hiukan kookkaampia tikkuja.
Ja sitten näppärä öljy- ja maustehässäkkä, johon bataatin tikut on helppo laittaa. Eli 2-3 litran minigrip tai vastaava pussi käy mainiosti. Pussiin laitetaan bataattitikut, öljy, mausteet ja korppujauho ja pussia ravistamalla bataattitikut maistuvat.
Sitten vaan leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle bataattitikut ja makua voi vielä viimeistellä mausteilla. Bataatin omaa lempeää ja makeaa makua ei kannata kuitenkaan peittää vaan kyytipojaksi sopii oivasti dippi tai muut lisukkeet.
Bataattiranskalaisia paistetaan noin 15-20 minuuttia 220-asteisessa uunissa ja sen jälkeen ne käännetään vielä toisinpäin paistumaan 15 minuutiksi. Näin bataattiranskalaiset saavat kauniin värin tasaisesti.
Bataattiranskalaiset ovat tällä hetkellä muun muassa nuorison makuhitti ja arkeen ja juhlaan bataattiranskalaiset käyvät esimerkiksi valkosipulimajoneesin, guacamolen tai tsatsikin kanssa. Inkivääri-hunaja dippi, minttu-sitruuna dippi on sekin kokeilemisen arvoista.
”Moni on aloittanut painonhallinnan uuden vuoden myötä. Kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa hyvälaatuiseen rasvaan ja vähentää suolan määrää. Lisää myös kuitua ja vähennä sokeria. Ja liikunta lisää iloa ja saattaa parantaa myös unen laatua.”
BATAATTIRANSKALAISET
1 suuri bataatti
2 tl maizenaa tai korppujauhoa
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
Mausteita voi lisätä maun mukaan: paprikaa, chiliä, kurkumaa, curryä tai vaikkapa yrttejä. Myös perinteisiä kaupan valmiita dippejä voi hyödyntää (dippijauhe ja kermaviili) ja aurajuuston ystäville myös aurajuusto mehevöittää bataattiranskalaisen maun.
RAIKAS DIPPI
Raikas ja kirpeä dippi sopii hyvin makean bataatin kanssa. Ainekset sekoitetaan keskenään ja viilennetään vielä jääkaapissa.
1 prk esimerkiksi Arla Lempi Crème fraîchea
1 limen raastettu kuori
1 limen mehu
1 rkl mustapippurirouhetta
maun mukaan suolaa
Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuva: Valio