Miniläppäri haastaa tabletin

24.11.2015, klo 14:19Kommentteja 0

Miniläppärit olivat aiemmin suosittuja, mutta ne jäivät tablettibuumin jalkoihin. Nyt kun tablettimyynti hyytyy, on aika kypsä miniläppärien renessanssille.


Apple tappoi miniläppäribuumin julkaisemalla iPad-tabletin vuonna 2010. Pian kauppoihin saapuivat myös astetta edullisemmat Googlen Android-tabletit.

Kauppa kävi niin että kuhisi, myös Suomessa. Mutta nyt jokaisella, joka tabletin halusi, on jo sellainen, kertoo Gartner-markkinatutkimuslaitos. Tabletteja myydään jatkossa enää vanhojen tablettien käyttäjille – ja näistäkin vain puolet aikoo hankkia uuden.

Gartnerin mukaan tabletti on myös turhake pöytäkoneen tai läppärin käyttäjille. Näistä vain kaksi ja neljä prosenttia harkitsee tabletin hankintaa. Tabletin hyötyarvoa heikentää älypuhelin, jolla tekee samat asiat – ja lisäksi älypuhelimella voi puhua.

Uutta ytyä myyntiveturiksi haetaan PC-yhteensopivista miniläppäreistä. Niiden kysyntä on nyt Apple Airbookin ja Google Chromebookin innoittamana ampaissut nousuun.

Enemmän käyttöarvoa

Miniläppäri tarjoaa enemmän hyötyarvoa, kuin pelkkään viihteen ja sosiaalisen median kuluttamiseen tehty tabletti. Kiistattomana etuna miniläppäri on näet täysin yhteensopiva toimisto- ja muiden hyötyohjelmien kanssa.

Miniläppärin näppäimistö ja kallistettu näyttö antavat myös tablettia paremman ergonomian: Niska ei rasitu kuten tablettia alas katsottaessa. Käsi ja sormet eivät rasitu, kun näyttö tarvitsee suunnata silmien tasolle.

Samalla herkästi vioittuva näyttö painuu suojaan kuljetuksen ajaksi. Uuden tabletin hankinnan sijasta käyttäjän kannattaakin nyt harkita, olisiko moderni miniläppäri sittenkin jouhevampi ratkaisu?

Mihin miniläppäri sopii?

Windows-yhteensopiva miniläppäri soveltuu hyvin työasioiden hoitamiseen kotona ja työmatkalla. Se on myös omiaan opiskelijoille tai vaikkapa jälkikasvun ensimmäiseksi tietokoneeksi.

Ammattilainen arvostaa, että miniläppäriin voi asentaa Photoshop-kuvamuokkaimen, Word-tekstinkäsittelyn, Excel-taulukkolaskennan ja Powerpoint-esitysgrafiikan. Ohjelmat eivät ole riisuttuja versioita kuten tableteissa ja niillä voi oikeasti tehdä töitä – eikä vain leikkiä viihteellisesti.

Miniläppäri soveltuu myös netin selaamisen, elokuvien katseluun, musiikin kuunteluun, sähköpostiin, some-viestintään ja bloggaukseen. Vain räiskintäpeleihin miniläppäreistä ei riitä puhtia – ainakaan halpismalleista.

Virtapihiä mobiilitekniikkaa

Moderni 8–13 tuuman miniläppäri painaa alle kilon ja tarjoaa peräti 8-12 tunnin akkukeston. Kevyessä käytössä lataus voi riittää viikon tarpeisiin. Ero on iso vanhoihin miniläppäreihin, joiden virta ehtyi jopa tunnissa.

Laitteet sisältävät WiFin, microSD-muistikorttipaikan sekä HDMI-, kuuloke-, Bluetooth-, Ethernet- ja USB 2/3 -liitännät. Paneelissa on kaiuttimet, kamera ja mikrofoni Skype-puheluita varten. Käytössä kone on täysin äänetön, koska vähävirtaisena se ei tarvitse tuuletinta.

Full HD -yhteensopivan näytön tarkkuus on yleisimmin 1366x768 pistettä. Tallennustilana toimii nopea SSD-puolijohdekiintolevy, jonka koot vaihtelevat mallista riippuen 32–256 gigatavun välillä.

Lisätallennustilaa saa ilmaisista pilvipalveluista – tai hankkimalla edullisen teratavun ulkoisen minikiintolevyn. Suorittimet vaihtelevat Atom/Celeron/i3/i5-akselilla. Ytimien määrä vaihtelee kahdesta neljään, ja keskusmuistia on kahdesta kahdeksaan.

Monta eri käyttöjärjestelmää

Miniläppäri toimitetaan valmistajasta riippuen Applen OS X 10/11, Microsoftin Windows 8/10 tai Googlen Chrome -käyttöjärjestelmillä. Mikä näistä kannattaa valita?

OS X:n riesana on nopea päivitystahti, jonka ansiosta vanhat Mac-ohjelmat lakkaavat usein toimimasta uusissa OS X -versiossa. Chrome on taas verkkopohjainen käyttöjärjestelmä, eikä tarjoa yhteensopivuutta Windows-ohjelmistoihin.

Windows-miniläppärin etuna se on yhteensopiva noin neljän miljoonan PC-ohjelman kanssa. Vanhojen ohjelmien asennus voi joskus tuottaa riesaa, mutta moni käyttäjä silti arvostaa Microsoftin panostusta yhteensopivuuden säilyttämisessä.

Mitä maksaa?

Peruskäyttäjälle  miniläppäri tarjoaa riittävästi potkua: se on edullinen hankkia, kevyt kantaa mukana, käynnistyy nopeasti ja käyttö on jouhevaa. Hintahaitari alkaa noin 250 eurosta.

Jos läppäriä halutaan käyttää 3D-mallinnukseen, videomuokkaukseen, äänityöskentelyyn tai pelaamiseen, tarvitaan tehokkaampi Intelin neliytimisellä i5/i7 -suorittimella ja 13–17 tuuman näytöllä varustettu malli.

Muita teholäppärin vaatimuksia ovat 8-16 gigatavun muisti ja 250–1000 megatavun puolijohdekiintolevy. Tehokannettavien hinnat sijoittuvat 1000–3000 euron hintaluokkaan.

Mikä on miniläppäri?


Miniläppärillä tarkoitetaan pienikokoisia, kevyitä ja energiateknisesti suunniteltuja noin 30 watin laturilla ja 8–13 tuuman näytöllä varustettuja sylitietokoneita.

Miniläppäri tunnetaan monilla nimillä: minikannettava, ultrakannettava, UltraBook, Surface Book, Chromebook sekä Applen AirBook.

Laitekirjo sisältää hiirilevyllä käytettäviä, kosketusnäytöllisiä, 360-asteen saranoituja tai irrotettavia hybridimalleja, joita voidaan käyttää myös tablettina.

 Teksti: Pekka Tolonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää