Pataleipä on viikonlopun herkku

16.02.2018, klo 07:45Kommentteja 0

Tuore leipä aamulla tuo ylellisyyttä viikonlopun aamuihin. Pataleipä valmistuu helposti uunissa. Hienona lisänä viikonloppuaamuun tulvii kotiin tuoreen leivän vastustamaton tuoksu ja uunin lämpö hyväilee keittiössä. Pataleivän tekemisessä onnistuu jokainen. Kannattaa kokeilla.

Pataleivän tekemisessä onnistuu jokainen. Kannattaa kokeilla.

Pataleivän valmistaminen alkaa edellisenä iltana, kun taikina tehdään aamua varten valmiiksi nousemaan. Makua ja terveellisyyttä leipään saa esimerkiksi lisäämällä taikinaan porkkanaa ja erilaisia siemeniä, esimerkiksi superfoodina pidettäviä chian siemeniä.

Leivän valmistus aloitetaan sekoittamalla kulhoon kuivat aineet, kuorimalla ja raastamalla porkkanat hienoksi raasteeksi ja lisäämällä porkkanaraaste kuiva-aineiden joukkoon hyvin käsin sekoittaen. Lisää myös chian siemenet. Voit lisätä myös muita siemeniä, kuten auringonkukkaa tai seesamia sekä siemenien määrää.

Lisää seokseen lämmin, noin 42 asteinen vesi ja sekoita heti haarukkamaisella lastalla. Taikinaa ei vaivata. Sekoittamisen jälkeen peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota huoneen lämmössä vähintään 12 tuntia. Leivän maku paranee, jos pidennät kohottamisaikaa 12–24 tunnin väliin.

 

Aamulla leipä pataan

Aamulla taikina kumotaan jauhotetulle alustalle työpöydälle. Jauhota alusta noin ½ desilitralla jauhoja. Muotoile taikina jauhotetuin käsin pallomaiseksi, 2–3 litran pataan mahtuvaksi palloksi. Taikinan kuuluu olla melko löysää, joten sen käsittely vaatii kärsivällisyyttä. Sitä ei voi pyöritellä samalla lailla kuin esimerkiksi pullataikinaa.

Muotoilu tapahtuu lähinnä muotoilemalla taikina sivulta jauhotetuin käsin ja tarvittaessa jauhotetulla puulastalla auttaen. Jauhoja ei saa sekoittaa taikinan sisään ”taskuiksi”. Kun taikina on muotoiltu, peitetään se vielä liinalla ja annetaan kohota noin puoli tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita tyhjä pata heti kylmään uuniin kansineen lämpenemään. Pata lämpenee uunissa taikinan kohotessa. Kun pata on lämmennyt, ota kuuma pata uunista. Voit sipaista kuuman padan sisäpinnoille voita tai öljyä. Tiputa leipätaikina varovasti padan pohjalle. Tee vielä taikinan pintaan viillot terävällä veitsellä. Voit vielä ripottaa siemeniä päälle tai vähän hiivaleipäjauhoja.

Aseta padan kansi paikoilleen, nosta pata uuniin ja paista 30 minuuttia. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.

Kun leipä on valmis, nosta pata uunista ja kumoa leipä puiselle leikkuulaudalle. Leipä irtoaa padasta helpolla. Nauti leipä heti lämpimänä esimeriksi sivelemällä päälle leipään sulavaa voita.

Hyvää leivän tuoksua ja tuoreen, lämpimän leivän makua ei voita mikään rauhallisena viikonloppuaamuna.



Porkkana-siemen-pataleipä

1 tai 2 porkkanaa, noin 100–140 g
3 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä
siemeniä (2–3 rkl tai maun mukaan)

Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää