Sosekeitot valmistuvat helposti ja nopeasti
24.02.2016, klo 08:20•Kommentteja 0
Kuuman sosekeiton lempeällä maulla valloitat nälkäiset talvisilla retkillä tai loihdit vaikkapa juhlapöytään makuelämyksen.
Keittiömestari Ulla Liukkonen on iloinen siitä, että ruokakulttuuri ja ruoanlaitto ovat vahvasti esillä mediassa. Erilaiset kokkikilpailut innostavat hänen mukaansa myös kotikeittiössä huikeisiin suorituksiin ja makuelämyksiin.
– Sosekeitot ovat maukkaita ja terveellisiä. Niiden valmistaminen käy nopeasti ja vaivattomasti sauvasekoittimella.
Ulla Liukkosen mukaan sosekeitot sopivat hyvin arkeen ja juhlaan.
– Ylijääneen perunamuussin voi hyödyntää sosekeitossa ja peruna on keiton raaka-aineena sitojana. Perinteinen peruna-purjososekeitto maistuu hyvältä ja porkkasosekeiton osaksi voi laittaa bataattia. Bataatti on lempeän makunsa takia supersuosittu ja siitä voi valmistaa jopa bataatti-ranskalaisia.
Ulla Liukkonen suosittelee sosekeittoihin kotimaisia juureksia.
– Kaikkia juureksia ei voi oikein syödä raakana, joten esimerkiksi keittoon voi laittaa makua tuunaamaan selleriä ja juustolla saa makua täyteläisemmäksi eli kermaakaan ei tarvitse välttämättä käyttää.
Juhlava sosekeitto
Talven juhliin Ulla Liukkonen suosittelee mustajuurisosekeittoa ja sitä voi täydentää vaikkapa riistaherkuilla. Keiton kanssa voi nauttia kuohuviiniä tai valkoviiniä. Keiton voi kruunata esimerkiksi laittamalla yrttiöljystä keiton pinnalle sydämen. Mustajuuressa on aistikas maku ja sen seuraksi sopii myös vahvempikin sulatejuusto.
– Metsäretkille voi ottaa keittoa mukaan termospulloissa. Keittoihin voi lisätä esimerkiksi suppilovahverosilppua, ruohosipulia tai periaatteessa sosekeiton ja sen ”tilpehöörit” voi hyödyntää jääkaapin antimista.
Vireä 60-vuotias
Ulla Liukkonen vietti juuri 60-vuotisjuhliaan. Liukkonen työskenteli aikoinaan yli 30 vuotta Osuuskaupan ravintoloissa. Nyt on mukava ”pyörittää” tilausravintolaa ja hoitaa Keittiömestarien asioita.
– Elämänilo ja myönteisyys sekä tasapainoinen elämä pitävät vireänä. Rakastan tätä työtäni ruoan parissa ja haluan viedä suomalasta hyvää ruokakulttuuria eteenpäin Suomessa ja maailmalla. Sanonkin aina, että ikä ei haittaa ja se on vain numeroita. Vanhaa fraasia lainatakseni – ”vierivä keittiömestari ei sammaloidu”, kun tarttuu ilolla ja asenteella uusiin asioihin.
Ulla Liukkonen on Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja ja Suomen Kokkimaa- joukkueen hallituksen puheenjohtaja. Hän luotsaa Lappeen- rannassa Linnoituksen Krouvia. – Olen helposti lähes- tyttävä henkilö ja vastaan milloin mihinkin ruoka- aiheiseen kysymykseen. |
Sosekeittoa mustajuuresta Ullan tapaan
1 mustajuuri
2 isohkoa perunaa
1 kuutio kasvislientä
1 l vettä
2 dl ruokakermaa
¼ tl valkopippuria ja maun mukaan suolaa
Kuori perunat ja mustajuuri. Mustajuuri kuoritaan veden alla, ettei se tummu. Pilko ainekset kuutioiksi. Laita kattilaan suolaa maun mukaan. Keitä kypsäksi ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää ruokakerma, pippuri ja suola.
Keitto on mainio lämpimän leivän kanssa tai sitten sen voi kruunata kasvisöljyllä.
– Voit paahtaa Parman kinkkua kuivaksi ja murentaa sitä keiton päälle.
Kasvis öljy
1 rkl persiljaa, 1 rkl basilikaa, 1 dl öljyäl, maun mukaan suolaa, sokeria ja pippuria. Laita kaikki tehosekoittimeen ja vielä lopuksi laita 1 tl sitruunamehua.
Keitto koristellaan öljyraidalla
Teksti: Mirkka Kortelainen