Taltuta tulinen nokkonen hauduttamalla
12.06.2017, klo 09:46•Kommentteja 0
Lähi- ja luomuruoat ovat trendikkäitä. Siitä voi pistää vielä askeleen paremmaksi talttumalla tulinen ja luonnonvarainen kotipihan nokkonen hauduttamalla. Sähköliedellä saa valmistettua monenlaisia nokkosherkkuja.
Jostain kumman syystä nokkonen ei ole päässyt raaka-aineena kovinkaan usein reseptien joukkoon, mutta jos asenteella päästään yli nokkosesta vain kivuliaan poltteen tuojana, niin alkukesän nokkosista saa aikaiseksi vaikka mitä. Etenkin, jos versot eivät olet ehtineet juuri 15 senttiä pidemmiksi. Luonnonvarainen nokkonen on todellinen ruokalajien raaka-aineiden moniottelija.
Sähköliedellä valmistuu nokkosherkkuja
Keräämisen jälkeen versot huuhdellaan ja ryöpätään kuumassa vedessä ja ne hienonnetaan joko veitsellä tai tehokkaasti tehosekoittimella. Sauvasekoittimellakin saa aikaiseksi näppärästi nokkosmassan.
Ylimääräiset nokkoset kannattaa pakastaa tai kuivata vaikka uunissa. Jos nokkosherkkuihin syttyminen tulee jälkijunassa, niin kookkaita nokkosia ei kannata enää kerätä niiden pisteliään maun takia. Mikäli omalla pihamaalla kasvaisi tällainen luonnon ”aarreaitta”, niin nokkosia voi leikata ”alaskin”, jolloin niistä saa taas käyvän sadon.
Nokkonen on rautaisa herkku
Nokkonen on monipuolinen ja se sopii esimerkiksi pastoihin, lettuihin, keittoihin, sämpylöihin ja munakkaisiin. Myös nokkostee on oiva kesäjuoma.
Kippari Kallekaan tuskin tiesi, että arkisen näköinen nokkonen sisältää seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti ja runsaasti C-vitamiinia ja kalsiumia.
Kippari Kallen rautaisa nokkospasta
Kerää luonnosta nokkosia noin 2 litraa. Etenkin hentoiset nokkosten vaaleanvihreät kärjet ovat herkkua. Huuhtele lehdet ja kiehauta. Tämän jälkeen lehdet painellaan suhteellisen kuiviksi ja hienonnetaan vaikka sauvasekoittimella. Samaan kyytiin sopii hienonnettuna pieni sipuli ja pari valkosipulinkynttä.
Hauduta seosta hetki lisäämällä joukkoon ruokalusikallinen öljyä. Laita joukkoon 2,5 desiä maustettua ruokakermaa – makuna juusto tai kolmen juuston yhdistelmä ja hauduta noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon mustapippurijauhetta tai rouhetta ja suolaa oman maun mukaan. Keitä pasta ja kokonaan vihreän annoksen saat käyttämällä vihreää pastaa. Päälle voi ripotella Mozzarellaa tai Parmesania. Mikäli haluat lihaisan version, niin jauhelihaa voi ruskistaa joukkoon.
Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Scanstockphoto