Teen ystävä ottaa rauhallisesti

22.05.2018, klo 19:47Kommentteja 0

Maailman suosituin lämmin juoma on vahvistanut asemiaan myös Suomessa. Teen valmistuksessa ja nauttimisessa on omat niksinsä.

Suomessa on tee-buumi. Suurimpiin kaupunkeihin on perustettu teen erikoisliikkeitä, jotka myyvät erilaisia teelaatuja sekä välineitä teen valmistukseen ja tarjoiluun. Myös entistä useampi kahvila on alkanut suosia irtoteetä ja panostaa kunnolliseen teevalikoimaan.

Teen ystävät ry:n puheenjohtaja, televisiosta ja kolumneista tuttu Pirkko Arstila kertoo, että tee istuu hyvin yhteen esimerkiksi nykyisen meditaatio- ja joogainnostuksen kanssa.

– Kun kahvi on usein luonteeltaan aggressiivista, ja se voidaan vaikka hörppäistä nopeasti kadun kulmassa, niin teen juoja yleensä rauhoittuu, ottaa aikaa itselleen ja nautiskelee.

Tee sopii yhteen myös terveellisten elämäntapojen korostamisen kanssa. Teessä on esimerkiksi elimistölle hyödyllisiä antioksidantteja; kiinnostusta on herättänyt myös teen sisältämä l-teaniini.

Tee rentouttaa ja samaan aikaan myös piristää.

– Sekä teessä että kahvissa on yhtä paljon kofeiinia, mutta l-teaniini hidastaa kofeiinin imeytymistä Siksi teen piristävä vaikutus tulee hitaammin, mutta säilyy pitempään.

 

Vihreää, mustaa, valkoista vai keltaista?

Arstilan mukaan paras tee valmistetaan irtoteestä. Tee-entusiastit karsastavat yleisesti pussiteetä.

– Teepussien ongelmana on, että usein niiden sisällä oleva tee on aivan liian kuivunutta. Oma lukunsa ovat sitten erilaiset mausteteet, jotka maistuvat lähinnä esanssiselta. Pussien käyttöohjeetkin ovat usein päin honkia.

– No, seuraan nyt kyllä kiinnostuneena, mitä tapahtuu, kun markkinoille on tullut myös vakuumipakattuja teepusseja ja kolmiopusseja.

Irtoteenä löytyy muun muassa vihreää, mustaa, valkoista ja keltaista teetä sekä oolongia ja pu´er-teetä. Erot eri teelajien välillä syntyvät lehtien käsittelystä, ilmastosta ja maaperästä.  

– Kannattaa kokeilla rohkeasti eri laatuja, niin oppii, mistä itse pitää. Eroja on kuin viineissä. Arstila huomauttaa. Hän mainitsee suosivansa itse tällä hetkellä herkkää japanilaista vihreää teetä.

– Vahinko vain, että marketeista on nykyään vaikeaa löytää maustamatonta irtoteetä. Kannattaa etsiä netistä tai erikoisliikkeistä.

Arstila mainitsee, että tämän hetken kuumiin trendeihin kuuluu esimerkiksi se, että ravintoloissa alkoholiton juomavaihtoehto onkin tee.

– Pihvin ja punaviinin sijasta valintana voikin olla pihvi ja viinilasista tarjottava huoneenlämpöinen kiinalainen musta pu’er.

 

Kiehautetaan eikä keitetä

Teen makuun vaikuttaa käytetyn teelaadun lisäksi olennaisesti myös valmistustapa.

Tärkeimpiin sääntöihin kuuluu veden lämpötila. Valmistuksessa ei käytetä kiehuvaa, vaan mieluiten 80-asteista vettä

– Teelehtiä haudutetaan 80-90 asteisessa vedessä. Jos esimerkiksi darjeeling-teetä hauduttaa yli 90-asteisessa vedessä, niin tuloksena on kitkerää brittiteetä, jota ei oikein pysty juomaan ilman sokeria ja maitoa.

Arstila neuvoo, että teelehtiä ei saa jättää kannuun lillumaan. Noin kolme minuuttia on sopiva aika, minkä jälkeen lehdet otetaan teesiivilällä pois.

– Erityisesti vihreä tee on herkkää. Sitä haudutetaan usein vain kaksi minuuttia.

– Tärkeää on myös, että ei laita teelehtiä liikaa. Mieluummin liian vähän kuin liian paljon.

Tee on parhaimmillaan, kun kuppia pystyy pitämään ilman korvaa.

 

Välineitä riittää

Pirkko Arstila kertoo, että hänen teenkeittovälineisiinsä kuuluvat lämpötila-asteikolla varustettu vedenkeitin, munakello, teesiivilä sekä teekannu.

Tarjolla on toki paljon muutakin. Kodinkoneliikkeistä löytyy esimerkiksi teekeittimiä, joissa on irrotettava teesiivilä ja joissa voi valita niin veden lämpötilan kuin haudutusajankin.

Teen erikoisliikkeissä myydään esimerkiksi perinteisiä savesta valmistettuja kauniita Yixing-teekannuja. Niissä yhtenä ideana on, että teen tanniinit tarttuvat ajan myötä huokoiseen saveen, mikä tuo keitettävään teehen omaa aromiaan. Kannu näin ollen vain paranee vanhetessaan.

 

 ”Aluksi tee oli syötävä vihannes, yrtti ja lääke. Sitä käytettiin rohtona ja piristeenä. Teetä puristeltiin kakuiksi kuljetusta varten ja kakkuihin voitiin sekoittaa mausteita ja suolaa. Teen höyrytys opittiin vasta 300-luvulla. Ming-kaudella 1368-1644 syntyivät modernit teet sellaisessa muodossa kuin me ne tunnemme” (Pirkko Arstila, Teen ystävän kirja, Kustannusosakeyhtiö Sammakko 2011.)


Teksti: Matti Välimäki

 

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää