Uunijuureksia illanistujaisiin
28.09.2015, klo 10:36•Kommentteja 0
Mitäpä jos laittaisit uuniin juureksia ranskalaisten – ja lohkoperunoiden sijaan? Herkuttele punajuurilla, hifistele lantulla tai anna sipulin kutkuttaa makuhermoja.
Uunijuurekset ovat mainio vaihtoehto perunalle ja riisille. Juureksia voi tarjoilla lihan, kalan tai kanan kanssa ja erilaisilla kastikkeilla saa juureksiin ihan uusia makuvivahteita. Juuresaika on nyt parhaimmillaan ja edullista kotiruokaa saat juureksilla arkeen ja juhlaan.
Esimerkiksi jugurtti-mango-curry -kastikkeella saat pehmeää ja hiukan itämaista makua ja chili sopii loistavasti porkkanoiden ja sipulin kanssa.
Vegaani valmistaa mielellään uunijuureksia esimerkiksi tofun ja riisin kera.
Uunijuuresten ylijäämiä voi hyödyntää myös eri tavoin. Niistä voi soseuttaa maukkaita keittoja ja esimerkiksi kylmä lanttukeitto terästettynä sitruunalla ja meiramilla on hienoinen makuelämys.
Uunijuureksia ei kannata kypsentää liian pehmeiksi, jotta niiden maku ei kärsi. Niitä ei ole välttämättä mukavaa käsitelläkään ihan ”lötköinä.”
Uuniin voi laittaa myös itse tehtyjä juurespihvejä ja niiden kyytipojaksi sopii esimerkiksi vuohenjuusto ja vadelma-, omena- tai karpalohyydyke, jossa on mukana hiukan rosépippuria ja sitruunamelissaa.
Ilo irti kotikeittiössä
Juuri nyt eletään kotikeittiöissä aikaa, kun mehumaijat on kaivettu esille. Sadonkorjuun aika näkyy myös kauppojen eri osastoilla.
Kotikeittiössä on hyvä toimia ajatuksella ”näin hyödynnän kaiken”. Esimerkiksi mehustamisen yli jääneistä marjamassoista voi tehdä hyydykkeitä ja niitä taas voi hyödyntää uunijuuresten kanssa.
Mainioita makuja saa myös yhdistelemällä tuhteja juureksia kevyisiin jugurttikastikkeisiin, joissa on mukana hedelmää tai vaikkapa sitruuna- tai mangomehua. Yrteillä voi välttää suolan käyttöä. Juustoilla saa uunijuureksiin myös juhlavaa makua.
Juurekset uuniin
Arvioi tarvittava määrä juureksia. Pohdi, ovatko juurekset pääruoka vai lisuke.
- Pilko reilunkokoisia kuutioita lanttua ja naurista, porkkanaa ja sipulia. Juuresten tilalle voi laittaa myös paprikaa, munakoisoa ja fenkolia sekä kirsikkatomaatteja ja kesäkurpitsaa. Basilikaa käyttämällä saa mukavasti Välimeren-alueen makuelämyksen ja käyttämällä maustettua juustokastiketta saa täyteläisen ruoan.
- Oliivi- tai rypsiöljyä. Ripaus merisuolaa tai tehosekoittimella hienonnettuja yrttejä.
- Pippurirouhetta. Valitse oma makusuosikkisi tai lisää vaikkapa BBQ-maustetta.
Pese ja kuori sekä pilko juurekset matalahkoon uunivuokaan, joka on öljytty ja laita mausteet ja yrtit juuresten päälle. Lisää juuresten päälle öljyä.
Vuoan voi peittää joko kannella tai foliolla. Se laitetaan 180–200 asteisen uunin keskiosaan. Juurekset kypsyvät noin 40 minuutissa. Niitä kannattaa käännellä hiukan. Tarjoile erilaisten kastikkeiden kanssa.
Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuva: Shutterstock