Vapun suolapalat kätevästi sauvasekoittimella
24.04.2017, klo 15:28•Kommentteja 1
Kohta on nakkien ja perunasalaatin aika. Siis tänäkin vuonna? Ehkä vaihteeksi voisi tehdä jotain muuta pientä suolapalaa – lohileipiä, avokadoleipiä tai vaikkapa sillimurskaleipiä talon tapaan.
Kotikeittiössä on mukava puuhastella ja juhlistaa Vappua - enemmän tai vähemmän.
Kotikokki voi tuunata jokaiselle maistuvat tuoreleivät. Aina ei tarvitse paistaa tai keittää. Näyttäviä pienannoksia saa tehtyä nopeasti ja helposti.
Sauvasekoittimella maukasta
Joka kodin ehdoton apulainen on sauvasekoitin. Sillä hoituvat näppärästi smoothiet, rahkat, ruokaisat herkut ja jälkiruoat. Mukava vaihtoehto perinteisille nakeille ja tilpehööreille ovat vaikkapa maistuvat leivät, jotka valmistuvat kätevästi ja edullisesti.
Kevään ja kesän muissakin juhlissa paahtoleivälle rakennetut pikkusuolaiset korvaavat tarvittaessa hyvin perinteisen voileipäkakun ja päällisiä voi laittaa maun mukaan. Yksi tykkää lihasta, toinen kasviksista ja virkeä vapun piristäjä on vaikkapa katkarapu- tai sillimurskaleipä talon tapaan.
Paahtoleipäsiivun voi myös puolittaa kolmioksi. Paahtopaistista ja hillosipuleista saa maittavan leivän illanistujaisiin.
SILLIMURSKALEIVÄT neljälle
Ainekset:
3 dl sipulisilliä
2 purkkia Creme Fraichea, myös kevyt versio sopii hyvin
Lisäksi paahtoleipää oman maun mukaan, purjoa, sipulia, chiliä ja lisää sipulia oman maun mukaan. Lisämakua saa sitruunapippurilla, chilillä tai ripauksella sitruunamehua.
Valmistus:
Murskaa sipulisilli sauvasekoittimella. Lisää joukkoon Creme Fraiche ja surauta sekoittimella ainekset vielä nopeasti kasaan. Annostele leipien päälle seos ja koristele esimerkiksi chilirouheella, purjorenkailla ja sipulilla. Annos valmistuu minuuteissa. Mikäli haluat ruokaisamman version, laita lautaselle lisäksi pari uutta perunaa tillisilpun kera tai/ ja keitetty kananmuna.
Tarjoile siman tai raikkaan omenamehun kanssa. Siman makuun saat vaihtelua lisäämällä siihen hiukan inkivääriä.
INKIVÄÄRISIMA
Inkivääri sima maistuu pitkin kesää arjessa ja juhlissa. Jo kolme vuorokauden kuluttua saat ihanaa juomaa.
100 g tuoretta inkiväärikasvin juurta
8 l vettä
400 g sokeria
400 g fariinisokeria
1 dl hunajaa
2 sitruunaa
1/2 tl hiivaa
1. Kuori inkiväärijuuri ja paloittele se astiaan. Kiehauta puolet vedestä. Kaada astiaan sokerit ja kiehuva vesi. Sekoita ja anna jäähtyä haaleaksi.
2. Lisää juomaan hunaja, puristettu sitruunan mehu ja loppu vedestä. Sekoita hiiva pieneen simatilkkaan ja lisää astiaan. Anna käydä huoneenlämmössä yön yli. Siivilöi ja pullota.
3. Sima on valmista nautittavaksi kolmen vuorokauden kuluttua.
(Siman ohje: Martat)
sillimurskaleivät
MAUKASTA......tiempä vastakii