Turvallista valoa

26.02.2015, klo 08:20Kommentteja 0

Valaisimet aiheuttavat vuosittain lukuisia palohälytystehtäviä. Suurin osa näistä olisi ehkäistävissä.


Suomessa tilastoitiin vuonna 2012–2013 hieman alle kaksisataa valaisimiin liittyvää palohälytystehtävää. Näistä suurin osa johtui vikaantuneista laitteista, loput selittyivät väärillä käyttötavoilla. (Lähde: Tukes. Tarkasteluväli 2/2012-2/2013)

Sähköinfo Oy:n tekninen asiantuntija Jenna Kauppila huomauttaa, että turvallisuuteen kannattaisikin kiinnittää huomiota jo valaisin- ja lamppuostoksilla.

– Vanha sanonta, että halvalla ei saa hyvää, pitää kyllä aika usein paikkansa. Turvallisinta on valita kalliimpi tuote ja tunnetumpi merkki. On myös hyvä muistaa, että pelkkä CE-merkki ei takaa sitä, että tuote olisi turvallinen.

Kauppila kehottaa myös harkitsemaan toisenkin kerran sitä, että kannattaako valaisinta ostaa esimerkiksi kirpputorilta.

– Kirpputorilöytö saattaa olla vaikkapa maadoittamaton ja ilman suojaeristyksiä. Johtojen haperat eristykset voivat murentua, jolloin ollaankin jo lähellä oikosulkua. Lisäksi valaisinten huonosti tehdyt kytkennät saattavat synnyttää kipinöitä.

Omat riskinsä on myös esimerkiksi sisustus- ja askarteluinnostuksen myötä markkinoille tulleissa valmiissa valaisinjohdoissa, joiden avulla voi tehdä itse valaisimen.

– Mikäli tällöin käytetään vääriä materiaaleja ja laitetaan niitä liian lähelle lamppua, niin valaisin saattaa kuumeta liikaa.

Sijoittelulla on väliä

Suojaetäisyydet pitäisi huomioida tietenkin myös valaisinten sijoittelussa. Tämä korostuu erityisesti silloin, kun valaisimissa käytetään voimakkaasti kuumenevia halogeenilamppuja.

– Polttavan kuumat halogeenit eivät ole paras lamppuvalinta lastenhuoneeseen. Halogeenilamppuja ei pidä käyttää myöskään tekstiilien lähellä, ne eivät ole paras valinta esimerkiksi lukuvaloiksi sängyn päätyyn. Lukuvalot pitäisi ylipäätään kiinnittää niin korkealle, että ne eivät peity vahingossa vaikkapa tyynyillä.

– Helposti kiinnitettävät, mutta myös helposti putoavat klipsuvalaisimet eivät ole hyvä valinta minnekään.

Kauppila vinkkaa, että lamppujen kuumentava vaikutus on hyvä huomioida myös vaikkapa keittiön valaistusta miettiessä.

– Keittiön kaapin alareunan valaisimella saattaa olla vaikutusta siihen, miksi sen lähellä säilytettävä ruoka pilaantuu tavallista nopeammin…

Tiedä mitä teet

Kauppila muistuttaa, että myöskään valaisinten liittäminen kattoon sokeripalan avustuksella ei ole aina ihan yksinkertaista.

– Hyvä yleissääntö on, että mikäli et ehdottomasti tiedä, mitä olet tekemässä, niin pyydä apuun ammattilaista. Esimerkiksi vanhoissa kiinteistöissä saattaa olla valaisinliitäntöjä ilman maadoituspaikkaa. Voi myös olla, että niiden johdoissa ei ole värikoodeja tai värikoodit ovat erilaisia kuin nykyään käytetyt. Pahimmassa tapauksessa innokas tee-se-itse-henkilö kytkee lampun jännitteiseksi ja vaarantaa näin sekä itsensä että läheistensä terveyden.

Valaisimissa pitää olla merkintä siitä, minkä tehoisia lamppuja siinä voi maksimissaan olla. Raja-arvoja kannattaa noudattaa.

– Teholtaan liian suuri lamppu, voi kuumentaa valaisimen ja aiheuttaa sähköpalon, Kauppila korostaa.

Varo kuristinta!

Valaisinpaloissa on kuitenkin yksi syyllinen ylitse muiden. Kyseessä on loisteputken ylikuumentunut tai muuten vioittunut kuristin – eli liitäntälaite, rautasydäminen kuparikäämi, joka rajoittaa virran putkikoolle sopivaksi.

– Vanhojen loisteputkien kuntoa kannattaa tarkkailla. Jos putki ei syty heti tai se vilkkuu tai putki on tummentunut, niin sekä putki että sen sytytin kannattaa vaihtaa.

Kauppila kertoo, että kuristimilla varustetut loisteputkivalaisimet katoavat energiatehokkuusvaatimuksista markkinoilta vuonna 2017.

– Kun loisteputkivalaisimia hankkii tai uusii, niin kannattaa valita valaisin, jossa on energiatehokkaat elektroniset liitäntälaitteet.

Kauppila muistuttaa myös niin loisteputkivalaisinten kuten muidenkin valaisinten puhdistuksen merkityksestä.

– Huonepöly kannattaa pyyhkiä pois silloin tällöin kuivalla rätillä, kun valaisimesta on ensin otettu valot pois. Tämä pienentää osaltaan palovaaraa. Kun kuvut, heijastimet ja ritilät on pyyhitty, niin usein valaisin antaa myös enemmän valoa.

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Brandxpictures

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää