70-luku näkyy syksyn sisustustrendeissä

21.09.2018, klo 08:20Kommentteja 0

Syksyn sisustustrendeissä näkyy vahvasti 70-luku. Nyt on samettia, tummia ja pehmeitä värisävyjä ja jyrkät muodot saavat väistyä. Valaisimissa näkyy yhä teollisuushenkisyys.


Benny Frandsenin Ballvalisin täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja on edelleen suosittu. Valaisimesta on useita väri- ja mallivaihtoehtoja.

 

Muutaman vuoden ajan sisustus on aika lailla puoltanut harmaan, valkoisen ja hiekan eri sävyjä. Vaaleat skandinaaviset sävyt ovat nyt kuitenkin väistymässä ja tilalle tulevat vahvemmat, mutta yhä pehmeät värisävyt.

 

Murretut tummat sävyt

Pienilläkin sisustuselementeillä ja väreillä saa kotiin kauden trendikkyyttä eli vaaleista huonekaluista ei toki kannata luopua.


Sisustusvimma Oy:n yrittäjä ja sisustussuunnittelija Hannakaisa Ukonaho käy mielellään sisustusmessuilla katsastamassa trendejä ja uutuuksia.


Sisustussuunnittelija (SI) Hannakaisa Ukonaho kertoo, että värisävyt tummenevat ja murretun punaisen sävyt palaavat pitkän tauon jälkeen.

Käsinkudottu Elsa-rahi, Asko

Tummanvihreä, terrakotta ja sinapinkeltainen ovat suosikkivärejä ja materiaaleista sametti, juutti ja rottinki ovat trendiaallon harjalla.

70-luku leimaa tämän syksyn sisustus- ja valaisintrendejä vahvasti ja Ukonahon mukaan esimerkiksi kukkapöydät ja -pylväät sekä tarjoilupöydät ja -vaunut ovat tehneet paluun koteihin.

 

Pyöreät ja kaarevat muodot

Viherkasvit ovat edelleen muodin boomissa.

– Musta metalli on industriaali-tyylissä vahvasti esillä, mutta toki metallin sävyt, messinki ja kuparikin näkyvät. Muutaman vuoden takaiset mega-kokoluokan sohvat ja divaanit ovat vaihtuneet sirompiin.

Kaarevat sekä pyöreämmän muotoiset huonekalut ovat nyt suosittuja ja esimerkiksi lattiapinta-alaa jää enemmän käyttöön siroimmilla huonekaluilla.

 

Rottinkia myös sisätiloihin

Hannakaisa Ukonaho sanoo, että myös parveke- ja terassikalusteiden muotoilu on viety yhä lähemmäksi sisätilojen huonekalujen muotoilua ja rottinkikalusteet voi hyvin ottaa myös trendikkäästi olohuoneeseen talven ajaksi.

Tuolien ja sohvien koristeeksi ja lämpöä antamaan sopivat lampaantaljat.

– Yksi ehdoton tulokas tälle syyskaudelle on samettinen ja pyöreä rahi.

Tapeteissa on voimakkaita värejä ja kuoseja. Ukonaho sanoo, että myös pinkin ja roosan puuteriset, murretut sävyt näkyvät maaleissa. Kattauksissa on vahvasti esillä 70-luvun astiat ja käsityönä tehdyt keraamiset esineet.

 

Toimisto toimivaksi

Hannakaisa Ukonaho sanoo, että myös pienyrityksiä, toimistoja ja erilaisia liiketiloja sisustetaan yhä enemmän.

– Näissä tiloissa kuitenkin tehdään töitä useimmiten koko päivän ajan ja moni toimisto on valinnut kodinomaisen sisustuksen. Näissäkin asioissa sisustussuunnittelijan kysyntä on kasvanut tasaisesti.

Ukonaho muistuttaa myös valaisinten riittävyydestä ja toimivuudesta.

– Suoran valon lisäksi myös epäsuora valaistus on suosittua ja nyt on oikea aika hankkia myös kirkasvalovalaisimet, joiden muotoilu on myös saanut runsaasti omaleimaisuutta.

 

Kylpyhuoneessa hotellin henkeä


Pieneenkin kylpyhuoneeseen saa uutta ilmettö modernilla hanalla. Noro Living mattamusta pesuallashana.


Kylpyhuoneet ovat Suomessa useimmiten melko pieniä ja Ukonahon mukaan niiden sisustusmahdollisuudet jäävät useimmiten niukoiksi.

– Kylpyhuonetiloihin ja saunaankin haetaan hiukan hotellimaista henkeä ja saippuatelineet, pienet kaapit, pyyhkeet ja valaisimet tuovat kummasti pirteyttä näihin tiloihin. Perinteinen krominvärinen pyyhepatteri on saanut rinnalleen nyt mustan patterin, mikä tuo hyvin uutta ilmettä kyseisiin tiloihin. 

Ukonaho kertoo, että saunassa laudeliinat, valaisimet ja esimerkiksi saunan kiukaan höyrytysjärjestelmä tuo spa-henkisyyttä eli pehmeät ja kosteat löylyt ovat yhä suositumpia.

Yritystiloissa esimerkiksi viherkasvi-installaatiot, muraalit ja pienet kodikkaat neuvottelutilasopit ovat tyylikkäitä.

– Myös silkkikasveja suositaan ja ne ovat nykyään aidonnäköisyydessään hyvin laadukkaita ja tuovat kuitenkin sekä kodin että yrityksen tiloihin kodikkuutta.

Tänä päivänä puhutaan niin paljon laatuajasta, kiireettömästä arjesta ja kodin merkityksestä, että viihtyisä ja toimiva koti on sydänasia.



Nordalin metallinen kukkateline. Helppohoitoiset ja näyttävät kaktukset ovat trendikkäitä huonekasveja.


Teksti: Mirkka Kortelainen

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää