Bittirahan vuosi

21.02.2018, klo 14:11Kommentteja 0

Bittiraha nousi joulukuussa iltapäivälehtien otsikoihin, kun Bitcoineja aikoinaan hankkineista tuli yhtäkkiä miljonäärejä – Suomessakin. Mitä jokaisen onkin hyvä tietää kryptorahasta?

Jos olisit ostanut Bitcoineja sadalla eurolla seitsemän vuotta sitten 10 sentin kappalehintaan, ja myynyt viime joulukuussa 15 000 euron kurssilla, olisit nyt 10 miljoonaa euroa rikkaampi.

Tällä hetkellä Bitcoinin kurssi on vahvassa syöksykierteessä. Optimistisimmat arviot lähivuosien kurssista liikkuvat sadoissa tuhansissa, jopa miljoonissa euroissa.

Bitcoin on kuitenkin erittäin epävarma sijoituskohde, korostavat finanssilaitokset ja pankit. Kurssit voivat heittelehtiä 20 prosenttia päivässä, eikä kurssikehitystä voi ennustaa. Sijoitukset voivat yhtä hyvin romahtaa kuin noustakin.

Perheen piensijoittajan tuleekin huomioida, ettei Bitcoiniin – eikä muihinkaan kryptovaluuttoihin - pidä koskaan sijoittaa enempää kuin on varaa hävitä!

 

Digitaalista kultaa

Bitcoin perustuu lohkoketjuksi kutsuttuun hajautettuun ja netissä avoimena säilytettävään tilikirjaan. Bitcoineja tuotetaan louhinnan avulla, jossa todistetaan salakirjoitettujen tilitapahtumien oikeellisuus erittäin raskaan ja murtovarman laskennan avulla.

Bitcoinia on verrattu kultaan. Vertaus on sikäli oikea, että kolikkoja on saatavissa vain rajoitettu määrä, enintään 21 miljoonaa kappaletta. Kullasta poiketen Bitcoineista ei voi kuitenkaan valmistaa vaikkapa koruja eikä käyttää elektronisissa komponenteissa.

Mutta Bitcoinin todellinen arvo onkin sen ympärille syntyneessä maailmanlaajuisessa teollisuudessa, sekä louhintafarmien, tietokoneiden, palveluiden ja yhteiskunnan nopeasti etenevässä digitalisaatiossa.

Nykyään myös finanssilaitokset tutkivat lohkoketjujen soveltuvuutta sijoitustoimintaan ja pankkien välisiin sopimuksiin ja rahasiirtoihin.

Miten Bitcoineja hankitaan?

Bitcoinien hankinta tehdään siihen erikoistuneen vaihtopalvelun (kryptopörssi) kautta, jossa voidaan myös säilyttää hankitut kolikot. Helpoiten pääsee alkuun kotimaisesta Coinmotion.com/fi-palvelusta käsin.

Jos myös Ethereum, LiteCoin ja Bitcoin Cash -kryptovaluutat kiinnostavat, vasta-alkaja suuntaa Coinbase.fi -palveluun. Coinbase toimii 22 maassa ja tarjoaa kaikki peruspalvelut bittirahan hankintaan ja maksusiirtoihin.

Pitemmälle edistyneelle voi suositella vaikkapa monipuolisempia Binance ja Bitfinex -vaihtopalveluja. Näissä on tarjolla myös vaihtoehtoisia kryptovaluuttoja. Maailmassa toimii lisäksi 100 muutakin kryptopörssiä, jotka kattavat noin 1500 kryptovaluuttaa – valinnan varaa siis riittää.

Vaihtopalvelut vaativat varsin tarkkoja henkilöllisyystodennuksia. Passi, ajokortti, pankkiyhteys, puhelinnumero, valokuva, sähköpostiosoite ja kotiosoitteeseen tullut lasku onkin hyvä varata käsille ennen tilin luontia.

 

Kryptoraha talteen kryptolompakkoon

Vaihtopalvelut tarjoavat turvallisen tavan säilyttää kryptovaluuttoja pilvipalveluissa. Pörsseihin on kuitenkin tapahtunut vakavia tietomurtoja, ja käyttäjien kryptosijoitukset ovat haihtuneet tuhkana tuuleen.

Selustan varmistamiseksi on suositeltavaa siirtää kryptovaluutat vaihtopalvelusta omaan kryptolompakkoon. Bitcoinien säilytykseen käytetään yleisimmin ilmaista Electrumlompakkoa, joka toimii Mac/Windows/Linux-käyttöjärjestelmillä sekä älypuhelimilla. Jaxx on myös toinen suosittu lompakko.

Vielä varmempaa on siirtää kryptoraha erilliselle usb-tikulla toimivalle lompakolle. Näistä tunnetuimpia ovat Ledger Nano ja Trezor. Etuna lompakkoa säilytetään turvallisesti tietokoneen ulkopuolella, ja sen käyttö varmistetaan vaihtuvalla numerosarjalla.

 

Miten Bitcoinia verotetaan?

Verolain mukaan virtuaaliset kryptovaluutat eivät ole rahaa, omaisuutta eivätkä sijoitusinstrumentteja kuten pörssiosakkeet.

Tappiota kryptovaluuttakaupoista ei siksi voi vähentää verotuksessa luovutustappioina. Vasta kun voitot realisoidaan euroiksi ja siirretään pankkitilille, niistä tulee maksaa noin 30 prosentin pääomatulovero.

Tulot ilmoitetaan verottajalle mieluiten heti realisoinnin tapahduttua. Vaihtoehtoisesti kuitit ja selvitykset voidaan liittää seuraavaan veroilmoitukseen.

 

Lohkotekniikka avuksi sähkönjakeluun

Bittirahan louhinta kuluttaa paljon sähköä, sillä louhinta tapahtuu massiivisten palvelinfarmien avulla. Arviot vaihtelevat 5–40 prosentin välillä maakohtaisesta sähköntuotannosta.

Energiateknisesti ja ekologisesti bittirahan yleistyminen on siis kestämättömällä pohjalla. Ratkaisuksi kehitetään vähemmän energiaa kuluttavia kryptovaluuttoja. Näissä tilikirjan todistaminen ei vaadi enää raskasta laskentaa.

Lohkoketjujen avulla kehitetään myös uusiutuvan energian hajautettua tuotantoa, jakelua ja maksuliikennettä tukevia ratkaisuja. Näitä ovat muun muassa Pylon, Power Ledger. GRID+ ja 4New -kryptoalustat. Kehityksessä ovat mukana yhdysvaltalaiset sähköverkkoyhtiöt.

Euroopassa saksalainen Siemens-yhtiö innovoi myös sähkönjakelun lohkoketjuhallintaa New York Transactive Grid -verkon kanssa. Arvioiden mukaan lohkoketjupohjainen sähkön tuotanto ja jakelu on kaupallisesti kypsää noin 5-10 vuoden kuluttua.


Teksti: Pekka Tolonen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää