Focaccia – italianherkkua viikonloppuun

26.10.2018, klo 12:03Kommentteja 0

Italialainen ruoka vie usein niin sanotusti kielen mennessään. Kotona voi hyvin nauttia italialaisesta focacciasta, joka valmistuu helpolla ja joka kutkuttaa makuhermojen lisäksi hyvistä valmistuksen aikaisista tuoksuista nauttivia hermoja.

 

Focaccia on herkullinen leipävaihtoehto viikonlopun ateriahetkiin tai illanistujaisiin. Se on makuhermoja kutkuttava vaihtoehto perinteiselle leivälle yrtteineen ja muine makua antavine lisäkkeineen.

Parhaimmillaan focacciassa maistuvat tuoreet yrtit. Onneksi niitä on hyvin saatavana myös meiltä ympäri vuoden. Tuoreet yrtit ovat oikeastaan edellytys parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi.

Litteä, maistuva leipä uunipellillä

Reseptistä tulee koko uunipellillinen litteää leipää. Focaccia valmistuu vaivattomasti, koska sen taikina ei vaadi vaivaamista. Ainekset vain sekoitetaan kunnolla käsin tai puukauhalla.

Durum-vehnäjauhot antavat valmiille leivälle sopivasti kuohkeutta. Voit myös kokeilla sekoittaa tavallisia vehnäjauhoja ja durum-vehnäjauhoja puoliksi, jos esimerkiksi durum-jauhoja ei ole riittävästi kotona.

Valmista taikina nousemaan

Aloita sekoittamalla puoli annospakkausta kuivahiivaa 42 asteiseen veteen. Lisää veteen oliiviöljy, suola ja durum-vehnäjauhot. Sekoita hyvin. Käytä jauhoja sen verran, että taikina ei enää tartu paljoa käsiin. Taikinan ei tarvitse kuitenkaan olla kuivaa. Lisää loppuvaiheessa taikinaan kunnon puserrus juoksevaa hunajaa.

Jätä valmis taikina astiaan lämpimään paikkaan ja peitä se keittiöpyyhkeellä. Anna taikinan nousta noin tunti, jona aikana taikinan pitäisi kohota noin kaksinkertaiseksi.

Ota uunipelti ja peitä se leivinpaperilla. Laita tässä vaiheessa uuni esilämpenemään 250 asteeseen.

Nosta taikina leivinpaperille. Levitä taikina käsin pellille painelemalla sitä. Kun taikina on tasaisesti pellillä, painele sen sisään pieniä paloja aurinkokuivattua tomaattia sekä oliivin palasia. Tomaattien painanteisiin saa tulla runsaasti aurinkokuivatuissa tomaateissa olevaa öljyä.

Peittele aurinkokuivatut tomaatit mozzarella-juustopaloilla ja oliivit sinihomejuustolla. Tietenkin voin käyttää peittelyyn myös pelkästään mozzarella-juustoa ja käyttää pelkästään oliiveja tai aurinkokuivattua tomaattia.

Ripottele päälle pieneksi leikattuja yrttejä ja kaada pintaan vielä reilusti oliiviöljyä. Ripottele lopuksi päälle hieman sormisuolaa tai isoja merisuolahippuja.

Nyt focaccia on valmis 250 asteen esilämmitettyyn uuniin. Paista leipää uunissa noin 20 minuuttia. Seuraa ettei leipä pala, vaan saavuttaa kauniisti värjäytyneen pinnan. Anna leivän jäähtyä hetki uunista ottamisen jälkeen. Tarjoile tuore leipä perheelle tai vierailla ja nauti.

Aineet

3,5 dl lämmintä vettä
0,5 dl oliiviöljyä
½ pkt kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 tl hunajaa
Noin 7 dl durum-vehnäjauhoja
Aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
Oliiveja
Mozzarella-juustoa
Sinihomejuustoa
Tuoretta timjamia
Tuoretta rosmariinia
Tuoretta oreganoa
Oliiviöljyä
Sormisuolaa

Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää