Jokainen askel on tärkeä

21.09.2018, klo 08:15Kommentteja 0

Liikkumiseen ei tarvita välttämättä sen kummempia järjestelyjä tai kuntosalikortteja. Kävely, pyöräily ja pihatyöt tarjoavat hyvää hyötyliikuntaa arjen keskellä.



Yleensä opimme sen noin vuoden iässä. Siirrämme innosta hihkuen jalkaa toisen eteen, kehomme seuraa, ja eteemme avautuu aivan uusi maailma.

Terveystieteiden tohtori, erikoistutkija Minna Aittasalo UKK-instituutista kannustaa aikuisiakin etsimään uudelleen kävelemisen iloa:

– Käveleminen on tehokasta superliikuntaa, joka on helppo integroida osaksi päivän rutiineita. Monet lyhyet matkat, jotka tehdään nykyään autolla, voitaisiin aivan yhtä hyvin tehdä kävellen. Ja jos kulkee bussilla töihin, niin ainahan voi jäädä pois jo vaikkapa edellisellä pysäkillä ja kävellä loppumatkan.

Kävelemiselle ei tarvitse varata erikseen aikaa, kävelijä ei tarvitse kalliita urheiluvälineitä tai klubikortteja ja urheiluvammatkin ovat lajissa äärimmäisen harvinaisia. Kävely on myös liikuntamuoto, joka tarjoaa aikaa itselle ja omille ajatuksille – tai vaikkapa äänikirjojen kuuntelulle.

– Kiireen keskellä jo vaikkapa se yhden pysäkin välin käveleminen antaa mahdollisuuksia orientoitua tulevaan työpäivään. Kotimatkalla kävellessä tarjoutuu vastaavasti tilaisuus siirtyä myös ajatuksissa töistä kotiin.

Kävely on ollut perinteisesti myös esimerkiksi filosofien suosiossa ja se sopii mainiosti myös vaikkapa nykyisiin downshiftaus- ja mindfullness-trendeihin. Kävelyn trendikkyydestä kertovat osaltaan myös esimerkiksi erilaisten pyhiinvaelluskävelyiden, vaikkapa Santiago de Compostela -reitin suosio.

Syksyinen metsä tarjoaa mainion
mahdollisuuden hyötyliikuntaan.

Avuksi askelmittari?

Aikuisten terveysliikuntasuositusten mukaan jo 150 minuutin reipas liikkuminen viikossa tuottaa terveyshyötyjä, kovatehoisemmassa liikunnassa minimiraja on 75 minuuttia. Tärkeätä on myös se, että liikkuminen jakaantuu useammalle päivälle.

– Lisäksi portaita kannattaa käyttää aina kuin mahdollista. Portaiden nousu normaalilla vauhdilla vastaa teholtaan hölkkää, Aittasalo huomauttaa.

Suomalaiset aikuiset ottavat keskimäärin 6000–10000 askelta päivässä iästä riippuen. Etätyötä kotona tekevän tai autolla istumatyöhön kulkevan päivittäinen askelmäärä voi kuitenkin jäädä selvästi pienemmäksi, esimerkiksi vain 2000 askeleeseen. Liian vähäinen liikunta lisää muun muassa tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Kännykköihin on nykyään tarjolla erilaisia appseja, jotka laskevat päivän aikana mitatut askeleet. Ne voivat toimia kävelemisen motivaattoreina, vaikka mittaustulokset eivät ole aina täysin luotettavia.

– Jos haluaa lisätä askelmittarin avulla kävelyään, niin kannattaa laskea vaikkapa askelten keskiarvo kolmelta päivältä. Sen perusteella voi sitten asettaa itselleen uuden tavoitteen, johon haluaa päästä.

 

Työmatkat pyörällä tai sähköpyörällä

Minna Aittasalo liputtaa paitsi kävelyn myös pyöräilyn ja sähköpyöräilyn puolesta.

Vaan eikö sähköavusteinen pyöräily ole jo vähän liiankin kevyttä liikuntaa?

– Myös sähköpyöräily tarjoaa tehokasta liikuntaa – ennen kaikkea siksi, koska sähköpyörillä pyöräillään yleensä hieman pidempiä matkoja. Päivän mittaan pitkät matkat sähköpyörällä saattavat kuluttaa jopa enemmän energiaa kuin lyhyemmät matkat perinteisellä pyörällä.

– Sähköpyörällä on kätevää lähteä myös töihin, vaikka matkaa olisi kymmenen kilometriä tai ylikin Työntekijä ei ole heti aamulla ihan läkähdyksissä työpaikalle saavuttuaan.

Joissakin kaupungeissa on nykyään tarjolla myös lainattavia kaupunkipyöriä. Nämä tarjoavat mahdollisuuksia rakentaa vaikkapa matkaketjuja, joissa osa taipaleesta taittuu julkisilla, osa pyörällä ja osa vaikka kävellen.

– Myös talvipyöräily on ilahduttavasti yleistynyt. Se vaatii tietenkin vähän vaivaa ja paneutumisesta aiheeseen – ja pyörään nastarenkaat.

 

Oikeat otteet ja tauot

Hyvää hyötyliikuntaa tarjoavat tietenkin myös erilaiset syksyiset pihatyöt.

– Pihatöissä kannattaa muistaa oikea ergonomia, esimerkiksi haravointi vuoroin kehon toiselta ja vuoroin toiselta puolelta.

– Kannattaa pitää myös riittävästi taukoja, joiden aikana tekee jotain aivan muuta, jotta lihaksiin ei kohdistu liian pitkään yksipuolista rasitusta, Minna Aittasalo vinkkaa.

Jos metsään haluat mennä nyt

Kävely kannattaa aina. Aivan erityisen hyödyllistä se on metsässä, missä epätasainen maasto harjaannuttaa tasapainoa. Kaupan päälle tulee vielä luonnon rauhoittava ja stressiä purkava vaikutus.

Marjojen poimimisessa ja sienestyksessä kävelyyn yhdistyy myös jalkalihastreeniä tarjoava nouseminen ylös ja laskeutuminen alas. Kyykyssä ei kannata kuitenkaan kerralla olla liian pitkään, jotta lihakset eivät kipeydy.

– Kävelemiseen voi myös yhdistää tarkoituksella erilaisia lihaskuntoharjoitteita tyyliin tasahypyt, loikat ja kannolle kyykkääminen. Myös kävelyn vauhtia kannattaa vaihdella, Aittasalo vinkkaa.


Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Photodisc ja Shutterstock

 

 

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää