Kasvata itse omat herkkusi
25.05.2016, klo 13:23•Kommentteja 0
Nyt on taas aika suunnitella ja toteuttaa pihaa tai parveketta. Jos et ehtinyt kasvattaa omaa hyötypuutarhaa siemenistä, niin taimien aika on kohta parhaimmillaan. Basilikaa, salaattia tai kenties valkosipulinversoja. Kaali on kaunis katseenvangitsija.
Kesällä on kiva napsia itse kasvatettuja herkkuja. Myös kaupan ruukkusalaattien elinvoimaa voi helposti jatkaa kotikonstein.
Ruukkusalaatin jäännös poistetaan muovisesta ruukusta ja sen voi istuttaa kasvimaalle tai esimerkiksi parvekkeelle. Salaatti kasvaa nopeasti ja saman toimenpiteen voi tehdä myös ruukkubasilikalle.
Marttaliiton varatoiminnanjohtaja Asta Kuosmanen kertoo, että luonnonvaloa on riittänyt maaliskuusta alkaen.
– Ruukut sijoitetaan valoisalle ikkunalaudalle. Jos valaisinta tarvitaan, hankitaan kasveille tarkoitettu valaisin ja mielellään sellainen, joka tuottaa sinistä ja punaista valoa. Kasveille on tarjolla sekä led-lamppuja että loisteputkia. Kasvien kasvattamista ei kannata jättää sen vuoksi, ettei luonnonvaloa ole riittävästi.
Kerrostalossa tai rivitalopihalla kasvimaan voi rakentaa isoon ruukkuun tai laatikkoon. Hyötykasveista saa useimmiten kohtuullisen sadon, jos ne saavat valoa vähintään kuusi tuntia päivässä.
Helposti astiassa
Astiaviljely on aloittelijallekin helppoa. Ei tarvitse odottaa maan lämpenemistä eikä rikkaruohoistakaan ole haittaa. Monilla saattaa olla huoli mahtaako raskasmetalleja kulkeutua maaperästä kasviksiin, mutta astiaviljely on turvallista.
Asta Kuosmanen sanoo, että lisää elinvoimaa saa mullan vaihtamalla. Toisinaan tarvitaan isompi ruukku ja lannoitusta.
– Lannoituksen ohjeita kannattaa noudattaa tarkasti.
Kukkivista kaaleista iloa
Marttaliitossa on valittu tämän vuoden vihanneksiksi kukkivat kaalit. Ne tuovat väriä kasvimaalle ja ruokapöytään.
– Ensimmäiset kukka- ja parsakaalit valmistuvat heinäkuussa ja useita lajikkeita kasvattamalla satokausi kestää pitkälle syksyyn.
Matalajuuriset kukkivat kaalit kasvavat parhaiten kuohkeassa, hyvin kalkitussa ja lannoitetussa puutarhamaassa. Kaalit tarvitsevat melko paljon tilaa. Istutusetäisyys on jopa 40-50 cm. Kaaleja voi kasvattaa myös lavassa ja isossa ruukussa.
– Ne ovat kauniita ja kestävät pikku pakkastakin myöhään syksyllä.
Taimikasvatus
Kukkivien kaalien viljely on aloitettu taimikasvatuksella huhtikuussa.
– Etelä- ja Keski- Suomessa parsakaalin ja varhaiskukkakaalin siemenet voi kylvää toukokuussa myös suoraan kasvimaalle.
Siemenet itävät nopeimmin 20-22 asteessa, mutta itämisen jälkeen paras lämpötila on 15-17 astetta. Etenkin kukkakaali on lämmön osalta vaativa. Kasvulehtien kehittyminen pysähtyy alle 10 asteessa ja taimi muodostaa pieniä nappimaisia kukintoja. Taimikasvatuksen loppuvaiheessa yli 20 asteen lämpö vauhdittaa lehtien kasvua eikä kukkapäätä muodostu.
– Jos taimia tarvitaan vain muutama, ne kannattaa ostaa valmiina.
Istutus ja hoito
Kukka- ja parsakaalin taimet istutetaan ulos touko- kesäkuun vaihteessa. Istutuskuntoisessa taimessa on 4-5 kasvulehteä. Istutuksen jälkeen taimet kastellaan hyvin.
– Kasvuharso suojaa taimia tuhoeläimiltä. Kaalit tarvitsevat runsaasti kosteutta. Hellekausina kastellaan pari kertaa viikossa ja pitkinä poutakausina reilun viikon välein. Vettä annetaan kerralla vähintään 20 litraa neliömetrille, jotta juuristoalue kastuu kunnolla.
Kasvimaan kunnostuksen yhteydessä annetut lannoitteet riittävät käynnistämään kasvun, mutta kukkapään muodostumisen alkuvaiheessa on hyvä lisätä kasteluveteen vihanneskasveille sopivaa lannoitetta.
Kanankakkarakeet ja muut luonnonlannoitteet voi levittää myös maan pinnalle ennen kastelua.
Sadonkorjuu
Kukkakaali on valmis syötäväksi, kun kukkapään halkaisija on 10-15 cm ja kukkapää on kiinteä.
Jos sadonkorjuu viivästyy, kukinnot avautuvat ja tummuvat. Kukkapää leikataan terävällä veitsellä ja kukinnon suojaksi jätetään vihreitä lehtiä. Lehdet, samoin kuin kanta, kannattaa käyttää ruoanvalmistuksessa.
Parsakaalista leikataan pääkukinto ja noin 15 cm kukkavartta, kun nuput ovat nuppineulan pään kokoisia ja kiinteitä. Näin kaali säilyy paremmin kuin pieniksi kukinnoiksi leikattuna. Pääverson leikkaamisen jälkeen parsakaali kasvattaa muutamia pienempiä sivuversoja. Parsakaali on korjuun jälkeen jäähdytettävä mahdollisimman nopeasti, muuten nuput aukeavat.
Kaalit säilyvät parhaiten jääkaapissa tai kylmiössä 2–5 plusasteessa muovilla suojattuna. Etyleeniä erittäviä hedelmiä kuten omenia, ja kasviksista esimerkiksi tomaattia ei kannata säilyttää kaalien lähellä, sillä etyleeni kellastuttaa ja pehmentää kukkapäät.
Puutarha
Pölyiset lehdet puhtaiksi
– Pölyiset lehdet voi pestä huoneenlämpöisellä vedellä suihkuttamalla. Suurikokoisia, isolehtisiä kasveja voi myös pyyhkiä varovasti mikrokuituliinalla, jos ei kasveja jaksa kantaa suihkuun.
Asta Kuosmanen sanoo, että huonekasvien lannoitukseen on monia valmisteita.
– Liuoslannoitteet on helppo sekoittaa kasteluveteen vaikka jokaisella kastelukerralla. Rakeet, pillerit ja puikot liukenevat hitaasti, jolloin kasveja ei tarvitse lannoittaa kovin usein.
Kuosmasen mukaan on tärkeää noudattaa tarkasti pakkauksen annostusohjetta, sillä liikalannoitus on kasville yhtä haitallista kuin ravinteiden puutoskin.
Kasvu alkaa keväällä
– Huonekasveja lannoitetaan vain silloin, kun kasvit kasvavat. Useimpien huonekasvien kasvu on alkanut kevätauringon myötä maaliskuussa ja lakkaa syksyllä loka-marraskuussa.
Kasveja ei tarvitse lannoittaa heti ruukunvaihdon jälkeen.
– Uudessa mullassa on ravinteita, jotka riittävät kasville muutamaksi viikoksi. Lannoitus aloitetaan vasta, kun kasvi on kunnolla juurtunut ja versojen kärjissä on uutta kasvua.
Jos mahdollista, huonekasvit voi siirtää ulos parvekkeelle tai pihaan kesäksi
– Useimmat huonekasvit virkistyvät silmin nähden, kun ne nostetaan kesäksi parvekkeelle raikkaaseen ulkoilmaan. Ennen ulosvientiä kannattaa kuitenkin tarkistaa kasvien valovaatimukset.
Kaktukset ja muut auringosta pitävät lajit viihtyvät paahteisellakin parvekkeella.
– Puolivarjoa ja varjoa kaipaavat tarvitsevat suojan suoralta auringonpaisteelta.
Omalta ikkunalaudalta, parvekkeelta tai terassilta on hauskaa ja hyödyllistä saada itse kasvatettua satoa.
– Tomaatit, herneenversot, sipulit ja chilit tuovat tuoreina raikkaita makuelämyksiä ja myös houkuttelevia tuoksuja.
“Ripottele leivän ja mozzarella-juuston päälle herneenversoja, sitruunamelissaa ja tomaattia. Kruunaa herkku muutamalla pisaralla oliviöljyä”
“Jos kodissa ei ole riittävästi luonnonvaloa,saa kasveille tarkoitetuilla valaisimilla sadon kukoistamaan.”
“Kaupan ruukkusalaateilla saa uuttaa elinvoimaa helposti. Irroita muovinen ruukku ja istuta salaatti ruukkuun tai maahan. Salaatti kasvaa suorastaan taianomaisesti.”
Teksti: Mirkka Kortelainen