Liikaa somea?

23.02.2017, klo 13:10Kommentteja 0

Sosiaalinen media yhdistää, viihdyttää ja tarjoaa tietoa. Mutta liiallinen somettaminen voi myös haitata normaalielämäämme.


Sosiaalipsykologi, sosiaalisen median tutkija Suvi Uskin mukaan someriippuvuus on varsin yleinen, mutta vähätelty ongelma.

– Itse kukin meistä saattaa myöntää olevansa riippuvainen somesta ja naurahtaa sitten päälle. Some voi kuitenkin ihan oikeasti viedä liikaa aikaamme ja haitata keskittymiskykyämme. Siihen uppoutuminen voi häiritä myös lähisuhteitamme, esimerkiksi kykyämme olla läsnä perheen arjessa.

Uskin mukaan vakavassa someriippuvuudessa on samanlaisia oireita kuin muissa toiminnallisissa riippuvuuksissa. Näitä ovat esimerkiksi väsymys, levottomuus, keskittymiskyvyn puute ja ärtyisyys.

Hän huomauttaa, että itse kukin voi testata omaa riippuvuuden astettaan pitämällä somepaaston:

– Mikäli ei pysty olemaan paria päivää kokonaan erossa somesta, niin voi olla syytä etsiä somen käyttöön uudenlaista lähestymistapaa.

 

Vähemmän aikaa mutta täysillä

Uskilla on konkreettisia vinkkejä siitä, minkälaista voisi olla järkevä somen käyttö.

– Silloin, kun on somessa, niin sitä kannattaa käyttää täysillä: tehdä päivityksiä, keskustella ja osallistua. Tämän jälkeen voi tehdä sitten jotain ihan muuta.

Hän huomauttaa, että usein pahinta on se, että roikkuu koko ajan passiivisesti somessa ja käy toistuvasti katsomassa, onko joku päivittänyt jotain.

– Tällöin oma muu tekeminen keskeytyy jatkuvasti. Huomaamatta päivän varrella saattaa käydä somessa vaikkapa kymmeniä kertoja. Somettaminen vie lopulta valtavasti aikaa

– Kannattaa ehkä myös miettiä, että onko tuollainen passiivinen somettaminen vain tapa täyttää tyhjyyttä. Olisiko tarjolla jotakin merkityksellisempää tekemistä, joka tarjoaisi enemmän?

 

Älä jää odottamaan tykkäyksiä

Uski neuvoo myös, että tykkäyksiä ei kannata jäädä turhaan odottamaan. Esimerkiksi puhelimen push-ilmoitukset voi laittaa pois päältä. Someen on järkevintä palata sellaisena ajankohtana, jonka on itse etukäteen päättänyt.

Jokaisen kannattaisi myös itse tykönään miettiä, mikä olisi järkevä somenvahtimisaktiivisuus. Uski liputtaa viiden kerran puolesta:

– Jos päättää, että käy somessa vain viisi kertaa päivässä, niin silloin harkitsee jokaisen kerran kohdalla tarkemmin, että onko käynti tarpeellinen. Saattaa olla, että tällöin myös lopulta saa enemmän irti niistä hetkistä, jolloin on somessa.

 

Somevapaita vyöhykkeitä

Uski kannustaa myös esimerkiksi perheitä laatimaan yhteiset pelisäännöt, miten somea käytetään. Tarvetta voisi olla vaikkapa somevapaille vyöhykkeille.

– Omasta mielestäni somen paikka ei ole esimerkiksi ruokapöydässä. Ehkäpä myös makuuhuone voisi olla kokonaan somevapaa vyöhyke.

Uskin mukaan esimerkiksi perheenjäseniltä ja ystäviltä on oikeus vaatia aitoa läsnäoloa. Puolisolle voi sanoa, että ’nyt et keskity someen, vaan minuun’. Saman voi sanoa myös vanhempi lapselle – tai lapsi vanhemmalle.

 

Someriippuvuus ei katso ikää

Suvi Uski muistuttaa, että sosiaalinen media on tullut myös lasten maailmaan.

– Lasten sosiaalinen elämä jatkuu nykyään koulupäivän jälkeen iltamyöhään WhatsAppissa. Ikävä kyllä watsappailu voi saada joskus myös ikäviä piirteitä: sosiaalista mediaa voidaan käyttää myös kiusaamiseen ja joukosta pois sulkemiseen.

Hänen mukaansa vanhempien olisi hyvä olla ilmiöstä tietoisia, jotta he pystyisivät tunnistamaan mahdollisia ongelmatilanteita ja puuttumaan niihin.

Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, että someriippuvuus ei katso ikää. Se ei ole esimerkiksi leimallisesti vain älypuhelimeensa kiinni kasvaneiden teinien ongelma.

Some voi saada liian suuren roolin elämässä myös vaikkapa aikuisiässä, silloin, kun muu kodin ulkopuolinen sosiaalinen elämä vähenee.

 

Lisätietoa netti- ja someriippuvuudesta: www.paihdelinkki.fi. Sivustolta löytyy myös testi, jolla voi tarkastella omaa netinkäyttöään.

 

Miksi muiden elämä on niin mielenkiintoista?


Ahkeran somettamisen ja ennen kaikkea passiivisen toisten päivitysten lukemisen, on arveltu toisinaan aiheuttavan myös kateutta ja jopa jonkinasteista masennusta.

Yhtenä selitysmallina on, että toisten elämä vaikuttaa oman elämään verrattuna paljon hohdokkaammalta.

Tarvitsimme ehkä parempaa some-lukutaitoa. Kannattaa muistaa, että usein päivityksillä pyritäänkin esittämään oma elämä mahdollisimman mielenkiintoisena.

Päivitykset ovat taiten valituttaja highlightseja ja tietoisesti työstettyjä tarinoita. Kertomatta jää, että oikeasti arki taitaa olla samanlaista kuin kaikilla muillakin.

Teksti: Matti Välimäki

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää