Nyt hifistellään kahvilla ja teellä

26.11.2014, klo 12:59Kommentteja 0

Kuulutko kenties niihin ihmisiin, jotka hörppivät aamukiireessä kahvinkeittimen antia tai käyttävät teepussin nopeasti kiehuvassa vedessä, kyytiin liukenemaan vielä pari sokeripalaa?


Vihreä ja valkoinen tee ovat maailman terveellisimmät lehtiteet, koska niissä on antioksidantteja ja kivennäisaineita.

Tai onko työpaikallasi kenties hyvin levännyt kahvi, jota tulee juotua vain tottumuksesta? Jos näin on, kannattaa makuelämyksiä ehdottomasti avartaa.

Makuelämyksillä on oma tarinansa. Hienoisia aromeja ja persoonallisia makuvivahteita kannattaa kokeilla. Näin kannustaa Suomen tee- ja kahviseuran puheenjohtaja Maisa Venäläinen.

Kahviasiantuntija, sydämestään kahvia ja teetä rakastava Maisa Venäläinen haluaa kannustaa kahvin- ja teenjuojia makuelämyksiin. Esimerkiksi ruokakulttuurissa on hänen mukaan vallalla jo se, että ruoalla, lisukkeilla tai juomaksi valitulla viinillä on oma tarinansa – ehkä raaka-aineiden alkulähteistä tai valmistajan arvo- ja ajatusmaailmasta. Joku tarina, joka antaa ruoalle ja juomalle ”henkevät raamit”.

Tarinat, makuelämysten syvimmät olemukset ovat tulleet myös kahvi- ja teekulttuuriin. Tällä saralla mennään Maisa Venäläisen mukaan yhä enemmän kohti hifistelyä.

– Kahvi tai tee ovat yhä useammalle myös illanistujaisjuoma. Ei tarvita alkoholia vaan viihdytään hyvin näiden juomien kanssa. Tätä ajatusmallia haluan tarjota myös nuorille.

Kahvilla ja teellä makuparit

Kahvilla ja teellä on myös makuparinsa, joissa kumpikin tukee toistaan eikä kumpikaan latistu. Esimerkiksi vahva-aromiselle kahville sopii sacher-tyyppinen kakku, perinteiselle suomalaiselle kahville mokkapala ja kevyelle teearomille kenties jokin yhtä lailla hentoarominen syötävä.

Maisa Venäläinen sanoo juovansa päivittäin neljä normaalikokoista kupillista kahvia. Hän toteaa, että kahvi estää osaltaan riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Hyvälaatuinen cappuccino on Venäläisen suosikkeja, samoin eri kahvilajien sekoitukset.

– Sekoitukseen voi laittaa esimerkiksi yhden vallitsevan päämaun ja tukea sitä jollain muulla maulla. Kaupoissa on laaja valikoima eri kahvimerkkejä ja myös pienten paahtimojen kahveja kannattaa kokeilla. Niihin usein liittyykin se tarina, paahtimon elämä ja arki, ideologia ja rakkaus työhön.

Paula-tyttö edistää kahvikulttuuria

Maisa Venäläinen on järjestyksessään kuudes Pauligin Paula-tyttö vuosilta 1977–1980.

– Opin aikoinani kahvisekoitusten maistamisen ja hyvien kahvien valmistamisen. Kahvin ja teen parissa olen tehnyt töitä jo 33 vuoden ajan. Suomen tee- ja kahviseuran puitteissa haluan edistää tätä kulttuuria ja vaalia ajatusta, että kuluttajalla on oikeus saada hyvää kahvia ja teetä jokaisesta kahvilasta.

Teetä ja tyyntä mieltä

Maisa Venäläinen on myös teen ystävä. Suosikkeja ovat vihreä tee ja valkoinen tee, jonka pehmeä ja hentoinen aromi pääsee sellaisenaan oikeuksiinsa.

Venäläisen mukaan moni käyttää teessä makeutusaineena perinteistä palasokeria, mutta teetä voi myös maustaa erilaisilla yrteillä kuten suklaa- ja mansikkamintulla.

– Teen joukkoon voi myös laittaa kuivattua mansikkaa tai persikkaa, oman maun mukaan.

Teen voi ottaa mukaan myös haalennettuna esimerkiksi treenijuomaksi ja sen makua voi tehostaa stevialla, palmusokerilla tai hedelmillä.

Tuunaa yrteillä

– Makuelämykset ovat rajattomia. Myös inkivääri, goji-marja tai makeat stevian lehdet ovat mainioita teen lisänä. On hyvä muistaa, että moni teen nimikkeellä oleva tuote ei välttämättä sisällä teetä ja tuotetietoutta on aina hyvä hankkia.

Useammat yrtit viihtyvät kukkaruukuissa tai vesiviljelylaitteissa, joista kaupunkilainenkin saa ne aina tuoreeltaan.

– Teen hienoa makua ei kannata peittää. Esimerkiksi palmusokeri on hienoarominen ja sisältää runsaasti kivennäisaineita. Vihreässä ja valkoisessa teessä taas on runsaasti antioksidantteja, joten yhdessä nämä tekijät tekevät keholle ja mielelle hyvää ja vaikuttavat keskittymiskykyyn.

Onko olemassa laihduttajan teetä


Onko sitten olemassa laihduttajan teetä? Maisa Venäläinen juo iltaisin ison kupillisen teetä ja sitä ennen mahdollisesti janoon lasillisen vettä. Tämän kanssa saattaa mennä yksi voileipä.

– Riippuu paljon siitä, millaiset ruokailutottumukset omaa ja miten paljon rasvaa ja sokeria käyttää. Varsinaista laihduttajan teetä ei oikeastaan ole, mutta juomalla runsaasti myös aineenvaihdunta paranee. Runsaan juomisen yhteydessä tulee myös syötyä vähemmän. Laihdutusasia on siten monen tekijän summa eli kaikki vaikuttaa kaikkeen, myös liikunnan määrä.

Maisa Venäläinen muistuttaa, että tärkeät antioksidantit saattavat tuhoutua, jos vihreä tee valmistetaan yli 70–80 -asteissa vedessä. Teepalloa ei saa myöskään täyttää aivan täyteen, koska tuolloin kaikki aromit eivät pääse vapautumaan.

Joulua kohti mennään

Manuaalisella espresso-
laitteella 
valmistuu herkullista
erikoiskahvia.
Valitsen kahvi-
pavut, jauheen
määrän,
makuaromit ja maidon, 
sanoo Maisa Venäläinen

Maisa Venäläinen on iloinen, että kuluttajille on tarjolla runsaasti erilaisia kahvinkeittimiä, ”makunappeja” ja kahviin liittyvää laitteistoa.

– Kannattaa kuitenkin rohkeasti kokeilla myös vanhanajan metodeja, pannukahvia tai jauhaa pavut itse. Kokeilujen kautta löytyy usein omat suosikit. Joulua kohti kun mennään, voi suodatinkahvikannun pohjalle laittaa itse sidotun nyytin, jossa on esimerkiksi kanelia, kardemummaa tai tähtianista. Maistelemalla löytyy mieleinen aromi.

Maisa Venäläinen odottaa joulunaikaa ja kiireettömyyttä.

– Olen tehnyt pitkän rupeaman yrittäjänä ja pikku hiljaa aion täyttää elämääni muilla asioilla taas. Elämääni kuuluvat tulevaisuudessakin vahvasti kahvi- ja teekulttuurin tukeminen ja erilaiset koulutus- ja pr-tehtävät. Kahviin, teehen ja itse kasvatettuihin yrtteihin olen myönteisesti koukussa.

 

 

 

 

 

 

 

TIESITKÖ KAHVISTA JA TEESTÄ 

* Suomi on kahvinkulutuksen kärkimaita. Suomessa juodaan vuosittain noin 12 kiloa kahvia asukasta kohden.

* Lehtiteen valmistus: musta tee 100 astetta ja vihreä-valkoinen tee 70–80 astetta. Haudutetaan mieltymysten mukaan 2–5 minuuttia.

* Vihreä teen voi maustaa aasialaisella goji-marjalla, joka sisältää 22 eri kivennäis- ja hivenainetta sekä 18 eri aminohappoa. Lisäksi siinä on B- ja C-vitamiineja, zeaksantiinia ja beetakaroteenia.

* Vihreä ja valkoinen tee ovat maailman terveellisimmät lehtiteet, koska niissä on antioksidantteja ja kivennäisaineita.

* Maisa Venäläinen suosittelee perinteistä hyvää kahvinkeitintä. Veden on oltava 96-asteista eikä lämpölevy saa olla liian kuuma. Teevettä voi keittää kattilassa, vedenkeittimessä tai teekeittimellä. Tärkeää on, että valmistukseen käytettävät välineet ja laite ovat puhtaita ja vesi juuri hanasta otettua.

* Käytä mieliastioitasi ja kata kauniisti, vaikka vain itsellesi. Jäähdytä sopivaksi, ihaile teejuoman väriä ja tuoksuta aromia kupista nousevasta vesihöyrystä ennen maistamista.

Maisa Venäläisen kahviherkkuja, teetä ja leivonnaisia voi kesäisin maistella Tulikukko rantapaviljongissa www.tulikukko.fi

Tutustu makupareihin Pauligin sivuilla tästä

Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää