Nyt on kaaliherkkujen aika
27.09.2016, klo 12:11•Kommentteja 0
Maukkaat ja riittoisat kaaliruuat ovat nyt parhaimmillaan, sillä kotimainen kaali on herkullista, halpaa ja riittoisaa. Kaikki kaalin ystävät myös tietävät, että kaaliruuat vain paranevat kun niitä lämmittää uudelleen.
Maistuisiko kaalipata, kääryleet tai vaikkapa kevyt kaalikeitto. Kaali on moneen herkkuun muuntuva.
Syksyn satokausi on tässä ja nyt ja kotimaiset keräkaalit ovat saavuttaneet jo muhkeat mitat ja maun, johon tulee suorastaan himo. Näin sanoo keittiömestari Ulla Liukkonen, kaalin ja erityisesti kaalilaatikon ystävä.
– Kaalin kanssa ei kannata hötkyillä. Hiljaa hyvä tulee ja on tärkeää muistaa, että kaaliruoka saa rauhassa kypsyä uunissa tai hellalla miedommalla lämmöllä. Kaalilaatikko ja erityisesti kaalikääryleet ovat sen verran suuritöisiä, että niiden valmistamisestakin kannattaa nautiskella. Parhaan maun antaa tumma siirappi, mutta jos siirappi tuntuu liian makealta tai sen antama makuvivahde ei miellytä, voi hunajaa käyttää siirapin sijasta.
Liukkosen mukaan ohraryynit suorastaan imevät kaalin liemen. Ne ovatkin Liukkosen suosikkeja kaalilaatikon vahvistajina.
Porkkanaa ja sipulia
– Voihan kaaliruokiin lisätä myös omien makumieltymysten mukaan vaikkapa porkkanaa ja sipulia tai kauden yrttejä. Haudutettu sipuli sulautuu kaalin joukkoon kuin huomaamatta.
Liukkonen sanoo, että myös kaalikeitto on oiva syysruoka, samoin perinteinen lammaskaali. Lampaan voi myös korvata jauhelihalla.
– Kaalilaatikon kanssa suosittelen ehdottomasti puolukkasurvosta ja ylijäävästä tuoreesta kaalista saa ihanan ja raikkaan kaalipuolukkasalaatin. Myös karpalo sopii hyvin kaalin kyytipojaksi. Kaaliruuat vain paranevat kun niitä lämmitetään uudelleen ja siinä vaiheessa, kun ruoka on parhaimmillaan, on se myös useimmiten jo lopussa.
Kaaliruokien kanssa maistuu vaikkapa itse tehty perunarieska, jonka raaka-aineena voi hyödyntää ylijäänyttä perunamuusia.
– Leivinpaperille voi laittaa myös ison kaalinlehden ja sen päälle rieskan paistumaan. Rieskaan tulee näin hienoinen kaalin maku ja kaunis kaalinlehden kuviointi. Kotimaiset kasvikset ja juurekset ovat nyt parhaimmillaan ja kaalikausi jatkuu myös lokakuun ajan. Helppoa, hyvää ja edullista ruokaa on myös mukava tehdä kiireettä.
KAALIPIIRAKKA ULLAN TAPAAN
Ruisvoitaikinaa 1 pkt, kaalia 1 kg, siirappia, suolaa, pippuria, öljyä. Pilko ja kuullota kaalit. Lisää hiukan öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla ja siirapilla. Laita ruisvoitaikina kaulittuna uunipellille ja uuni 200 asteeseen. Lisää maustettu kaali ja tee taikinasta kansi päälle. Paista uunissa noin puoli tuntia 175 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskehtava. Kaalipiirakkaa kannattaa välillä ”tarkkailla” ettei siitä tule kuiva vaan se jää meheväksi. Tarjoile puolukka- tai karpalosurvoksen kanssa. Juomaksi käy hyvin kivennäisvesi.
”Tumma taloussiirappi viimeistelee kaalilaatikon maun”
”Kaalia ja puolukkasurvosta – luonnon omista antimista saa puhtia päivään”
Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuva: Shutterstock