Nyt on kaaliherkkujen aika

27.09.2016, klo 12:11Kommentteja 0

Maukkaat ja riittoisat kaaliruuat ovat nyt parhaimmillaan, sillä kotimainen kaali on herkullista, halpaa ja riittoisaa. Kaikki kaalin ystävät myös tietävät, että kaaliruuat vain paranevat kun niitä lämmittää uudelleen.


Maistuisiko kaalipata, kääryleet tai vaikkapa kevyt kaalikeitto. Kaali on moneen herkkuun muuntuva.


Syksyn satokausi on tässä ja nyt ja kotimaiset keräkaalit ovat saavuttaneet jo muhkeat mitat ja maun, johon tulee suorastaan himo. Näin sanoo keittiömestari Ulla Liukkonen, kaalin ja erityisesti kaalilaatikon ystävä.

– Kaalin kanssa ei kannata hötkyillä. Hiljaa hyvä tulee ja on tärkeää muistaa, että kaaliruoka saa rauhassa kypsyä uunissa tai hellalla miedommalla lämmöllä. Kaalilaatikko ja erityisesti kaalikääryleet ovat sen verran suuritöisiä, että niiden valmistamisestakin kannattaa nautiskella. Parhaan maun antaa tumma siirappi, mutta jos siirappi tuntuu liian makealta tai sen antama makuvivahde ei miellytä, voi hunajaa käyttää siirapin sijasta.

Liukkosen mukaan ohraryynit suorastaan imevät kaalin liemen. Ne ovatkin Liukkosen suosikkeja kaalilaatikon vahvistajina.

Porkkanaa ja sipulia

– Voihan kaaliruokiin lisätä myös omien makumieltymysten mukaan vaikkapa porkkanaa ja sipulia tai kauden yrttejä. Haudutettu sipuli sulautuu kaalin joukkoon kuin huomaamatta.

Liukkonen sanoo, että myös kaalikeitto on oiva syysruoka, samoin perinteinen lammaskaali. Lampaan voi myös korvata jauhelihalla.

– Kaalilaatikon kanssa suosittelen ehdottomasti puolukkasurvosta ja ylijäävästä tuoreesta kaalista saa ihanan ja raikkaan kaalipuolukkasalaatin. Myös karpalo sopii hyvin kaalin kyytipojaksi. Kaaliruuat vain paranevat kun niitä lämmitetään uudelleen ja siinä vaiheessa, kun ruoka on parhaimmillaan, on se myös useimmiten jo lopussa.

Kaaliruokien kanssa maistuu vaikkapa itse tehty perunarieska, jonka raaka-aineena voi hyödyntää ylijäänyttä perunamuusia.

– Leivinpaperille voi laittaa myös ison kaalinlehden ja sen päälle rieskan paistumaan. Rieskaan tulee näin hienoinen kaalin maku ja kaunis kaalinlehden kuviointi. Kotimaiset kasvikset ja juurekset ovat nyt parhaimmillaan ja kaalikausi jatkuu myös lokakuun ajan. Helppoa, hyvää ja edullista ruokaa on myös mukava tehdä kiireettä.

 

KAALIPIIRAKKA ULLAN TAPAAN

Ruisvoitaikinaa 1 pkt, kaalia 1 kg, siirappia, suolaa, pippuria, öljyä.  Pilko ja kuullota kaalit. Lisää hiukan öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla ja siirapilla. Laita ruisvoitaikina kaulittuna uunipellille ja uuni 200 asteeseen. Lisää maustettu kaali ja tee taikinasta kansi päälle. Paista uunissa noin puoli tuntia 175 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskehtava.  Kaalipiirakkaa kannattaa välillä ”tarkkailla” ettei siitä tule kuiva vaan se jää meheväksi. Tarjoile puolukka- tai karpalosurvoksen kanssa. Juomaksi käy hyvin kivennäisvesi.



”Tumma taloussiirappi viimeistelee kaalilaatikon maun”

”Kaalia ja puolukkasurvosta – luonnon omista antimista saa puhtia päivään”

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuva: Shutterstock

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää