Reilusti reissuun ulkomaille

21.09.2018, klo 08:10Kommentteja 0

Vastuullinen matkailija liikkuu ulkomailla helposti ja vähäpäästöisesti vaikkapa junan kyydissä.


Berliini on suosittu kaupunkikohde. 
 

Reilussa matkailussa tavoitteena on kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän, luoda oikeudenmukaisia kohtaamisia ihmisten kanssa ja vaalia paikallista kulttuuria. Reilu matkailija suosii myös paikallisia yrittäjiä ja jättää näin rahaa vierailukohteisiinsa.

Katri Tihilä Reilun matkailun yhdistyksestä muistuttaa, että kotimaassa reissaaminen rasittaa ympäristöä yleensä huomattavasti vähemmän kuin matkailu ulkomailla.

– Aina kun matkustaa ulkomaille tai kotimaassa, niin on hyvä pohtia matkustusmuotoa eli kulkuneuvoa. Perussääntöihin kuuluu, että juna ja bussi tuottavat huomattavasti vähemmän päästöjä kuin lentokone.

 

Junassa matkanteosta tulee elämys

Junamatkailu Euroopassa on
helppoa ja
edullista. Interrail-
korteissa on monia 
vaihtoehtoja.

Tihilä liputtaa erityisesti junamatkailun puolesta.

– Juna on hyvä vähäpäästöinen kulkuneuvo ja junamatkailussa myös itse matkanteosta tulee elämys. Euroopassa pääsee liikkumaan mainiosti junalla, kun rataverkko on tiheä.

Hän mainitsee, että junassa matkustaminen voi olla hyvin rentouttavaa, kun matkaaja saa katsella rauhassa ikkunasta ulos ja lukea vaikkapa kirjaa.

– Junassa – esimerkiksi ravintolavaunussa – tapaa usein uusia ihmisiä ja tutustuu paremmin paikalliseen kulttuuriin. Toisinaan on myös kätevää ottaa yöjuna kohteeseen; siinä säästää samalla yhden majoituksen maksun.

Tänä vuonna 18-vuotiaat voivat hakea ilmaista EU:n tarjoamaa interrailkorttia. Interrailkortista on myös tarjouksia esimerkiksi senioreille, mutta junamatkailua varten interrailkortti ei ole tietenkään pakollinen.

Suomesta on mahdollista päästä junalla aina Aasiaan asti. Toisaalta ulkomaillekin voi tehdä lähimatkan:

– Pietari on mielenkiintoinen lähimatkailukohde, jonne pääsee kätevästi junalla.

 

Bussillakin pääsee

Myös bussimatkoillakin päästöt henkilöä kohden pysyvät suhteellisen pieninä.

– Bussilla matkustaminen on yleensä edullista ja esimerkiksi Euroopassa yhteyksiä on tarjolla paljon. Matkailu bussilla voi olla hyvinkin joustavaa ja suunnitelmia voi tehdä varsin spontaanisti.

Henkilö- tai matkailuautolla reissatessa kannattaa tietenkin pyrkiä siihen, että auton kyydissä olisi useampi henkilö.

– Myös autolla matkustettaessa matkatavaroiden painolla on merkitystä: polttoainetta kuluu enemmän, mitä enemmän tavaraa kuljettaa. Eli matkusta kevyellä varustuksella jos mahdollista!

 

Lennot mahdollisimman pienellä ympäristörasituksella

Mikäli valintana on lentokone, niin lentäminen kannattaa tehdä niin, että se aiheuttaa mahdollisimman vähän ympäristörasitusta.

– Kannattaa suosia suoria lentoja ja Finnairin kaltaisia lentoyhtiöitä, joilla on uusi laivasto sekä vastuullisuustavoitteita. Mikäli kohteeseen ei ole suoraa lentoa, niin yksi vaihtoehto on, että lentää mahdollisimman lähelle ja jatkaa sitten esimerkiksi junalla tai bussilla. Esimerkiksi Keski-Euroopassa tämä saattaa olla hyvinkin helppoa, sillä rataverkko on tiivis ja lentokentillekin on yleensä hyvät yhteydet.

– Lentämisen aiheuttamat päästöt voi myös hyvittää. Yksi sivusto päästöhyvitysten tekoon on esimerkiksi saksalainen Atmosfair.

 

Matkakohteella on väliä

Tihilä suosittelee matkakohteeksi paikkoja, joissa on jo turisteja, mutta ei liikaturismia.

– Tämän tyyppisissä kohteissa on jo valmiiksi infrastruktuuria ja esimerkiksi jätehuoltoa turismia varten. Hyvin syrjäiset alueet ovat hauraampia matkailun vaikutuksille ja niissä korostuu yksittäisen matkailijan vastuu ympäristöstä.

Mutta entäpä sitten esimerkiksi Venetsian, Barcelonan ja Amsterdamin kaltaiset kaupungit, joissa ainakin paikallisten mielestä on jo liikaakin turisteja? Pitäisikö ne jättää kokonaan väliin?

– Itse välttäisin näitä kohteita ainakin sesonkiaikoina, jolloin ruuhkat ovat huipussaan ja kaupunkien kantokyky on koetuksella. Risteilyaluksilla matkustaminen Venetsiaan ei ole ainakaan suositeltavaa, sillä risteilylaivojen tuottamat aallot kuluttavat kaupungin rakenteita. 

– Jos kuitenkin matkustat hyvin suosittuihin paikkoihin, niin pyri tutustumaan kaupunkiin myös perusnähtävyyksien lisäksi – esimerkiksi Barcelonassa on monia mielenkiintoisia kaupunginosia tunnettujen kävelykatujen ja nähtävyyksien ohella. Pyri välttämään suurinta sesonkia. Käyttäydy kunnioittavasti paikallisia kohtaan äläkä tee typeryyksiä. Näissä kaupungeissa on ollut paljon valituksia turistien huonosta käytöksestä.

 

Juna on hyvä vähäpäästöinen kulkuneuvo
ja
junamatkailussa myös itse
matkanteosta 
tulee elämys.

Vähemmän mutta pitempään

Reilun matkailun periaatteisiin kuuluu myös suosia paikallisten ja pienyrittäjien majoituspalveluita; näin matkailija tukee taloudellisesti paikallisyhteisöä.

– Hyvä asia on myös, jos majoituspalvelu pyrkii toimimaan ympäristöystävällisesti ja jos sillä on vaikkapa ympäristösertifikaatti.

Reilu matkailija välttää all inclusive -hotelleja, joissa turistien tuoma raha ei todennäköisesti päädy paikallisille, vaan vuotaa esimerkiksi monikansallisille yrityksille ja muihin maihin.

Tihilä kertoo suosivansa itse myös hidasta matkailua. Siinä matkustetaan vähemmän, mutta vietetään pidempi aika matkalla tutustuen syvällisemmin paikkaan.

– Näin oppii paikasta ja paikallisesta kulttuurista enemmän. On järkevämpää panostaa enemmän yhteen matkaan kuin tehdä joka viikonloppu pikapyrähdys jonnekin päin maailmaa.

Teksti: Matti Välimäki


 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää