Tule hyvä kakku!
27.11.2016, klo 18:03•Kommentteja 0
Kinuskikissan alias Sini Visan leivontablogi ja -kirjat ovat jo ilmiö. Vaan osaako Sini neuvoa, miten aloittelevan kakkumaakarin kakku ei lässähtäisi?
Reilut yhdeksän vuotta sitten Sini Visa huomasi sanomalehdessä jutun leivontablogeista. Hän innostui lukemaan blogeja ja sitten, ystäviensä kannustamana, päätti yrittää myös itse.
– Minulla ei ollut juurikaan leivontataustaa, mutta olin kiinnostunut aiheesta. Jo pikkutyttönä tein mutakakkuja ja koristelin ne marjoilla ja havuilla. Seurasin myös aina tarkkaan mummoani, joka oli innokas leipoja.
Sini – ja hänen alter egonsa Kinuskikissa – päättivät ryhtyä toden teolla opiskelemaan leipomista. Pikku hiljaa taidot sekä perusteellisen ja hyvillä kuvilla varustetun blogin lukijakunta karttuivat.
Tänä päivänä Kinuskikissa on jo ilmiö, joka pitää sisällään muun muassa leivontablogin, lukijoiden muodostaman Kinuskiyhteisön sekä verkkokaupan. Sini on kirjoittanut myös kolme leivontakirjaa.
– Facebookissa on porukkaa noin 140 000. Kinuskiyhteisössä on rekisteröityneitä jäseniä 23 000. Blogissa on kuukausittain 400 000 – 500 000 kävijää, hän laskee.
Suomalaisten leivontainnostus ei laannu
Kinuskikissan suosiokin kertoo osaltaan siitä, että suomalaisten leivontainnostus ei ota laantuakseen. Mutta mikä leipomisessa oikein on se juttu?
– Itselleni keskeistä on edelleen oppimiskokemus. On kiehtovaa kokeilla uusia asioita, vaikkapa totutusta poikkeavia makuyhdistelmiä tai erilaisia koristelutapoja. Tärkeää on käsillä tekeminen – se, että saa aikaan jotain konkreettista, josta on iloa niin itselle kuin muillekin.
Sinillä kakkujen tekemiseen liittyy voimakkaasti myös visuaalisuus.
– Minulle on tärkeää, että kakku paitsi maistuu myös näyttää hyvältä.
Miehetkin saavat yrittää
Leivonta ja etenkin kakkujen tekeminen tuntuu olevan erityisesti naisten juttu. Miehet saattavat hieman vieroksua feminiiniseksi koettua alaa – tai ehkäpä he saavat toteuttaa kädentaitojaan riittävästi nikkaroinnissa ja kodin pienissä korjaustöissä.
– No, aina silloin tällöin kuulee huhuja kakkuja tekevistä miehistä – ja olen saanut itsekin hyviä vinkkejä eräältä kahdeksankymppiseltä leivontaa harrastavalta mieheltä.
Mutta olisiko Sinillä vinkkejä, miten ensikertalainen, sukupuolesta riippumatta, pääsisi hyvin vauhtiin?
– Kannattaa, lähteä liikkeelle jollakin aika yksinkertaisella reseptillä. Eikä kannata heti aluksi hirveästi soveltaa, vaan noudattaa ohjeita.
Helppoja taikoja
Sinin uusimmassa kirjassa ”Kinuskikissa taikoo” monet muista yhteyksistä tutut jälkiruuat tai pikkumakeat muuttuvat kakuiksi. Helpoimmat reseptit on merkitty yhdellä, keskivaativat kahdella ja vaativimmat kolmella kissan tassulla.
– Aloittelija voi valita vaikkapa omenapaistoskakun. Omia helppoja suosikkejani on myös esimerkiksi omenapiirakkakakku, Sini Visa kertoo.
Onko uunilla väliä?
– Uunissa on tärkeää, että se ei polta pinnalta, vaan että ylä- ja alalämpö ovat tasapainossa. Itse käytän uunia, jossa on kiertoilmaominaisuudet. Siinä on sekin hyvä puoli, että siinä voi paistaa kerrallaan vaikkapa kolmea pellillistä – jos tekee esimerkiksi marenkeja, Sini Visa kertoo.
Omenapaistoskakku
10 hengelle
Kaura – ruisseos
250 g voita
2½ dl fariinisokeria
5 dl kaurahiutaleita
3 dl ruishiutaleita
Omenatäyte
650 g omenoita
2 rkl vaniljasokeria
1 rkl kanelia
Kuorrutus
1 tlk (397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa (eli valmista kinuskia)
Kermavaahto
3 dl vispikermaa
2 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Omenaruusut (5 kpl)
1 punainen omena
2 tl sitruunamehua1 tl sokeria
Sulata voi. Sekoita joukkoon fariinisokeri ja hiutaleet.
Kuori omenat ja poista omenankodat. Leikkaa viipaleiksi. Sekoita omenaviipaleiden joukkoon vaniljasokeri ja kaneli.
Vuoraa kakkuvuoka (halkaisija 20 cm) kauttaaltaan leivinpaperilla.
Levitä pohjalle kolmasosa kauraseoksesta ja sen päälle puolet omenatäytteestä.
Tee seuraava kerros samaan tapaan. Laita päällimmäiseksi loput kauraseoksesta.
Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Jäähdytä. Anna kakun olla jääkaapissa seuraavaan päivään tai kunnes se on viilentynyt. Kumoa kakku tarjoilulautaselle.
Lusikoi karamellisoitu kondensoitu maito kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes seos muuttuu tasaiseksi. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa välillä sekoitellen, jotta rakenne muuttuu paksummaksi.
Levitä kinuski kakun päälle. Anna valua osittain myös reunoille. Voit halutessasi vetää sahalaitaisella levityslastalla pintaan kuvioita.
Mittaa kerma ja sokerit kulhoon. Vatkaa vaahdoksi. Pursota tai lusikoi kermavaahtoa kakun ympärille.
Asettele kinuskikuorrutteen päälle kypsistä omenansiivuista ruusu. (Omenaruusujen tarkempi ohje löytyy esimerkiksi Kinuskikissa taikoo -kirjasta)
Lähde: Sini Visa, Kinuskikissa taikoo, Tammi 2016
Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Sini Visa ja Laura Riihelä