Tutustu sähkön historiaan

28.05.2015, klo 14:05Kommentteja 0

Muistatko, miltä sähköpylväät näyttivät ja kuinka muhkea olikaan vuosikymmenten takainen jääkaappi? Suomesta löytyy mainioita retkikohteita, joissa voi tutustua sähkön tuotannon ja laitteiden historiaan.


Tähkä-hallin ulkoasu edustaa pohjanmaalaista rakennusperinnettä keskellä Pohjois-Karjalaa. Ja koivu, se on kesäistä Suomea kauneimmillaan. Kuva: Pentti Kuokkanen.

Historia toistaa itseään. Näin sanotaan ja esimerkiksi muodin kohdalla trendit poistuvat ja palaavat jälleen. Eivätkä sähkölaitteetkaan tee poikkeusta. Entisajan muotoilu on tullut takaisin ja sitä näkee muun muassa jääkaapeissa, leivänpaahtimissa ja kodin muissa pienkoneissa. Laitteiden tekniikka onkin sitten ihan uusinta.

Museot kuuluvat kesään

Suomessa on mukavasti tarjolla museoita, joissa sähkön syvimpään olemukseen, paikallishistoriaan ja sähkökäyttöisiin koneisiin voi tutustua. Käyntikohteet ovat elämyksiä koko perheelle.

Parhaimmillaan insinöörin ”nippelitietoutta” saa Suomessakin vuosikymmenten takaa ja moni keittiön hengetär voi ihastella esimerkiksi 1950-luvun keittiön muhkeita jääkaappeja, hellyttävää astianpesukonetta tai vaikkapa ompelukoneita, joilla ennen vanhaan hurautettiin arki- ja pyhäpuvut nopeasti valmiiksi.

Tähkä-museossa monipuolisesti


Tähkä-museon näyttelytilaan on koottu 50-luvun maalaiskodin interiööri, jossa on esillä 50, 60 ja 70-luvun kotitaloudessa käytettyjä sähkölaitteita. Näyttelyllä halutaan korostaa erityisesti sitä, kuinka sähkö helpotti naisten työtä kotitaloudessa. Kuva: Pentti Kuokkanen.

Liperi-seura on ansiokkaasti saanut uuden vetonaulan alueen hyvällä yhteistyöllä: Tähkä-hallin ja Sähkö virtaa maalle -näyttelyn. Museokäyttöön vuonna 2013 valmistunut halli kätkee sisälleen uskomattoman määrän tietoa sähköstä ja sen käytöstä.

– Liperi-seura on kerännyt muun muassa cd-muotoon paikallisperinnettä meijerin toiminnasta, pellavan viljelystä, eri aikakausien maatalousnäyttelyistä ja rikkaasta ruokaperinteestä. On tärkeää, että perinnetieto siirtyy eteenpäin, sanovat Reetta Juvonen ja Pentti Kuokkanen.

– Näyttelyssä saa myös hyvän kuvan siitä, millaista elämä ennen oli maaseudulla ja miten sähkö ja sittemmin automaatio vaikuttivat elinkeinoelämään.

www.liperi-seura.fi

Tekniikkaa Helsingin sydämessä


Hyvä retkikohde on tarjolla myös pääkaupunkiseudulla. Helsingin Vanhassakaupungissa historiallisella Kuninkaankartanon saarella sijaitseva Tekniikan museo on valtakunnallinen erikoismuseo ja ainoa tekniikan alan yleismuseo Suomessa.

Tekniikan museo on ikkuna suomalaisen tekniikan ja teollistumisen historiaan. Kokoelmiin on tallennettu tarina Suomen tiestä agraariyhteiskunnasta huipputeknologian maaksi.

Tekniikan museossa tapahtuu

Kesäaika 2.6. - 30.8.
Ilmainen sisäänpääsy 2.6. - 17.8.
ti- su klo 11 - 17
to klo 11 - 19
Viikintie 1, Helsinki
www.tekniikanmuseo.fi

HUOM. Museo suljettu yleisöltä 18.8. - 31.8. remontin vuoksi.

Näyttelyt
Liikkeelle! - Valon ja voiman tekijät

  • Kemiaa koko elämä
  • Mitä kaikkea puusta
  • Malmista metalliksi
  • Metallista tuotteeksi
  • Hissitekniikka
  • Vettä ja elämää
  • Teollisuushistoriaa Vantaanjoen suulla


Paimion Sähkömuseosta valoa kansalle


Museon perusnäyttelyssä esitellään mm sähkönjakeluun liittyviä keskeisiä kehityskulkuja.


Avoinna 2.6.–9.8. ti–su klo 11–18, la–su klo 12–16
10.8.–30.8. ke–su klo 13–18, la–su klo 12–16
Pääsymaksu 4,00/3,00/2,00 €
Perusnäyttely ja 20-vuotisjuhlavuoden teemanäyttely Valoa kansalle
Vistantie 24a, p. 02-474 5440, touristinfo@paimio.fi
www.paimionsahkomuseo.fi






Jyllinkosken Informaatioteknisessä museossa havainnollistetaan sähkön käytön historiaa


Etelä-Pohjanmaalla uuden ajan ihmeellinen ihme, kodin sähkövalo syttyi ensimmäistä kertaa Kurikassa 16. joulukuuta 1913. Jyllinkosken Sähkö Oy oli perustettu edellisenä vuotena, joten toimeen tartuttiin todella nopeasti.

Kyrönjoen Jyllinkoskeen rakennettu vesivoimala tuotti aluksi sähköä Strömbergin 250 kW generaattorilla ja vesiturbiini oli Tampereen Pellava ja Rautateollisuus Oy:n (Tampella) tekemä.

-  Voimalavanhus on yhä paikoillaan 1970 tapahtuneesta sähköntuotannon loppumisesta huolimatta. Nyt led-lampuilla valaistulle, luonnonkauniille alueelle on tulossa sähkölaitostoiminnan ja informaatiotekniikan museoyhdistelmä.

Informaatiotekniikan Museoyhdistys on perustettu viitisentoista vuotta sitten keräämään, säilyttämään ja esille tuomaan IT-laitteita ensimmäisistä puhelimista ja radioista alkaen.

Vesivoimalaitoksen vierestä sai yhdistys myös entisen sähköasemarakennuksen, josta rakennetaan parhaillaan IT-museota.

Vanha teknologia lumoaa

Voimalassa on nähtävänä kaksi vesivoiman käyttämää generaattoria vuosilta 1913 j1 1924.

-  Vuonna 1920 varavoimakoneeksi hankittu dieselmoottori, ruotsalainen Atlas Polar, teholtaan 200 hv on museon upein kone ja se on laitettu käyntikuntoon 2014 keväällä ja käynnistetään isommille ryhmille tarvittaessa.

Dieselin käyntiääni nostaa hiuskarvat pystyyn, jos niitä on!

Voimalaitoksen erikoisin laite on turbiinisäätäjä, Amerikassa tehty Lombard Governor 2079, joka on patentoitu jo vuonna 1893. Tämä laite yritti pitää jaksoluvun kohdallaan kuormituksen muuttuessa.

Museorakennukset sijaitsevat Jyllinkosken kanjonissa, josta korkeusero ympäröivään peltolakeuteen on noin 25-metriä.

Avoinna tilauksesta

Museo on auki tilauksen mukaan ryhmille.

Tiistai- ja torstai-iltaisin on yleensä paikalla talkoolaisia, jolloin museoon pääsee tutustumaan. Pääsymaksu on vapaaehtoinen. Museon osoite on Jyllinkoskentie 120.

Jyllinkosken Sähkölaitosmuseo / Informaatiotekniikan Museoyhdistys Ry
Museo on auki tilauksen mukaan ryhmille.
Tiistai- ja torstai-iltaisin on yleensä paikalla talkoolaisia, jolloin museoon pääsee tutustumaan.
Jyllinkoskentie 120
www.facebook.com/jyllinkoski

Kokemäen Sähkön Sähkömuseo ja Muuntamokahvila

Avoinna 31.5.–31.8. Ma-su klo 11–19
Valokuvanäyttelyitä, vanhoja sähköalaan liittyviä esineitä. Vapaa pääsy.
Seuratalonrinne Kokemäki
Tilaukset ja varaukset: Kahvilan pitäjä Hanna Hakala-Rosu, puh. 0400 784 979
Tarkempi ohjelma: www.kokemaensahko.fi/sahkomuseo

 

Museoiden linkkivinkkejä:

Elektra Sähkömuseo www.elektra.fi
Paimion Sähkömuseo www.paimionsahkomuseo.fi/index.php/fi
Kokemäen Sähkömuseo www.kokemaensahko.fi/sahkomuseo
Jyllinkosken Sähkölaitosmuseo / Informaatiotekniikan Museoyhdistys Ry
www.facebook.com/jyllinkoski
Tekniikan museo 
www.tekniikanmuseo.fi
Liperin Maaseutumuseo Tähkä  
www.liperi-seura.fi

Teksti: Mirkka Kortelainen

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää