Valaistus on tärkeä osa sisustusta

25.11.2014, klo 09:46Kommentteja 0

Sisustus on yhä moni-ilmeistä ja nyt on aika kiinnittää erityistä huomiota kodin valaistukseen. Trendikkäät valaisimet voivat olla vaikka betonisia. Itse tuunatut valaisimet ja varjostimet ovat nyt suosittuja.


Metalliväreistä kupari ja messinki valaisimissa ja sisustuksessa toimivat kauniisti maanläheisin värein sisustetun kodin piristäjinä. Pehmein pastellin sävyin luotu romanttinen tunnelma tasapainottuu sisustus- ja valaistussuunnittelija Päivi Oikarisen mukaan harmaan ja ruskean eri sävyillä ja raikastajina toimivat lasi, kristallit ja metallinhohtoiset yksityiskohdat.

Valaisimissa kuparisten, messinkisten, metallisten ja betonisten valaisimien lisäksi ovat nyt suosittuja itse tuunatut valaisimet ja varjostimet.

– Talven sisustukseen ilmestyvät maanvärien ja pitkään suosiossa pysyneiden harmaiden rinnalle kylmät pastellisävyt ja huurteisen pehmeät talvipastellit. Viileää minttua, huurteista sinistä, roosaa ja valkoisen eri sävyjä. Talven sisustustrendit ovat huurteisen tunnelman raameissa, mutta Päivi Oikarisen mukaan koti on yhä moni-ilmeinen.

Kodin tekstiileissä ovat in akvarellimaiset ja graafiset kuosit sekä luonto- ja eläinaiheet. Ruudut, raidat, kukat ja tähdet ovat kestosuosikkeja ja näissä kuoseissa kuviot vaihtavat vain kokoa, suuntaa ja väriä vuosien vaihtuessa.

– Sisustusmateriaaleista suosittuja ovat nyt sametti, pellava, puuvillapitsit, taljat ja nahka.

Talvella tunnelmaa luovat valot

Joulutunnelman luojina kyntteliköt ja paperitähdet saavat jälleen kunniapaikkansa.

Talven tunnelmavaloissa on runsas valikoima niin sisälle kuin ulos soveltuvia led-valosarjoja ja led-kynttilöitä. 

– Ladattavilla akuilla toimivia tai paristokäyttöisiä led-kynttilöitä voi asetella lapsiperheessäkin eripuolille kotia ilman pelkoa roiskuvasta steariinista tai tulipalovaarasta.

Päivi Oikarinen kertoo, että led-kynttilöitä voi viedä myös ilahduttamaan omaisia vaikka sairaalaan.  

– Yhä useampi nostaa myös lasitetulle parvekkeelle tai terassille IP44-luokitellun sisutuksellisen pöytä- tai lattiavalaisimen.

– Luontomme lokakuusta maaliskuuhun kestävä hämärä ja siihen sisältyvä talven pimein ajanjakso ovat rasitusta mielelle ja elimistölle. Luonnonvalon vähäisyys voi näkyä vuodenaikaväsymyksenä ja vakavimmillaan se voi aiheuttaa osalle ihmisistä kaamosmasennusta.

Lisää myös yleisvaloa

Jotta elinvoima ja työvire säilyisivät talvikuukausina, kodin yleisvalon määrää kannattaa Oikarisen mukaan lisätä ja täydentää valaistusta pöytä- ja lattiavalaisimilla.  

– Elinvoimaa ja virkeyttä voi saada myös kirkasvalolaitteista. Jos tällaisen laitteen hankkii, niin valossa oleskelun pitäisi kahden ensimmäisen viikon ajan olla päivittäistä. Tämän jälkeen voi hoitoa jatkaa viitenä päivänä viikossa pimeimmän ajanjakson yli.

Oikarinen muistuttaa, että kirkasvalohoidon edellytyksenä on vähintään 2500 luksin valomäärä.  Hoito on tehokkainta aamuisin klo 6–10 välillä, ja klo 18 jälkeen sitä ei suositella otettavaksi, ettei unen saanti vaikeutuisi.  

Hoitoaika voi olla puoli tuntia ja enimmillään kaksi tuntia vuorokaudessa. Kirkasvalolaitteita on erimallisia ja hoitoetäisyys voi mallista riippuen vaihdella 40–145 cm. Hoitoetäisyydellä tarkoitetaan kasvojen etäisyyttä kirkasvalolaitteesta. Riittää kun valo on näkökentässä eli samalla voi syödä aamiaista, lukea, katsoa televisiota tai työskennellä. Laadukkaat kirkasvalolaitteet on suunniteltu monikäyttöisiksi ja helposti siirreltäviksi. Useimmat mallit on varustettu himmentimellä, ja ne näyttävät sisutusvalaisimilta, joten niitä voi käyttää kotona koko vuoden myös sisustus- ja tunnelmavalaisimessa.

Päivi Oikarinen rakastaa auringon laskettua illan sinisiä hetkiä.

– Minulla on pihallani kaksi kohdevalaisimilla valaistua puuta: omenapuu ja koivu. Aina kun on mahdollista, niin auringonlaskun aikaan istahdan keittiönpöydän ääreen katsomaan ikkunastani omenapuun takaa näkyvää sinertyvää taivasta. 

Joulun lähestyessä laitan ikkunoille sähkökynttelikköjä ja niiden lisäksi poltan paljon myös oikeita kynttilöitä. Ulkona pidän Mikael Nygårdin suunnittelemia pläkkilyhtyjä, ja jos vain on lunta niin teen mielelläni pihalle kookkaan lumilyhdyn.

Valaistussuunnittelu on tärkeää

Päivi Oikarinen toivoo, että kun kotia remontoidaan tai uutta rakennetaan, niin valaistussuunnittelu olisi yhtä vahvasti suunnittelussa mukana kuin esimerkiksi pintamateriaalien ja kiintokalusteiden suunnittelu, joille varataan suunnitteluaikaa ja budjetti.

– Valaistussuunnittelulle kannattaa varata aikaa ja hyödyntää olemassa olevia hyviä www.sivustoja, joista voi saada hyviä vinkkejä. Valaistus kannattaa suunnitella tilakohtaisesti eli eteisestä keittiöön, olohuoneesta portaikkoon jne. Jokainen kodin tila tarvitsee valaistuksen.

Kauko-ohjattavat rgb-ledvärivalot

Päivi Oikarinen sanoo, että kodin ilmettä ja tunnelmaa voi hauskasti piristää helposti kauko-ohjattavien rgb-ledvalonlähteiden, rgb-lednauhojen tai rgb-ledvalaisimien avulla. Valittavia värivaihtoehtoja on rajaton määrä ja niillä kodista saadaan esimerkiksi illaksi sinisensävyinen, kirkasta valoa alkavaan iltaan tai mitä väriä tilaan ikinä halutaankaan Ja kaikki käy helposti napin painalluksella tai hipaisemalla.

– Ledit ovat tulleet jäädäkseen ja kuluttajahinnat ovat alentuneet. Ledejä on kehitetty huimaa vauhtia ja niissä on tarjolla erittäin hyviä lämpimiä, viileitä ja päivänvalosävyisiä valonlähteitä ja valaisimia, jotka on tehty kiinteillä ledeillä.

Talviselle terassille tai parvekkeelle Oikarinen laittaisi mieluiten hillittyä tunnelmallista valoa.

– Hyvä valaistus on sisustuksen tärkein yksittäinen tekijä. Ilman valoa sisustuksen muita elementtejä, kuten värejä ja muotoja ei voi nähdä, toteaa Päivi Oikarinen.



RGB (RBK): RGB tulee sanoista RED, GREEN ja BLUE eli punainen, vihreä ja sininen.

RGB-led valot tuottavat kolmea väriä, sekä haluttuja yhdistelmiä näistä kolmesta väristä.
Mahdollisuuksia on hyvin paljon. RGB-led-valonlähteiden ja valaisimen tuottaman värin sävyä ohjataan erillisellä RGB-ohjaimella, jonka avulla käyttäjä voi valita itselleen mieluisen värin. Ohjaimesta riippuu mitä värejä saat ledistä irti. RGB-ohjaimella voidaan säätää valon kirkkautta, ohjelmien nopeutta ja ohjelmien värejä.

Linkkejä:
www.kodinvalaistus.fi
http://www.lampputieto.fi/
http://www.innolux.fi/fi/content/valaistussuunnittelu
http://www.airam.fi/tuotteet/valaisimet/rakentajan-valo-opas/
http://www.adlux.fi/public/koti/suunnittelupikaohje.html

Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää