Hyvää ilmaa energiatehokkaasti

24.02.2016, klo 09:52Kommentteja 0

Ilmanvaihtokoneet auttavat osaltaan, että asunnon sisäilma pysyy hyvänä ja terveellisenä. Laitteiden oikea käyttö on tärkeää myös energiatehokkuuden kannalta.


Ilmanvaihtojärjestelmät voidaan jakaa kahteen luokkaan. Koneellisessa ilmanvaihdossa hyödynnetään puhaltimia ja ilmanvaihtokanavia. Painovoimainen ilmanvaihto perustuu sisä- ja ulkoilman lämpötilaerojen ja tuulen yhteisvaikutukseen. Kummassakin tapauksessa ulkoilma tuodaan yleensä oleskelutiloihin ja sitä poistetaan keittiön, WC:n ja pesuhuoneen kaltaisista tiloista, joissa epäpuhtauksia tai kosteutta syntyy eniten.

Asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:sta kertoo, että painovoimainen ilmanvaihto on käytössä lähinnä vanhemmissa taloissa. Vaikka tällaisen ilmanvaihtojärjestelmän käyttö ja huolto on varsin yksinkertaista, niin se saattaa kuitenkin joskus unohtua.

– Ilmanvaihtoventtiilit kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Kun lämmityskausi alkaa, niin venttiilit pistetään talviasentoon eli vain vähän raolleen ja kesäkaudella ne avataan sitten taas isommalle.

Jos esimerkiksi kellarissa on samassa tilassa raitisilmaventtiili ja sisään tuleva vesijohto, niin räppänän unohtuminen talveksi kesäasentoon lisää vesijohtojen jäätymisriskiä.

Huippuimuri aina päällä, mutta ei koko ajan täysillä

Usein painovoimaan perustuvaa ilmanvaihtoa tehostetaan huippuimurilla – tällöin ratkaisun voi jo laskea yksinkertaiseksi koneelliseksi ilmanvaihdoksi. Huippuimuri imee sisäilmaa liesituulettimen kautta.

– Mikäli talossa on koneellinen ilmanpoisto ilman lämmön talteenottoa, niin sitä kannattaa todellakin käyttää tarpeen mukaisesti. Koneen on oltava aina päällä, mutta jos se käy koko ajan täysillä, niin se vie turhaan lämmintä sisäilmaa ulos harakoille.

Pyykkiä pestessä, ruokaa laitettaessa ja saunottaessa huippuimuria kannattaa yleensä käyttää maksimiteholla.

– Mikäli järjestelmässä on mukana lämmön talteenotto, niin sitä voi käyttää hieman vapaammin, Seuna lisää.

Hänen mukaansa 2000-luvun ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenottokyky on pääsääntöisesti jo hyvällä, 2010-luvun koneissa jopa erinomaisella tasolla,

– 1980-luvun ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokenno on kuitenkin useimmiten heikkoa tasoa. Niin vanha ilmanvaihtokone kannattaakin yleensä vaihtaa jo energiansäästön vuoksi.

Ei turhia säätöjä

Uudemmissa taloissa, jotka ovat varsin tiiviitä vaipaltaan ja joissa on hyvä lämmöneristyskyky, on yleensä käytössä koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Järjestelmä on varustettu tällöin lähes poikkeuksetta myös lämmöntalteenotolla.

– Koneiden on oltava aina päällä, jotta sisäilman laatu pysyy hyvänä ja vältytään kosteusongelmilta. Käyttöönottovaiheessa venttiilikohtaiset ilmavirrat mitataan ja säädetään suunnittelun mukaisiksi.

Lämmöntalteenotto on järkevää ohittaa kesähelteillä ja ottaa sitten jälleen käyttöön syksyn tultua.

Tuloilman lämmitysarvo kannattaa puolestaan säätää sellaiseksi, että ilmanvaihto ei aiheuta vedon tunnetta. Toisaalta liika tuloilman lämmittäminen syö rakennuksen energiatehokkuutta ja jopa häiritsee lämmityksen toimintaa.

– Usein hyvä arvo tuloilman lämmitykselle on noin +17 astetta. Tuo lämpötila sopii hyvin yhteen myös talon muun lämmitysjärjestelmän kanssa.

Entäpä ikkunat?

Mutta koska ilmanvaihto kannattaa talossa tehdä avaamalla ikkunat?

– Talon riittävä ilmanvaihto ei saisi perustua ikkunoiden avaamiseen. Tuuletus on paikallaan esimerkiksi poikkeustapauksissa, jos vaikkapa ruuanlaiton yhteydessä syntyy paljon käryä tai tulisijan syttymisen kanssa on ongelmia.

Etenkin kerrostaloissa ovat yleistyneet viime aikoina niin sanotut tuloilmaikkunat. Niillä tuodaan asuntoihin korvausilmaa, mikä ensin lämpenee ikkunalasien välissä.

– Tuloilmaikkunoiden etuihin kuuluu siis tuloilman lämmitys sekä yleensä energiansäästö, vanhoihin ikkunoihin verrattuna.

Suodattimet ja kanavat puhtaaksi

Ilmanvaihtokoneiden suodattimet on syytä vaihtaa säännöllisin väliajoin. Tällöin sisäilma pysyy kunnossa ja myös ilmanvaihtokoneen energiatehokkuus paranee.

– Etenkin allergikkojen kannattaa muistaa, että ilmanvaihtokoneeseen on saatavilla myös erityisiä allergiasuodattimia.

Myös ilmalämpöpumpun sisäyksikössä on ilmansuodatin. Ilmalämpöpumppu ei ole ilmanvaihtokone, vaan se kierrättää lävitseen talon sisäilmaa. Mikäli kierrätys tapahtuu likaisen suodattimen läpi, niin se on omiaan heikentämään sisäilman laatua, laitteen lämmitystehoa ja hyötysuhdetta. Ilmalämpöpumpun ilmansuodattimelle riittää yleensä suodattimen puhdistus imuroimalla kerran kuukaudessa.

Sami Seuna muistuttaa, että aina kun talossa on ilmanvaihtokanavia, niin ne on syytä nuohota aika ajoin pölystä ja muista epäpuhtauksista. Nuohouksia tekevät alan firmat.

– Puhdistusväli voi olla kohteesta riippuen noin 5–10 vuotta, hän mainitsee.

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Goodshot

Juttusarjan seuraavassa osassa kerrotaan, miten vanhan talon ilmanvaihtoa voidaan parantaa esimerkiksi uusia venttiileitä tai laitteita asentamalla. 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää