Kauppalista kunniaan

20.02.2019, klo 14:24Kommentteja 0

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia.


Puhelimiin löytyy monenlaisia ostoslistasovelluksia. Ne on kätevä jakaa ja jokainen talouden henkilö voi päivittää listaa ostosten tai tarpeiden mukaan. Kuvassa Maple Median sovellus.

Eläköön vanha kunnon kauppalista joko paperille kirjoitettu tai puhelimeen tallennettu.

Asiantuntija Elina Ovaskainen Motiva Oy:sta kertoo, että kotitaloudet voivat pienentää ruokahävikkiä lisäämällä suunnitelmallisuutta.

– Ennen kauppaan lähtöä kannattaa esimerkiksi katsoa, mitä ruokatarvikkeita kotona jo on ja miettiä, mitä tarvitaan lisää. Hankittavat tuotteet ja niiden määrä on järkevää kirjata ylös kauppalistaan.

Suunnitelmallisuus vähentää osaltaan myös turhaa kaupoissa haahuilua sekä heräteostoksiin sortumista.

– Ja sittenhän voi aina soittaa kaupasta puolisolle, jos kauppalistassa on jotain hämärää, Ovaskainen naurahtaa.

Pieni harkinta tässä vaiheessa ei vähennä mitenkään ruokaan liittyvää elämyksellisyyttä, fiiliksiä ja iloista kokeilua. Päinvastoin, se helpottaa arjen pyörittämistä ja antaa mahdollisuuksia toteuttaa itseään keittiössä.

 

Pieni on kaunista

Vanha hyvä vinkki kuuluu, että kauppaan ei kannata mennä nälkäisenä. Myös erilaisten paljoustarjousten kanssa kannattaa olla tarkkana.

– Paljoustarjoukset ovat ongelmallisia, jos tuote on vaikkapa herkästi pilaantuva. Valmispakkauksissa yksi homeinen mandariini pilaa helposti myös vieressään olevat. Lisäksi on tavallista, että hedelmiä ei lopulta tulekaan syötyä niin paljoa.

Ruokahävikin vähentämisen vinkkelistä pienet pakkaukset voittavat isot, mikäli isoista pakkauksista jää ruokaa yli.

– Ympäristöä rasittaa enemmän yksi pois heitetty kinkun viipale, kuin pakkaus, jossa se on ollut.

Muovi on nykyään hieman huonossa huudossa, mutta se sopii hyvin monien elintarvikkeiden pakkaamiseen. Olennaisinta, on että muovi päätyy käytön jälkeen muovinkeräykseen eikä luontoon.

 

Luota aisteihin

Päiväyksiäkin kannattaa tietenkin katsoa sillä silmällä ja miettiä, pystyykö käyttämään ostoksensa ajoissa.

– On kuitenkin järkevää ostaa vaikkapa päiväyksen takia alennuslaputettua jauhelihaa, jos tietää, että käyttää sen ajoissa. Tällaisen jauhelihan voi laittaa myös pakastimeen.

Viimeistä käyttöpäivää on syytä noudattaa. Parasta ennen -merkintä kertoo kuitenkin nimensä mukaisesti vain arvion, koska tuote on parhaimmillaan.

– Ylipäätänsä ruoan, esimerkiksi maito- tai hapanmaitotuotteiden syömäkelpoisuutta kannattaa arvioida aistinvaraisesti eli kokeilla, miltä ruoka tuoksuu ja maistuu.

Hävikkiuhan alaisen ruuan hyödyntäminen on ekoteko. Sen ympärille on syntynyt viime vuosina myös liiketoimintaa. Netissä toimivat esimerkiksi matsmart.fi ja fiksuruoka.fi, joiden kautta voi ostaa hävikkiuhan alaista ruokaa huomattavilla alennuksilla.

 

Jääkaappijärjestys kunniaan

Jääkaappijärjestykselläkin on merkitystä ruokahävikin pienentämisessä.

– Nopeimmin vanhaksi menevät tuotteet kannattaa laittaa hyvin esille, jotta ne tulevat käytettyä ensiksi.

Jääkaapin alaosassa on kylmempää, joten sieltä löytyvät oikeat paikat kalan ja lihan säilytykseen. Myös lähellä takaseinää on yleensä viileämpää kuin hyllyn etuosassa.

Jääkaapille sopiva lämpötila on +4 -+5 astetta. Vaikka jääkaapissa olisi oma lämpömittari, niin tämän lukemat kannattaa aina silloin tällöin tarkistaa.

– Jääkaapin lämpötila tarkistetaan asettamalla keskelle keskimmäistä hyllyä vesilasi, missä on lämpömittari. Sen olisi hyvä olla paikallaan yön yli ja katsoa sitten, mikä on lukema.

Luotettavin mittaustulos saadaan, kun lämpötila mitataan vedestä. Jos lämpötilan mittaa ilmasta, niin lukemiin vaikuttavat helposti esimerkiksi jääkaapin oven aukaisut.

 

Tuoretta ja pakastettua leipää

Pakastinkin voi auttaa ruokahävikin pienentämisessä – varsinkin, jos se ei toimi välisijoituspaikkana, jonne ruuat unohdetaan ja heitetään sitten myöhemmin pois.

– Pakastusrasioihin kannattaa merkata tarkkaan niiden sisältö. Järkevää voisi olla, että jonkinlainen kirjanpito pakastimen sisällöstä olisi myös laitteen ulkopuolella.

Kotitalouksissa heitetään paljon pois vanhaa tai ei kovin tuoretta leipää. Pakastin voi auttaa tässäkin.

Ison ruisleipäpakkauksen annista kannattaa ehkä siirtää osa saman tien pakkaseen. Pakkasesta otettu ei kenties vastaa ihan tuoretta, mutta ainakin se voittaa vanhan ja kuivuneen leivän.

 

Lue lisää vinkkejä ruokahävikin pienentämiseen

 

Kaikesta kotitalouksien ostamasta ruoasta arviolta kuusi prosenttia päätyy roskiin. Ruokahävikkiä syntyy vuosittain noin 20–25 kiloa henkilöä kohden.

Lähde: Luonnonvarakeskus, www.luke.fi

Hävikistä herkuksi on ruokabloggaajien yhteinen hanke, jonka tavoitteena on innostaa ja taikoa hävikki herkuiksi. Reseptejä paahdetusta tomaattisalsasta risottoleipään löytyy sivustolta www.suolaajahunajaa.com/havikista-herkuksi sekä Facebookista.


Teksti: Matti Välimäki



Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää