Täyttä elämää puolilla päästöillä

26.02.2015, klo 08:15Kommentteja 0

Tavallisten kuluttajien ratkaisuilla on suuri merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä. Professori Jyri Seppälän mukaan keskiverto autoileva suomalainen voi helposti vaikkapa puolittaa aiheuttamansa kasvihuonepäästöt – ilman merkittäviä elämäntapamuutoksia.


Noin 30 prosenttia aiheuttamistamme kasvihuonepäästöistä liittyy asumiseen. Vanha klassikkovinkki ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan: sisälämpötila on järkevää pitää +21 asteessa.

– Jokainen aste ylöspäin lisää lämmönkulutusta viisi prosenttia, professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta muistuttaa. Hän toimii jäsenenä myös Suomen Ilmastopaneelissa.

Tuttuihin ja toimiviin säästökeinoihin kuuluu myös esimerkiksi välttää ylenpalttista veden kanssa lotraamista.

– Käytännössä tämä onnistuu helpoimmin, kun hankkii suihkuun suuttimen, joka vähentää veden virtausnopeutta. Tällöin lämpimän veden kulutusta pystyy pienentämään huomattavasti ilman, että suihkuaikaa tarvitsee edes lyhentää.

Seppälä nostaa esiin myös kodin ilmastointilaitteet.

– Kun asunnosta poistuu, niin ilmastointilaite kannattaa kääntää pienemmälle – jollei moderni talotekniikka hoida asiaa sitten jo automaattisesti. Ilmastointilaitteita kannattaa ylipäätään opetella käyttämään oikein ja huoltamaan niitä säännöllisesti.

– Erilaiset älykkäät energiankäytön ohjausjärjestelmät ja automaatio tarjoavat lisää säästömahdollisuuksia.

Yksityisautoilla voi monella tapaa

Asumisen lisäksi myös liikenne tarjoaa paljon leikkausmahdollisuuksia. Julkiset liikennevälineet tai vaikkapa polkupyörä ja hyötyliikunta ovat luonnollisesti ilmastoystävällisempiä vaihtoehtoja kuin yksityisautoilu. Mutta yksityisautoillakin voi monella tapaa.

– Kannattaa suosia esimerkiksi kimppakyytejä. Jos autossa kulkee vaikkapa entisen yhden henkilön sijasta kaksi, niin henkilökohtaiset liikennepäästöt pienenevät heti puolella.

Seppälä muistuttaa, että usein myös uuden auton ostaminen on ilmastoteko. Auton elinkaarenaikaisista päästöistä 80–90 prosenttia syntyy autoa ajettaessa, valmistuksen osuus on vain 10–20 prosenttia.

– Kun vanha auto aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä keskimäärin 180 grammaa kilometrillä, niin uudella autolla vastaava luku on jo keskimäärin lähempänä 120 grammaa. Päästöjä voi leikata entisestään valitsemalla aikaisempaa pienemmän ja pienitehoisemman auton. Vaikutus vielä moninkertaistuu, kun päätyy vaikkapa hybridiautoon, kaasuautoon tai vielä parempaa: sähköautoon.

Lomamatkaa suunnitellessa olisi hyvä muistaa, että lento Kauko-Itään aiheuttaa helposti saman verran päästöjä kuin koko vuoden yksityisautoilu.

Terveellistä, maukasta – ja ilmastoystävällisempää

Vaikuttaa voi myös ruokakaupassa ja keittiössä:

– Ruuan aiheuttamia päästöjä voi vähentää noin 30 prosenttia jo pelkästään sillä, että seuraa tavallisia, terveysvaikutuksien perusteella laadittuja ruokasuosituksia sekä välttää ylensyöntiä. Hyvin harkituilla ruokavaliomuutoksilla voidaan saavuttaa parhaimmillaan jopa 50 prosentin vähennys ruokavalion ilmastovaikutuksessa.

Terveyssuosituksissa kehotetaan vähentämään punaisen lihan syöntiä ja korvaamaan sitä esimerkiksi siipikarjan lihalla. Monelle isompi elämänmuutos, mutta vielä ilmastoystävällisempi ratkaisu, olisi tietenkin luopua kokonaan lihansyönnistä.

– Suomalaisilla aikuisilla olisi myös varaa vähentää maidonjuontiaan ja siirtyä käyttämään ruokajuomana vettä. Myös juuston syöntiä voi selvästi vähentää.

Tärkeä osa-alue on myös esimerkiksi ruokahävikin pienentäminen.

– Oleellista on tietenkin suunnitelmallisuus: se, että mietitään ruuan kulutusta ja säilyvyyttä entistä tarkemmin jo esimerkiksi ruokaostoksilla.

Kulutanko turhaan?

Seppälä nostaa pohdittavaksi myös yhteiskuntamme yleisen kulutuskulttuurin ja tavarapaljouden ihannoinnin.

– Jokaisen kannattaa miettiä, olisiko omissa kulutustottumuksissa tarkistamisen varaa. Ainakin olisi hyvä huolehtia siitä, että ostetut tuotteet, vaikkapa vaatteet, päätyvät aikanaan kierrätykseen. Kannattaa hyödyntää netin erilaisia käytettyjen tavaroiden myyntiin tai vaihtoon keskittyviä palveluja. Ja kun ostaa uusia tavaroita, niin on järkevää valita hyvälaatuisia tuotteita, joilla on pitkä käyttöikä.

Seppälä muistuttaa, että myös tavallisten kuluttajien on mahdollista vapaaehtoisesti kompensoida päästöjään lahjoittamalla rahaa erilaisten ilmastohankkeiden toteutukseen. Lentoliikenteen kohdalla ilmiö on jo tuttu; monet lentoyhtiöt tarjoavat kompensointimahdollisuutta nettisivuillaan.

Yksittäisten kuluttajien erilaisilla ilmastoteoilla on merkitystä senkin takia, että ne auttavat luomaan uudenlaista kysyntää, joka edesauttaa tuotannon ja palvelutoiminnan muutosta kohti vähähiilisempää suuntaa.

Lisää ilmastotekoja:

– Öljylämmityksen sijasta vaikkapa puupellettilämmitys tai maalämpö, riittävän isoksi mitoitettuna
– Ilmalämpöpumppu
– Uuden talon rakentajan tavoitteeksi vähintään matalaenergiatalo
– Sertifioitu vihreä sähkö
– Lamppujen vaihto led-lampuiksi
– Viihde-elektroniikka pois stand by -asennosta

Asiantuntija: Professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus

Teksti: Matti Välimäki  

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää