Järeät televisiot tulevat

21.09.2018, klo 10:15Kommentteja 0

Seuraavaksi kodeissa yleistyvät suurikokoiset 65–85 tuuman ultratarkat televisiot. Ja miksipä ei? Ovathan hinnat pudonneet kohtuulliseen 700–1000 euron haarukkaan.


 

Viihde-elektroniikan kokonaismyynti kasvoi 10 prosenttia vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla. 55-tuumaisten televisioiden osuus kohosi noin 68 prosenttia. Yli 70-tuuman kokoluokassa tapahtui kuitenkin huima 300 prosentin kasvu myynnissä.

Full HD -mallisto on jäänyt vähemmistöön, sillä 4k-televisioiden osuus edustaa 72 prosenttia myyntimäärästä ja peräti 88 prosenttia koko tv-kaupan arvosta.

Televisioiden myyntiä vauhdittavat urheilutapahtumat sekä netin suoratoistopalvelujen kuten Netflixin, YouTuben ja Yle Areenan yleistyminen. 4k-sisältöä on myös tarjolla runsaasti, joka motivoi jättiruudun hankintaa.

Hintakaan ei ole enää este isokokoisen 4k-tv:n hankinnalle, sillä loppukesän tarjoukset puskivat 65-tuumaisten lähtöhinnat noin 700 euroon.

 

8K-tarkat jättiruudut myyntiin

Kuluttajan kannattaa kuitenkin huomata, että tarjous-tv:t ovat vuoden, parin takaista mallistoa. Huippukuvaa tarjoavat OLED, QLED -paneelit löytyvät vasta kalliimmasta 1000-3000 euron hintaluokasta.

Isoa televisiota hankkivan kannattaa myös varautua supertarkkojen 8k-televisioiden esiinmarssiin. Näitä esiteltiin syksyn IFA-messuilla Berliinissä. Mallisto tulee myyntiin syksyn aikana, lupaavat LG ja Samsung.

8k tuo kuvaan nelikertaisen tarkkuuden verrattuna 4k-laatuun. Tarkkuus nousee 7280x4320 pisteeseen, joka soveltuu parhaiten yli 65-tuuman kokoluokkaan. LED, OLED ja QLED -näyttötekniikoiden rinnalle kipuaa nyt 8k:ta varten kehitetty uusi MicroLED-tekniikka.

Tv-valmistajat Sony, Sharp, Panasonic ja TCL tähtäävät läpimurtovuodeksi Japanin olympialaisia vuonna 2020. Nykyiset suurikokoiset 4k-televisiot riittävät kuitenkin vielä vuosiksi, sillä 8k-sisältötarjonta on vielä olematonta.

 

Apua valintaviidakkoon

Perusvalinnassa tärkeimmät ovat hinta, ulkonäkö ja tekniset ominaisuudet. Muutama nyrkkisääntö toimii hyvänä viidakkoveitsenä valinnassa.

Ensinnäkin, varmista että tv tukee dvb-t2 lähetystekniikkaa. Sitä tarvitaan, jos halutaan katsella vuoden 2020 jälkeen antenniverkon teräväpiirtolähetyksiä. Dvb-t2 tuo myös kasvavan määrän sd-perustasoisia tv-kanavia.

Toiseksi, mieti tarvitaanko olohuoneessa kalleinta huippukuvaa? Edullisin LED-tekniikkaan perustuva tv tarjoaa nykyään laadukkaan kuvan, joka riittää useimmille katsojille.

Kolmanneksi kannattaa varmistaa, että tv:stä löytyy Netflix, YouTube ja Yle Areena ja muut halutut suoratoistopalvelut. Jos tv:tä halutaan käyttää pelaamiseen tai tietokoneen, tabletin ja kännykän näyttönä, yhteensopivuus kannattaa varmistaa myyjän kanssa.

 

Näyttötekniikat tutuiksi

Samsung tuo televisioihin kuvaa, väriä ja ääntä parantavaa tekoälytekniikkaa uusissa 8K-televisioissa.


4k-televisioissa käytetään LED, OLED ja QLED -paneeleja. Kuvan laatuun vaikuttaa näyttötyypin lisäksi kuvataajuus ja kuvanparannusominaisuudet.

LED on yleisin ja edullisin näyttötekniikka. Taustavalaistut tai reunaledein toimivat paneelit hyödyntävät usein myös local dimming -tekniikkaa, joka parantaa kontrastia. Kuvan laatu vaihtelee tyydyttävästä hyvään.

OLED-näyttö koostuu orgaanisista ledeistä, jotka säteilevät valoa jokaisessa pikselissä. Paneeli on hyvin ohut ja värien toisto, kontrasti ja kirkkaus ovat erittäin hyviä.

QLED on Samsungin parannettu versio LED-tekniikasta. Näyttö tuottaa LEDiä laajemman väriavaruuden ja päivänvaloa vastaavan valovoiman. Katselukulma on kuitenkin OLED-paneeleja heikompi.

 

Kuvanparannusta tarpeiden mukaan

Kuvataajuus ilmoitetaan hertseinä ja on tyypillisesti 50 Hz, eli kuva päivittyy 50 kertaa sekunnissa. 100 Hz toistaa kuvan sulavammin ja soveltuu parhaiten urheilun katsomiseen – ei kuitenkaan välttämättä sillä liiketoistoon vaikuttaa myös tv:n käyttämä kuvan prosessointi.

Elokuva- ja pelikokemuksia parannetaan HDR, HLG ja WCG -tekniikoiden avulla. HDR tarkoittaa laajaa dynamiikkaa eli kuvassa voi olla samaan aikaan erittäin kirkkaita ja tummia kohteita. HLG ja WCG tarkoittavat taas laajaa väriavaruutta, joka lisää nyansseja kuvaan.

Jos optimilaatu on tärkeintä kannattaa valita OLED/QLED-malli, sillä LED-televisioilla HDR-sisältö toistuu latteammin. Eroja on myös eri televisioiden välillä kyvyssä skaalata tavallinen kuva 4k-tarkkuudelle.

Ambilight on Philipsin kehittämä taustavalaistustekniikka. Tv:n reunoihin asennetut ledit heijastavat tv:n värimaailman viuhkaksi seinälle. Moni Ambilightia kokeillut ei haluakaan palata takaisin tavalliseen tv:n katseluun.

 



Virtasyöppöä tekniikkaa

Parhaiten valinnasta selviää silmämääräisesti kuvaa arvioimalla. Jos valinta tuntuu vaikealta muista, että moni kytkee kuvanparannustoiminnat pois päältä. Silloin klassikkoelokuvat toistuvat mahdollisimman alkuperäisellä laadulla.

Tv:n sähkönkulutus voi yllättää. 65-tuuman OLED ja QLED -mallit vaativat tyypillisesti noin 150 wattia. LED-tekniikalla päästään parhaimmillaan 100 wattiin. Vanhemmat mallit voivat kuluttaa 200-300 wattia.

8K-ruudut tulevat valitettavasti nostamaan kulutusta. Televisioiden tuottama lämpö kannattaakin kompensoida vähentämällä asunnon lämmitystä. Näin kokonaissähkönkulutus pysyy paremmin kurissa.


Teksti: Pekka Tolonen

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää