Nauti herkullisista uunijuureksista
27.09.2017, klo 16:08•Kommentteja 1
Edullisesti ja helposti terveellistä. Kuulostaa jo melkein liian hyvältä. Täyteläisen maukkaat uunijuurekset ja vihannekset valmistuvat nopeasti uunissa pääruoaksi tai lisukkeiksi.
Uunissa paahdetut hunajajuurekset ovat hyvä valinta lautaselle.
Syksyn satokausi on parhaimmillaan ja siitä kannattaa ehdottomasti ottaa ilo ja hyöty irti. Kotimaisuus, edullisuus ja lähiruoka -ajattelu toteutuvat esimerkiksi uunijuureksissa ja valmistaminen on helppoa ja onnistumisen iloa saavat jo ihan kokkailun aloittelijatkin.
Kätevästi uunissa
Uunivuokaan tai uunipellin päälle voi laittaa mieleisiä kasviksia ja juureksia. Kypsymisaikojen pitäisi olla suunnilleen samat kaikilla.
Pitkään kypsyvistä kannattaa lohkoa pienempiä paloja kuin pehmeämmistä. Päälle voi laittaa vähän öljyä tai kiepauttaa kerran kuutiot öljyssä, jossa on kuivattuja tai tuoreita yrttejä. Jos laitat ruoan uunivuoassa, niin joukkoon voi lisätä hiukan vettä, kasvis- tai lihalientä. Paistaminen käy kätevästi 175-asteisessa uunissa noin 30-45 minuuttia kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Syksyn satoa parhaimmillaan
Kuutioiduista porkkanoista, punajuurista, bataateista ja lantuista ja tietenkin perunoista saa oivan aterian. Paprika on aina hyvä valinta ja sipuli tuo mukavasti vähän ”ytyä” makujen harmoniaan.
Lisäksi voi keittää vaikkapa ohraa, täysjyväriisiä, couscousia tai uutta suosikkia, kvinoaa. Uunijuureksia voi valmistaa myös esimerkiksi paistin ”kylkiäisiksi”.
Hunajaista makua
Hunaja sopii myös loistavasti uunijuureksiin. Kääntele kasviksia välillä niin, että hunaja sulaa niiden pinnalle tasaisesti.
Päälle voi laittaa juustokuutioita tai tofua ja lisukkeeksi sopii kermaviili- tai jugurttipohjainen kastike. Chiliä lisäämällä makujen kirjoon saa mainiot vastakohdat – hunajaisen makeaa, viileän jugurttista ja vahvaa chiliä.
Välimeren tyyliinkin voi juureksia maustaa muun muassa fetajuustokuutioilla, timjamilla, rakuunalla ja oliiviöljyllä. Kastiketta voi maustaa myös esimerkiksi sahramilla tai mintulla.
Keittiömestari Jukka Luojukoski A. Ahlströmin ruukkiravintoloista suosii myös paahdettuja uunijuureksia. Ne valmistuvat nopeasti ja helposti uunissa.
Herkulliset hunajapaahdetut juurekset
600–800 g juureksia
2 rkl öljyä
2 rkl voita
2–3 rkl hunajaa
1 tl tuoretta timjamia ja persiljaa
ripaus mustapippuria ja suolaa
Kuori juurekset ja sipuli. Paloittele noin 2 x 2 senttimetrin kokoisiksi kuutioiksi.
Paahda juureksia kevyesti pannulla öljy-voiseoksessa. Lisää lopuksi hunaja ja mausteet.
Kaada juurekset uunivuokaan ja anna kypsyä 150 asteessa 20–30 minuuttia välillä sekoittaen.
Resepti: Keittiömestari Jukka Luojukoski, A. Ahlströmin ruukkiravintolat
Teksti: Mirkka Kortelainen
Uunijuurekset
Tuntuu hyvältä ja on helppo valmistaa.