Herkkuja kotimaisesta punajuuresta
10.01.2019, klo 10:03•Kommentteja 0
Punajuuri on monipuolinen juures, joka taipuu ruuanlaitossa moneksi. Siitä saa hyviä ja terveellisiä ruokia, joissa on erilaisia makuvivahteita. Esimerkiksi punajuuri-härkis-juustovuoka kutkuttaa mukavasti makuhermoja.
On aina mukava miettiä mitä uutta tekisi ruuaksi. Kokeilut ja ruuanlaiton voi myös keskittää viikonloppuun, jolloin on enemmän aikaa. Kannattaa kokeilla myös erilaisia kasvispohjaisia vaihtoehtoja, vaikka ei kasvisruokien vannoutunut ystävä olekaan. Siinä voi helpolla hämmästyttää sekä itsensä että muut syöjät positiivisesti.
Punajuuri-härkis-juustovuoka valmistuu lähes 100 prosenttisesti kotimaisista aineksista. Tämä herkku on myös helppo valmistaa. Työläin vaihe on punajuurien kuoriminen ja pilkkominen ohuiksi suikaleiksi ja aineiden sekoittaminen keskenään. Pilkkomisen jälkeen ruoka valmistuukin yksikseen uunissa.
Kotimaiset raaka-aineet
Kun menet perjantaina tai lauantaina viikonlopun ruokaostoksille ota mukaan hedelmä- ja vihannesosastolta isohkoja punajuuria ja punasipulia, maitohyllystä maustekermoja, juustohyllystä sinihomejuustoa ja cheddar-juustoraastetta sekä kylmähyllystä kahta erilaista härkäpapuvalmistetta.
Kaikki edellä mainitut raaka-aineet löytyvät kotimaisina. Myös basilikan voi ottaa kotimaisena tuoreena yrttinä. Suosin itse useimmiten tuoreita yrttejä ruuanlaitossa, mutta tällä kertaa turvauduin basilikan kohdalla maustepurkkiin, koska unohdin tämän raaka-aineen kauppareissulla.
Härkäpavut ovat kotimaista superfoodia. Samaan luokkaan voidaan varmasti laskea myös punajuuret. Jokaisen ruokavalion pitäisi sisältää tietty määrä kasviksia. Jos esimerkiksi salaatit eivät maistu, saa tästä ruokavaihtoehdosta kasvispäivän, jonka antimet maistuvat paatuneellekin lihansyöjälle.
Mausta rohkeasti ja kokeile
Kasvisruuassa on usein oleellista rohkea mausteiden käyttö. Siksi esimerkiksi valitsin tällä kertaa mukaan Härkis Indian curry -pakkauksen original-pakkauksen rinnalle. Tämä maustettu versio härkäpavuista antoi mukavan säväyksen tähän vuokaan.
Muutoin mausteena oli vain jo aiemmin mainittu basilika ja makukokonaisuudet luotiin juustoista ja maustekermoista sekä ripauksesta suolaa ja lorauksesta oliiviöljyä.
Valmistaminen
Aloita valmistaminen kuorimalla punajuuret ja pilkkomalla ne ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Pilko sen jälkeen punasipulit pieniksi paloiksi. Laita tässä vaiheessa uuni lämpiämään 180 asteiseksi.
Lisää pilkotut punajuuret ja punasipulit, Härkis, murennettu sinihomejuusto ja cheddar-raaste isoon kulhoon ja sekoita ne hyvin käsin. Lisää vielä suola ja basilika ja sekoita ne uudelleen. Lorauta vielä reilu loraus oliiviöljyä ja sekoita vielä kerran.
Lorauta vielä hieman oliiviöljyä vuoan tai vuokien pohjalle ja levitä se sormin koko pohjaan. Lisää kulhosta sekoitetut aineen vuokaan, kaada päälle juusto- ja pippurikerma. Peitä vuoka alumiinifoliolla, jotta ruoka ei kuivu uunissa. Laita vuoka uuniin keskitasolle ja anna ruuan kypsyä noin tunti 10 minuuttia.
Kun ruoka on valmista, anna sen vetäytyä pöydällä runsas kymmen minuuttia ennen tarjoilua.
Ainekset
1,2 kg punajuuria. Osta vajaa 1,4 kg, niin kuorimisen jälkeen jää noin 1,2 kg
2 isoa punasipulia
250 g Härkis original
250 g Härkis Indian curry
170 g sinihomejuusto
175 g cheddar juustoraaste
4 dl juustokerma
2 dl pippurikerma
1 tl suolaa
2-3 tl basilikaa
reilu loraus oliiviöljyä
Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa, Adato