Huovutus on rentouttavaa

26.11.2018, klo 07:32Kommentteja 1

Suloiset huovutetut eläimet katsovat suoraan sydämeen. Niiden sielukkuuteen kuuluu myös kaikenlaista rekvisiittaa. It-alalla työskentelevällä Paulalla on rakas harrastus vastapainona työlle.


Harmaa Susi.
 

Paula Markkanen sai juuri valmiiksi huovutetun hiiren, joka tähyää veneestään merelle. Päässä on punainen minineulepipo ja hahmosta miltei aistii legendaarisen merten tutkija Jack Cousteaun.

Ihan hirveän vanha harrastus ei Paulalle vielä ole, sillä hän innostui huovuttamisesta vasta muutama vuosi sitten. Olisiko sitten Paulan sydämessä jo asunut synnynnäinen huovuttaja, sillä huovutetut eläimet suorastaan tuijottavat katsojan silmiin.

Lapsuuden muistot

Paula on kotoisin Pohjois-Karjalasta ja muutti Vantaalle vuonna 2005.

– Ehkä joskus aikanaan palaan juurilleni, aika näyttää. Unelmissa on vielä se oma hoidettava puutarha, joskin hyvähän kerrostalossa on asua.

Kun it-alan töistä palaava Paula pääsee kotiin, saattaa keittiön pöydällä käydä myllerrys. Huovutustyöt inspiroivat yleensä syksyn ja talven aikaan. Villaa on sitten pitkin pöytää ja joskus käy niinkin, että seuraavaan iltaan ei malta odottaa vaan eläin on saatava valmiiksi, vaikka olisi yön tunnit menossa.

– Kun on kylmä ja pimeää, niin villan työstö neulahuovutuksessa vaan tuntuu niin hyvältä ja koukuttaa. Monet ideani loihdin lapsuuden mielenmaisemista. Olen onnekas, kun minulle ja veljelleni luettiin paljon satuja ja vanhempani olivat aina läsnä arjessa.

 

Harrastus sattumalta

Tuolloin pari vuotta sitten Paula löysi varastostaan avaamattomat pussit Novitan hahtuvaista. Alkuperäinen idea jäi hahtuvaisista toteuttamatta ja Paula lähti etsimään uutta ideaa googlen kautta.

– Olin kuvitellut, että vain märkähuovuttamalla voi huovuttaa ja yllätyin neulahuovutustekniikasta. Lisätietoa ja hyviä opastusvideoita löytyi netistä kätevästi ja siitä se innostus sitten lähti.

Paulan ensimmäinen neulahuovutustyö oli jänis, herra sellainen eli Mr. Rabbit. Nykyään jänisherralla on jo rouvakin ja pariskunta on käynyt rakkaaksi Paulalle. Isälleen Paula teki suden ja hyvin rakas eläinhahmo on kettu.

– Näen ketun positiivisena ja älykkäänä, en niinkään viekkaana vaanijana.

Tulevaisuudessa Paula saattaa loihtia myös metsän satuväkeä, peikkoja ja keijuja.

– Teen huovutustöitä omaksi ja perheen iloksi. En ole kaupallistanut niitä toistaiseksi, vaikka kysyttykin on. Ne ovat vaan minun juttuni ja läheisten.



Harri-kissa.



Emppu The Jänis.



Herra Orava.



Love Story.


Kunnon valaistus on tärkeää

Paula sanoo, että erilaisia huovutusvideoita kannattaa katsoo useamman kerran ja vasta sitten aloittaa villan työstö. Paula ostaa villat kotimaisilta tuottajilta, mutta villaa, alpakkaa ja merinovillaa sekä muita erikoisempia villalaatuja saa maailman ääristä.

Paulan mukaan valaistuksen on oltava hyvä, sillä huovutusneulalla saa äkkiä reiät sormiin.

– On myös hyvä erottaa riittävän tarkasti hienoiset värisävytkin, sillä niistä saadaan persoonalliset ja eläimeen sopivat sävyt. Ja ovathan kunnon lukulasitkin lähityöskentelyssä hyvät.

 

Vaatimaton ja onnellinen arki

Paula sanoo olevansa onnellinen ihminen.

– Tasapainoinen perusarki, pienet ilot ja turvallisuuden tunne elämässä. Terveys ja hyvät ihmissuhteet ja pienistä asioista iloitseminen. Muu on plussaa päälle.

Paula innostuu uusista asioista ja on myös kokeillut erilaisia kättentaitoja huonekalujen entisöinnistä verhoiluun ja puuteknisistä töistä ompeluun.


Joulua kohti

Paula sanoo olevansa jouluihminen. Tunnelma, musiikki, tuoksut ja ennen kaikkea rentouttava ja kiireetön yhdessäolo ovat tärkeitä.


Neulahuovutusohje suloisen jäniksen tekemiseen

Ihanan suloisen jäniksen voit huovuttaa mieleisen väriseksi. Muista riittävä valaistus, sillä työ vaatii tarkkuutta ja huovutusneulat ovat teräviä. Suloisia eläimiä voit tehdä kotiin tai lahjaksi.
(korkeus n. 20 cm)

Materiaalit:

– rautalankaa 2 x 40 cm runkoon
– askartelurasseja eli piippurasseja
– huovutusvillaa (valkoinen noin 20 g, ruskea ja musta noin 5 g ja ihan pieni hahtuva vaaleanpunaista)
– 2 puuhelmeä silmiksi
– valkoista askartelumaalia silmien "valotäpliin"
– jotain viiksiksi sopivaa materiaalia, esimerkiksi mustaa siimaa, hevosen jouhta tai vaikka pullasudista nykäistyä harjasta

 

Työkalut:

– nokkapihdit (ja sivuleikkurit, ellei nokkapihdeissä ole leikkauspintaa)
– huovutusalusta
– huovutusneuloja (karkeaneula ja viimeistelyneula)



1.) Muotoile ensin jäniksen runko rautalangasta ja käännä käsiin ja jalkoihin jäävät rautalangan päät pienelle lenkille, etteivät tunge terävänä työn läpi.



2.) Kieputa sitten rungon päälle piippurassia. Piippurassi auttaa ensimmäistä villakerrosta pysymään liukkaan rautalangan päällä.


 

3.) Päällystä koko rautalankarunko kauttaaltaan kieputtamalla villaa rungon ympärille (saman suuntaisesti kuin kieputit askartelurassin). Tämän ensimmäisen kerroksen tulee olla varsin napakka, koska kaikki muu villa huovutetaan kerros kerrokselta tämän päälle. Jos ensimmäisen kerros on liian löysä, leviää koko työ käsiin. Kiinnitä villakuidut toisiinsa neulaamalla aina ennen kuin lisäät uutta villaa.

4.) Kun runko on kauttaaltaan päällystetty, voit alkaa lisätä villaa haluamiisi kohtiin muotoillaksesi hahmosta haluamasilaisen. Jokainen lisätty villatuppo täytyy aina muistaa neulata kiinni edelliseen ennen uuden kerroksen lisäämistä.

5.) Jäniksen rungon sisällä jäljen ei tarvitse olla kovin siistiä (karkeasta neulasta jää tiiviiseen työhän reikiä), riittää että viimeisestä villakerroksesta tulee siisti.

6.) Kun jäniksen runko on muotoiltu halutunlaiseksi, muotoillaan jäniksen pää ja kasvot, lisäämällä sille leuka, posket, kuono, silmät ja tietenkin korvat.

7.) Kun kaikki on valmista, huovutetaan viimeinen kerros villaa jäniksen vartalon päälle (ja muihin tarvittaviin kohtiin). Tämä vaihe kannattaa tosiaan jättää viimeiseksi mm. vartalon osalta, näin jänikselle jää siisti villa pinta, joka ei ole työn valmistumisen aikana nuhjaantunut käsissä.


Mr ja Mrs. Rabbit.

 

VINKKEJÄ: 

1.) Jos et ole ennen neulahuovuttanut, kannattaa katsoa netistä ensin ohjeita neulahuovutuksen alkeista, tai hakea kirjastosta neulahuovutusta käsittelevä kirja. Kaikki on helpompaa, kun eri tekniikat ovat valmiiksi tiedossa.

 2.) Ennen kuin alat tehdä jänistä, kannattaa ensin ihan vaan katsella esim. netistä kuvia jäniksistä (oikeista ja karikatyyreistä) näin on kaikkien helpointa hahmottaa jäniksen mittasuhteita, asentoja ja luonnetta ylipäätään.

 3.) Huovutusneulat ovat erittäin teräviä, ja tekevät kipeää, ole siis erityisen varovainen ensimmäistä työtä tehdessäsi. Neulat eivät myöskään kestä minkäänlaista vääntämistä, joten ole huolellinen, että neula osuu työhön AINA kohtisuoraan, ja että vedät sen työstä irti kohtisuoraan.

 4.) Isompaa työtä on helpompi tehdä kuin pientä. Yksityiskohdat on helpompaa tehdä isoon työhön.

 5.) Runkoon käytetyn rautalangan tulee olla riittävän napakkaa, että se jaksaa pitää muotonsa hahmon sisällä. Jos haluat tehdä seisovan hahmon (esim. kuvan kaltaisen jäniksen), varmista että rautalankarunko on tasapainossa ja pysyy tukevasti pystyssä jo ennen kuin alat päällystää sitä villalla. Kun alat lisätä runkoon villaa, niin tee rungosta aina napakka. Uloimpien kerrosten osalta voi vähän luistaa. 

 6.) Ellei välttämättä halua tehdä tuotteestaan “luomua”, voi sisämateriaalina käyttää ihan hyvin myös synteettistä vanua. Vanu “huopuu” erittäin hyvin ja säästää villaa. 

7.) Työn onnistuminen on kiinni viimeistelystä, joten kiinnitä huomioita yksityiskohtiin jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi jäniksen silmät ovat enemmän pään sivuilla kuin edessä, ja korvien linja on suunnilleen nenänpää-silmät linjassa. Toki tällaisia yksityiskohtia tarkoituksella “vääristämillä” saa aikaiseksi myös hassun, mutta silti hienon näköisiä hahmoja.

8.) Villaa on erittäin helppoa lisätä, mutta äärimmäisen hankalaa ottaa pois. Villa tuppoja tai muita aihioita kannattaa siis ensin hartaudella hahmotella ja mallata työhön (esim. korvien kiinnitys), ennen kuin neulaa sen lopullisesti kiinni.

9.) Jos ei ole ennen muotoillut kolmiulotteisia töitä, niin on hyvä muistaa katsoa työtä vähän väliä myös sivuilta, takaa, päältä ja joka puolelta. Välillä kannattaa nousta kokonaan pois työn äärestä, ja katsella sitä vähän edempääkin. Tällä lailla on kaikkein helpointa hahmottaa kokonaisuus mitä on tekemässä.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Paula Markkanen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti ti marrask. 27 20:46:37 2018

Eläimet

Hei.
Olet todella mestari !
Eläimet saavat hyvälle mielelle, erityisesti Love Story - työ.
Hyvää jatkoa toivottaen Pirjo.

Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää