Koti vihreäksi

19.02.2019, klo 15:46Kommentteja 0

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet.


Huonekasvit tuovat kotiin viihtyisyyttä. Kuva: PLANTAGEN


Huonekasvit tuovat luonnon sisälle ja lisäävät viihtyisyyttä. Kasvien hoitaminen on rauhoittavaa, jopa terapeuttista.

Yhä useampi suomalainen on ymmärtänyt asian. Innokkaimmilla harrastajilla ei ole kotonaan vain muutamia, vaan kymmeniä tai jopa satoja kasveja.

Huonekasviseuran puheenjohtaja Paula Heino-Linnahalme näkee, että huonekasvien nykysuosion taustalta löytyy myös sosiaalinen media.

– Facebookissa on paljon ryhmiä, joista ihmiset saavat tietoa kasveista. Facebookiin ja Instagramiin postaillaan kuvia omista ylpeydenaiheista. Lisäksi pistokkaita vaihdellaan ja myydään netin kautta.

Harrastuksessa on taiteellinen, tekninen ja jopa tieteellinen ulottuvuutensa:

– Saattaa olla, että esimerkiksi monia miehiä kiehtovat tekniset nyanssit, vaikkapa erilaiset valot ja kasvialustat.


Alkuun pääsee helposti

Vaan viherkasveista voi tietenkin nauttia myös ilman hifistelyjä. Harrastuksen kanssa pääsee helposti alkuun, kun valitsee aloittelijalle sopivat hoidokit.

– Esimerkiksi anopinkieli, traakkipuu ja rönsylilja ovat hyvin helppoja, vähään tyytyviä ja paljon anteeksi antavia kasveja.

Heino-Linnahalme uskoo, että jokainen voi löytää itsestään viherpeukalon. Hän kehottaa miettimään, kuuluko kenties ihmistyyppiin, jolla on taipumus kastella kasveja liikaa vai liian vähän.

– Mikäli on kova kastelija, niin kannattaa laittaa vaikkapa anopinkieli kasvamaan hiekkaiseen multaan, johon ei jää vettä lillumaan.

– Jos unohtelee kasteluita, niin kasvualustana voisi olla turve, johon on lisätty vettä sitovaa vermikulaattia.


Saatavilla on monenlaisia sisustukseen sopivia kasvivaloja. Kuva: PLANTAGEN

Ledeillä pärjää pitkälle

Monelle huonekasville riittää luonnonvalo ja normaali huonevalaistus. Led-tekniikan voittokulku on kuitenkin osaltaan siivittänyt harrastusta.

– Takavuosina huonekasviharrastaja joutui tavallisesti jossakin vaiheessa hankkimaan punaisia kasvivaloja. Nykyään näille ei ole yleensä tarvetta, vaan kasvivaloja paljon edullisemmilla ja energiatehokkaammilla tavallisilla led-valoilla pärjää hyvin. Ledit saa myös yhdistettyä kodin muuhun valaistukseen näppärämmin kuin kasvivalot.

– Paras valosävy on kylmän valkoinen, se näyttää enemmän auringonvalolta kuin lämmin valkoinen.

Huonekasviharrastaja, Huonekasviseuran sihteeri Sini Uotinen ohjeistaa, että käytännössä jo noin tuhannella lumenilla kasvi pärjää ja jatkaa kasvuaan pimeän kauden yli.

– Ledien hyvä puoli on myös se, että ne eivät kuumene liikaa ja polta kasveja.

Uotisella on viherhuoneessaan tuhansia huonekasveja. Hän käyttää siellä luonnonvalon apuna muun muassa led-työvaloja.

– Huonekasveja voi pitää nykyään ihan hyvin myös vaikkapa vessassa, sillä saatavilla on fiksun näköisiä spottilamppuja.

Uotinen mittailee kasvien saamaa valomäärää myös kännykkänsä luksimittari-appsin avulla.


Kasvualustoja joka lähtöön

Kasvualustojakin on tarjolla laaja kirjo:

– Perinteisen mullan lisäksi saatavilla on esimerkiksi kaarnarouhetta ja kookoskuitua. Myös kaupan valmista multaa voi viritellä kastelutyyliin sopivaksi esimerkiksi perliitillä, vermikuliitilla, savirouheella ja hiekalla.

Perliittiä, vulkaanista tuhkaa, käytetään mullan huokoisuuden ja ilmavuuden lisäämiseksi. Vermikuliitti, savimineraali, auttaa puolestaan veden sitomisessa.

Monet harrastajat tekevät multansa itse, vaikkapa ämpärissä pienessä matokompostissa.

– Kompostiin voi pistää esimerkiksi kahviporoja happamuutta lisäämään, banaaninkuoria hivenaineita ja mineraaleja tuomaan sekä kananmunankuoria kalkkia antamaan. Mullan joukkoon ei tarvita tällöin lainkaan ulkopuolista lannoitusta.

Tämän hetken trendikasveja tillandsioita,
eli ilmakasveja, voi kasvattaa melkein
missä vain, ne eivät tarvitse ruukkua
tai multaa, sumuttelu riittää niiden hoidoksi.

Joitakin kukkia pystyy kotioloissa myös jalostamaan:

– Esimerkiksi erivärisiä saintpaulioita on helppo risteyttää keskenään. Harrastaja voi leikkiä mehiläistä eli kuljettaa pumpulipuikolla yhden kukan siitepölyä toisen emille ja katsoa, minkälaisia kukkia siemenistä versoaa.

Ilmakasveja ja peikonlehtiä

Tällä hetkellä ehkä trendikkäimpiä huonekasveja ovat ilmakasvit, tillandisiat, jotka kasvavat tropiikissa puiden oksilla. Kasveilla ei ole juuria, vaan ne ottavat veden ja ravinteet lehtiensä avulla.

– Ilmakasveja kasvatetaan muun muassa lasipalloissa tai terraarioissa. Tillandsioita sumutetaan tai ne uppokastellaan.

Toisaalta suosiossa ovat hyvin perinteiset huonekasvit, esimerkiksi helppohoitoiset peikonlehdet. Monet ovat innostuneita myös tavallisen peikonlehden mutanttiversiosta, kirjavalehtisestä peikonlehdestä.

– Itse en ole vielä sellaista hankkinut, sillä harvinaisuutensa takia siitä joutuu maksamaan jopa satasia.

Vaan ainakin yksi asia on vielä selvittämättä. Onko vanhassa viisaudessa perää, että kasveille pitäisi jutella?

– Ei siitä ainakaan haittaa ole. Kasvit käyttävät hiilidioksidia, jota on uloshengityksessämme. Ehkäpä myös puheen pieni ilmavirtaus tekee niille hyvää.

Teksti: Matti Välimäki

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää