Luonnollinen energiajuoma valmistuu helposti

20.02.2019, klo 10:08Kommentteja 0

Väsyttääkö aamulla? Tuntuuko, että työpaikalla loppuu energinen ote kesken? Tai uuvuttaako ilta ennen kuin se on kunnolla edes alkanutkaan? Vitamiinivajetta voi torjua kotitekoisilla ja helposti mukaan otettavilla luonnon omilla energiajuomilla.



Kaamosta, pimeyttä tai vaan suorittamisen vimmaa on monella arjessa ja vapaalla.

Moni hakee piristystä lisävitamiineista ja useat puskevat läpi pimeän vuodenajan hammasta purren. Ei sekään toimi, että kahvia tulee juotua kuppi toisensa jälkeen.

Kaupan energiajuomien valmistuksessa on käytetty tiettyjä piristeitä, kuten kofeiinia tai tauriinia sekä sokeria.

Mitäpä, jos kokeilisit itse tehtyä energiajuomaa, jonka valmistus käy kätevästi sitruspuristimella, sauvasekoittimella tai tehosekoittimella?

 

Yhdistellen monipuolista

Esimerkiksi appelsiinimehuun voi hyvin yhdistää mansikkaa ja banaania. Kookosmaito höystettynä inkiväärillä ja pienellä pippurisella cayenne-tujauksella on myös maistuva yhdistelmä.

Makeutta saa kuivatuilla ja jauhetuilla hedelmillä. Oletko kokeillut kuivattua aprikoosia, hunajaa sitruunamehun kanssa?

Myös pelkkä vihannesten ”kimara” mehuna – eli porkkanaa, selleriä, tomaattia vaikkapa tabascolla tuunattuna on raikasta.

 

Sähkölaitteet avuksi

Kodin pienillä ja vähän suuremmillakin sähkölaitteilla saa juomia kätevästi valmistettua ja mikä parasta, itsetehdyn juoman ravintoarvotkin voi koota itse ilman turhia lisäaineita. Superfoodista, kuivatuista marjoista, pähkinöistä ja erilaisista siemenistä löytyy runsaasti tietoa netistä ja hyvin varustetuista ruoka- ja luontaistuotekaupoista. Luomuakin saa nykyään melko hyvin tilattua ja valmiita ohjeita on runsaasti tarjolla.

Sitruspusertimien hinnat vaihtelevat noin 20 eurosta järeisiin useamman sadan euron laitteisiin. Myös tehosekoitin ja blenderi on oiva apulainen mehujen teossa. Mehulinko sopii hyvin todelliselle aktiivikäyttäjälle ja maksaa pian itsensä takaisin, kun hyödyntää esimerkiksi sesongittain tarjoushedelmiä ja marjoja.   

Banaani on erinomainen energian lähde. Banaanissa on myös paljon kaliumia, joka on natriumin lisäksi toinen tärkeä veren suola. Banaani pehmentää kivasti sitrusmehujen makua.

Pähkinöistä saa paljon energiaa ja hyvänlaatuista rasvaa. Mineraalit, vitamiinit ja rasvaliukoinen E-vitamiini ja antioksidantit tekevät pähkinästä superfoodia. Jauhettuna sopii hyvin juomiinkin.

Kvinoan proteiini, kuitu ja rasvahappokoostumus tekevät pikkuisista kvinoansiemenistä huikeita terveysvaikuttajia. Kvinoa sopii muun muassa jugurtteihin, juomiin tai ruoanlaittoon.

Linssit sisältävät muun muassa magnesiumia, rautaa, B-vitamiinia, mangaania, kuparia ja paljon proteiinia.

Chiansiemenet ovat hyvä lisä ruokavalioon. Ne ovat todellista superfoodia. Siemenet sisältävät reilusti proteiinia ja kuitua, kasviperäisiä omega-3-rasvahappoja ja hivenaineita. Sopii hyvin myös juomasekoituksiin.

(lähde terveyskirjastot, luontaistuotekaupat ja Wikipedia)



Aamun energinen vitamiinijuoma
4 annosta

2 banaania
2 dl appelsiinimehua
1 dl tyrnimarjoja
2 kiiwiä
Hunajaa tai tomusokeria maun mukaan

Appelsiinimehun saat kätevästi puristettua sitruspusertimella. Sekoita sitten kaikki sauvasekoittimella. 
Laita ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella.
Kaada kuohkea juoma laseihin ja tarjoa heti. Päälle voi ripotella pähkinärouhetta tai siemeniä. Makeutukseen sopivat myös kuivatut hedelmät, joita voi jauhaa.

 

BOSCH MCP72GPB sitruspuserrin
Elegantti ja raikas Bosch-muotoilu. Käytännöllinen 2-in-1 sitruspuserrin: Vastapuristettu mehu on tarjoiltavissa elegantista lasikarahvista. Puserrin sopii kaiken kokoisille hedelmille. 1000 ml lasikarahvi – mehua riittää koko perheelle. Sopii myös pienille määrille. Puserra esimerkiksi yhden limen mehu vain pusertimella, lasikannua ei tarvitse käyttää. Käytönjälkeinen puhdistus on helppoa: mm. karahvin, siivilän, puserrinosan sekä kannen voi pestä astianpesukoneessa.
Liitäntäteho 40 W. Pistokkeen tyyppi Euro-pis., maadoittamaton 2,5A.
Jännite 220-240 V.
Hinta noin 120 euroa.


NORDIC HOME CULTURE


Home Culturen sitruspuserrin sisältää tehokkaan 100-wattisen moottorin. Pusertimessa on kaksi eri kartiota, joista yksi on tarkoitettu pienille ja toinen suurille sitrushedelmille. Laitteen runko ja siivilä on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, joten ne ovat kestäviä. Kaikki lisäosat on helppo irrottaa, ja siivilä on konepesun kestävä. Laitteen kumijalat sisältävät liukuesteen.
100 W moottori. 2 erikokoista kartiota. 
Hinta noin 23 euroa.

 

SMEG mehulinko


Tehokkaalla Smeg -mehulingolla valmistat helposti terveellistä, vitamiinipitoista tuoremehua 0,5 litraa. Mehulinko on saatavilla useissa eri väreissä. Hidas mehustusnopeus varmistaa, että saat kaikki tärkeät raaka-aineet irti hedelmistä ja yrteistä. Mehu myös säilyy pidempään. Käänteistoiminto ehkäisee tukosten muodostumista. Kumitassut estävät konetta liukumasta työtasolla.
Hinta noin 579 euroa.



SMEG sitruspuserrin


Smeg-sitruspuristimen avulla valmistat herkullista tuoremehua helposti mistä tahansa sitrushedelmästä. Tyylikäs retromuotoilu. Patentoidun Tritan-kannen ansiosta mehu ei roisku prosessin aikana ja keittiösi pysyy siistinä. Laite pysyy tukevasti paikoillaan koko puristusprosessin ajan.
Teho 70 W.
Hinta noin 139 euroa.

Tuotteet ja tarjoushinnat vaihtelevat myymälöittäin. 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Valmistajat ja FREEPIK


 

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää