Maistuva ja samettinen porkkana-kanakeitto lämmittää
22.11.2018, klo 12:24•Kommentteja 0
Hyviä tuoksuja ja höyryävää lämpöä viilenevien päivien ulkoilun päälle tuo maukas ja höyryävä porkkana-kanakeitto. Samettinen ja mukavan ruokaisa keitto on helppo valmistaa ja se on vielä parin päivän päästä lämmitettynäkin herkullista nautittavaa. Tätä kannattaa kokeilla heti tulevana viikonloppuna.
Porkkanakeitosta löytyy runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. Yksi ruokaisimmista vaihtoehdoista on porkkana-kanakeitto. Kana, yrtit, sipuli ja valkosipuli tuovat uutta makua porkkanakeittoon ja kylmenevien päivien nautintoihin.
Jokainen pystyy itse valmistamaan herkullisen porkkana-kanakeiton. Raaka-aineiden lisäksi tarvitset lieden ja sauvasekoittimen sekä veitsen. Raaka-aineitakaan ei ole montaa. Lisää kauppalistaasi porkkanat, kananpojanjauheliha, sipuli, purjo, persilja ja muita yrttejä maun mukaan.
Voit luonnollisesti tehdä tämän herkun myös ilman purjoa ja yrttejä, mutta niillä saat lisää makua keittoosi. Perusraaka-aineiden lisäksi tarvitaan makua antavia mausteita, joita muutoinkin käytetään kotoisassa ruuanlaitossa.
Porkkananpalat kiehumaan
Keiton valmistaminen aloitetaan pilkkomalla porkkanat ja sipulit. Lisää kattilaan reilusti vettä ja esimerkiksi teelusikallinen hyvälaatuista suolaa. Itse käytän ruususuolaa, koska perussuola yleensä pestään ja käsitellään kemikaaleilla, kuten esimerkiksi paakkuuntumisenestoaineella. Suola on edullinen raaka-aine, jonka laatuun kannattaa panostaa.
Laadukkaan suolan maku on perussuolaa lempeämpi ja aromikkaampi. Ruususuolan lisäksi kaupoista löytyy muitakin käsittelemättömiä vuorisuoloja sekä muita käsittelemättömiä erikoissuoloja. Vuorisuola on yleisnimi kallioperästä louhittavalle suolalle ja sen muita nimiä ovat ruususuolan lisäksi esimerkiksi kristallisuola ja intiaanisuola. Vuorisuolassa on vähän enemmän kalsiumia kuin merisuolassa.
Kun porkkanat ja sipulit kiehuvat voimakkaasti, lisää sekaan kananpojan jauheliha ja yrtit. Keitä sen jälkeen seosta miedolla lämmöllä, kunnes porkkanat ovat kypsiä. Käytännössä tähän menee noin 30 minuuttia.
Hyvällä sauvasekoittimella samettista keittoa
Kun porkkanat ovat kypsiä, nosta kattila liedeltä. Aseta sitä ennen toinen kattila tai kulho työpöydälle tai tiskialtaaseen ja aseta sen päälle siivilä. Kaada suurin osa vedestä pois toiseen kattilaan. Jos teet tämän rauhallisesti, et tarvitse edes välttämättä siivilää. Jätä keitinliemi talteen toiseen kattilaan tai kulhoon.
Lisää porkkanoiden, sipulin ja kanan sekaan valkosipulia tai valmista valkosipulitahnaa ja mausta se vielä kurkumalla, curryllä, cayennepippurilla sekä kanelilla. Soseuta aineet sauvasekoittimella. Itse aloitan soseuttamisen Bamixin leikkuuterällä, jolla soseutan raaka-aineet ja mausteet karkeaksi massaksi.
Lisää tässä välissä reilu kimpale voita, vähän keitinlientä toisesta kattilasta ja soseuta lisää. Jos käytössäsi on Bamixin sauvasekoitin, vaihda tässä välissä laitteeseen soseutusterä ja lisää soseuttamisen yhteydessä pienissä erissä keitinvettä, kunnes keiton koostumus on sinua miellyttävä.
Teen usein porkkanakeittoa tai porkkana-kanakeittoa tupla-annoksen, koska se on hyvää ja ravitsevaa syötävää myös lämmitettynä ja säilyy hyvänä jääkaapissa muutaman päivän.
Nautinnollista viikonloppua hyvän keiton parissa!
Raaka-aineet
500 g porkkanoita
400 g kananpojanjauhelihaa
1 sipuli
1 punasipuli
1/2 purjoa
yrttejä
voita
1 tl suolaa
1 tl kurkumaa
1 tl curryä
1 tl cayennepipuria
½ tl kanelia
Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa