Sähkön ja kaukolämmön päästöt alenevat arvioitua nopeammin

10.12.2018, klo 09:41Kommentteja 0

Energiateollisuus on sitoutunut Suomen päästöjen alenemiseen ja Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä kertoo energia-alan ilmastotoimien nopeuden ylittävän aiemmat arviot. Sähkön ja kaukolämmön päästöt puolittuvat nykyisestä ensi vuosikymmenellä ja vähenevät marginaaliin 2030-luvulla.


Energiasektorin päästöt ovat puolittuneet kymmenen viime vuoden aikana. Energiateollisuus arvioi, että sähkön ja kaukolämmön päästöt puolittuvat nykyisestä ensi vuosikymmenellä ja vähenevät marginaaliin 2030-luvulla. Tällöin energia-ala saavuttaa osaltaan hiilineutraaliustavoitteen.

- Energia-alan ilmastotoimien nopeus ylittää aikaisemmat arviot. Suuret investoinnit, teknologiset edistysaskeleet ja alan sitoutuminen ilmastotavoitteiden saavuttamiseen mahdollistavat välttämättömät päästövähennykset, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo.

Yhteiskunnan muilla sektoreilla päästöjen vähentämisessä on edessä suuri urakka. Sähkö ja kaukolämpö ovat keinoja, joilla muiden sektoreiden päästöjä voidaan vähentää.

 



Energiatuotannon päästöjen ripeä lasku tervetullut

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen tervehtii ilolla Energiateollisuuden uutta arviota sähkön ja lämmön tuotannon päästöjen nopeasta alentumisesta ensi vuosikymmenellä.

 – Tämä on hyvä uutinen. Se kertoo, että kun on tahtoa, myös keinot löytyvät. Päätökset vauhdittavat isoja kaukolämmöntuottajia korvaamaan kivihiilen muun muassa teollisuuden ja palveluiden hukkalämmöillä, monipuolisilla lämpöpumppuratkaisuilla ja metsäteollisuuden sivutuotteilla, sanoo Tiilikainen.

Myös turve korvautuu entistä enemmän uusiutuvalla metsähakkeella, ja energiapuun käyttö kasvaa selvästi. Energiateollisuuden laskelmien mukaan nopeampi fossiilisista luopuminen voidaan tehdä kuitenkin jopa Energia- ja ilmastostrategiassa hahmoteltua pienemmällä puun käytöllä.

– Metsien raaka-aine ohjautuu siis jatkossakin korkeamman jalostusasteen tuotteisiin, ainespuuta ei polteta Suomessa tulevaisuudessakaan, toteaa Tiilikainen.

– Energiateollisuuden tuoreet laskelmat helpottavat myös eduskuntapuolueiden työtä, kun etsimme vetämässäni työryhmässä pääministeri Juha Sipilän toimeksiannosta yhteisiä tulevaisuuden linjauksia Suomen ilmastopolitiikalle.

 

Puupolttoaineiden hankinta on tulevan vuosikymmenen haaste

Kaukolämmöntuotannon päästöt laskevat aiempia arvioita nopeammin, kun fossiilisista polttoaineista siirrytään uusiutuviin ja kierrätettyihin energialähteisiin.

- Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käytön vähentämisen nopeus ja kestävän metsäenergian saatavuus ovat herkässä tasapainossa. Esittämäämme nopeampi muutos voisi johtaa kestämättömään metsäenergian hankintaan. Turpeella ja maakaasulla on merkittävä rooli energian toimitusvarmuuden varmistamisessa vielä pitkään, Leskelä arvioi.

 

Uusia teknologioita käyttöön

Polttoaineiden käyttö lämmöntuotannossa vähenee siirryttäessä hukkalämpöjen ja muiden teknologioiden käyttöön, mutta puupolttoaineiden tarve kasvaa 2020-luvulla. Kasvava kysyntä katetaan kestävästi metsäteollisuuden sivutuotteilla, hakkuutähteillä sekä metsänhoidollisten hakkuiden pienpuulla ja kierrätetyllä puulla.

- Nykyinen metsäenergian käyttö on kiertotaloutta, varsin kestävää ja ilmastoystävällistä. Kieltojen politiikka vaarantaa tehokkaimmat ratkaisut ja ohjaa yrityksiä tarpeettomiin investointeihin. Poliittinen ohjaus ei saa johtaa siihen, että metsää kaadettaisiin energiaksi, Leskelä toteaa.

 

Pariisin ilmastotavoitteet päätöksiksi

Ilmastonmuutos ja maapallon lämpötilan nousu on aikamme vakavin haaste, johon tarvitsemme globaalit ratkaisut. Energia-ala on sitoutunut Pariisin sopimuksen tavoitteisiin.

- Valtioiden asettamat tavoitteet ja annetut sitoumukset eivät kohtaa tällä hetkellä. Päättäjien tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että EU:n päätöksenteossa saadaan sovittua päästötavoitteet ja asetettua niiden mukaiset päästökiintiöt. Ilmastohaasteen ratkaisu edellyttää tiukkojen päästörajoitusten asettamista vuosille 2040 ja 2050 mahdollisimman nopeasti, Leskelä sanoo.

Ilmastopolitiikassa peräänkuulutetaan nyt johtajuutta, jota Suomelta ja pohjoismaiselta yhteistyöltä on lupa edellyttää.

- Päästökaupan kattavuutta on tarpeen laajentaa niin uusiin toimialoihin kuin myös maantieteellisesti. Kotimaan politiikassa on vältettävä päästökiintiöinnille päällekkäistä vero- ja tukiohjausta ja kieltoja. Nämä hyvässä tarkoituksessa esitettävät toimet tekevät ohjauksesta vain epäselvempää ja ailahtelevampaa, mikä nostaa kustannuksia ja vaikeuttaa investointipäätöksiä, Leskelä sanoo.

Teksti: Ari J. Vesa


 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Uutiset

Koti vihreäksi

Suomalaiset ovat innostuneet viherkasveista. Puutarhaliikkeet tekevät myyntiennätyksiä ja kasveja harrastavat nykyään myös nuoret miehet. Lue lisää

ESEn uutiset

Etelä-Savon Energia jatkaa panostamista uusiutuviin energiamuotoihin

Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) toimitusjohtaja Erkki Karppanen kertoi ma 16.1.2017 Mikkelin Hallitustorilla Muikkukontilla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Etelä-Savon Energia Oy jatkaa panostamistaan uusiutuviin energiamuotoihin ja tänä vuonna erityisesti aurinkoenergiaan. Määrätietoinen panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin on aloitettu jo vuonna 2013. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää