Puurosta on moneksi
24.11.2015, klo 14:10•Kommentteja 0
Mitä rahtilaivalla syödään aamuisin? Tietenkin hauduttua puuroa. Puurossa on lempeä maku ja ravintoarvot kohdallaan. Makua voi tuunata marjoilla tai vaikkapa pähkinöillä.
Keittiömestari Helena Lylyharju työskentelee Finnlines Oyj:n palveluksessa, chiefcookina rahtilaivalla ja käy kouluttamassa laivaston filippiiniläiskokkeja tekemään hyvää suomalaista ruokaa, suomalaisilla valmistustavoilla. Helena on tehnyt myös kaksi englanninkielistä keittokirjaa kansainvälisten kokkien ja keittiömestareiden käyttöön.
Täällä laivallakin keitän erilaisia puuroja, ettei miehistö kyllästy. Miehistö syökin haudutettua puuroa mielellään joka aamu.
Lylyharjunsuosikkipuuro on mannapuuro.
– Olen oppinut tekemään sen työssäni niin, että laitan puolet vettä ja puolet ruokakermaa. Silloin puuro ei pala pohjaan. Kiehautan veden ja vatkaan mannaryynit sekaan. Kun puuro paksunee, lisään ruokakerman ja annan kiehahtaa. Maustan suolalla ja nostan kattilan sivuun hautumaan. Mannapuuron hän syö useimmiten mustikkasopan kanssa.
– Riisipuuro vaatii pitkän kypsymisajan. Laitan siihenkin puolet vettä ja puolet ruokakermaa. Silloin kannattaa laittaa liedelle kaksi vanhaa metallihaarukkaa ja nostaa kattila niiden päälle. Siinä puuro saa hautua kaikessa rauhassa, eikä pala pohjaan. Tietenkin puuron voi tehdä maidostakin, minä vain olen tottunut tekemään sen noin, niin ei tarvitse pelätä puuron pohjaan palamista.
Kokeile erilaisia makuja
Sanonta kuuluu, että ”syö kuin hullu puuroa”. Vähän pientä positiivista hulluutta voi olla mukana puuron valmistuksessa ja tehdä vaikkapa ihan uudenlainen puurosuunnitelma.
Periaatteessa valmistaminen on sangen yksinkertaista. Tarvitaan vain maitoa, kermaa tai vettä sekä hiutaleita ja suolaa. Niinkin pärjää, kun kruunaa tutun arkisen aamupalan voisilmällä. Vähän laajemmalla suunnitelmalla voi paneutua hiutaleiden monipuoliseen tarjontaan ja millainen on vaikkapa ihanteellinen haudutusaika. Esimerkiksi speltti on vanha vehnän sukuinen vilja, jota kutsutaan joskus myös alkuvehnäksi. Speltti päihittää tavallisen vehnän sekä proteiinien että kuitujen määrässä, joten sitä kannattaa kokeilla vaikkapa leivonnassa tai puurossa.
Puuroa voi tuunata myös jugurtilla ja hillolla tai vaikkapa tehdä urheilevan nuoren proteiinitujauksen laittamalla mukaan raejuustoa. Makeahkon herkun saa lisäämällä hunajaa ja pähkinöitä.
Itsetehtyä merelläkin
Keittiömestari Helena Lylyharju on Karjalan Keittiömestarit/Suomen Keittiömestarit ry:n aktiivinen jäsen ja La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Finlandessa eli Paistin- kääntäjissä, arvo Chef Rôtisseur. Kuva: Kari Martiala |
Laivalla Helena Lylyharju tekee kaikki ruoat laivan miehistölle, jota on noin parikymmentä.
– Matkustajina voi olla kymmenkunta rekka-auton kuljettajaa. Valmistan aamiaisen, lounaan, päivällisen ja kahvipullat ja -kakut. Olen kolme viikkoa töissä ja kolme viikkoa vastikevapaalla. Laivalla työpäivä 10 tunnin mittainen.
Hyvää ja halpaa
– Puuro on hyvä ja terveellinen aamupala. Meillä on täällä Suomessa monenlaisia puurohiutaleita ja -ryynejä, joista voi valita.
Lylyharjulla on myös oiva vinkki ylimääräiselle puurolle.
– Jos puuroa jää jäljelle, teen lopusta leipää tai sämpylöitä, jotka pakastan. Tarjoan aamuisin lämpimiä sämpylöitä tai leipää.
Hän kertoo, että pakastetut sämpylät kannattaa ottaa illalla sulamaan ja laittaa aamulla folioon ja lämmittää uunissa 150 asteessa noin 20 minuuttia, niin näin saa ihania lämpimäisiä aamiaiselle.
– Kauppojen valikoimista voi etsiä mieluisan puurovaihtoehdon. Maistelemalla löytyy se oman makuinen. Kun aluksi tekee puuron pakkauksen ohjeiden mukaan, vähitellen voi ryhtyä kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoisia valmistustapoja.
Uunissa haudutettu puurokin on Helena Lylyharjun mielestä herkullista.
– Se pitää vain muistaa laittaa tarpeeksi isoon astiaan, ettei se pääse kiehumaan yli.
Tuunaa marjoilla superfoodiksi
– Pakastemarjat, esimerkiksi mustikka ja vadelma, sopivat hyvin puuron sekaan. Ne jäähdyttävät sopivasti puuron nautintalämpimäksi. Ja suomalaiset marjathan ovat meille suomalaisille aitoa superfoodia, miksi mennä merta edemmäs kalaan ja ostaa ulkomaisia tuotteita. Syödään omasta maastamme saatavia tuotteita, ne sopivat meille.
Intoa puuroon voi olla vaikea markkinoida lapselle ellei ota mielikuvitusta käyttöön.
– Lapsetkin saa hyvin syömään erilaisia puuroja, kun keksii niille mukavia nimiä. Meillä aikoinaan Pelle Hermanni ja He-man olivat nimä, millä lapset söivät melkein mitä vaan.
Maukkaamman puuron saa, jos ostaa pitkää kypsytettäviä hiutaleita tai suurimoita. Kotikeittiössä tavallisen sähkölevyn voi laittaa kiinni, kun puurovesi on kiehunut ja hiutaleet sekoitettu joukkoon. Siinä jälkilämmössä puuro hautuu mukavasti kypsäksi. Näin myös voi säästää sähkön kulutusta.
Unelmien työ laivalla
Helena Lylyharju sanoo olevansa todella onnekas, kun saa tehdä työtä, mistä pitää.
Lapsuuden haave on toteutunut ja olen töissä rahtilaivalla. Vapaa-aikana teemme mieheni kanssa ruokakirjoja, nyt on työn alla seitsemäs kirja. Eli vapaa-ajan ongelmia ei ole. Olemme tutustuneet harrastuksemme kautta moniin hienoihin ihmisiin eteläisestä Suomesta pohjoisimpaan Lappiin.
Kotonakin on aina tekemistä, kunhan siellä ehtii viipymään.
Lylyharjulle tärkeintä joulussa on joulumieli. Se tulee joululauluista, piparkakuista, kynttilöistä, tontuista.
– Osaan sulkea mielestäni kaupallisen joulun, nautin vain lapsuuden kaltaisesta joulusta. Jouluruokaherkkuja ovat tietenkin kinkku, lanttulaatikko ja imelletty perunalaatikko, kermakastike ja maustekurkut, muuta minä en kaipaa.
Tottakai listaan kuuluvat myös joulutortut ja piparit.
– Minusta on ihana tehdä jouluruokia toisille. Siksi tämä laivatyökin sopii minulle hienosti. Saan tehdä kaikenlaisia jouluruokia alusta lähtien. Tänä jouluna olen kotona, mutta pikkujouluksi pitää tietenkin tehdä täällä laivalla joitakin herkkuja.
Leipä aamupuurosta
Aamupuuroa kannattaa joskus keittää suurempi annos. Lopusta saa maittavan leivän tai sämpylöitä helpolla vaivalla. Ja joka kerta leipä on varmasti erimakuista, kun käytät erilaisia puuroja.
Lämmitä puuronloppu käden lämpöiseksi. Voit lisätä siihen hieman vettä. Lisää siihen hieman sokeria ja suolaa. Jos käytät kuivahiivaa, niin sekoita se osaan vehnäjauhoista. Tavallisen hiivan voit sekoittaa puuron sekaan.
Sokeri auttaa sen käymisessä. Lisää vehnäjauhot ja alusta taikinaa, että sitko syntyy. Lopuksi lisää öljyä. Helpointa on laittaa taikina vuokaan ja antaa nousta lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Paista vuokaleipä uunissa 190 asteessa 30 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla. Tähän ohjeeseen ei täsmällisiä määriä voi antaa, tekemällä oppii tuntemaan, milloin jauhoja on tarpeeksi.
Perusleivän ohje:
2,5 dl vettä
5 dl vehnäjauhoja
1 dl puurohiutaleita
1 tl suolaa
1 tl sokeria
0,5 tl kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
2 rkl ruokaöljyä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää suola, sokeri, tuorehiiva. Kuivahiivaa käytettäessä lisää se vehnäjauhojen sekaan. Lisää puurohiutaleet ja vehnäjauho ja alusta taikina hyvin. Lisää lopuksi öljy ja laita taikina öljyttyyn vuokaan tai silikonisiin vuokiin sämpylöiksi. Anna nousta puolisen tuntia ja paista uunissa 190 asteessa leipä noin puoli tuntia ja sämpylät noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla.
Helenan kirjat
Karjalainen keittiö –uusia tuulia perinneruokiin (Karisto 2013)
Lapin makuja (Karisto 2014)
Taste of Lapland (Karisto 2015)
Ajatusta arkiruokaan (Karisto 2015)
Kesäruokaa paratiisista (Karisto 2015)
The Galley book of Finnlines (Finnlines 2014)
Finnish food for vessels (Mepa/ME Group 2015)
Parasta kalasta – herkkuja maakunnista (Karisto 2016)
Teksti: Mirkka Kortelainen